top of page

Dit grote pensioenfonds doet opvallende transacties

In het kort:

  • Een van 's werelds grootste pensioenfondsen heeft recentelijk een aantal opvallende transacties uitgevoerd.

  • Het pensioenfonds verkocht al zijn aandelen in dit data-analysebedrijf en kocht een aantal chipbedrijven ervoor in de plaats.

  • Deze verschuiving hebben vragen opgeroepen over de motivatie achter deze transacties en de mogelijke redenen erachter.

Een van 's werelds grootste pensioenfondsen, het Canadese Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments), heeft recentelijk opvallende transacties gedaan wat betreft zijn Amerikaanse investeringen. Het fonds beheert vandaag de dag ongeveer $180 miljard aan activa en staat bekend om zijn rendabele beleggingsstrategie verspreid over de hele wereld. De laatste transacties in de portefeuille van PSP Investments hebben de aandacht getrokken van belegges en analisten over de hele wereld. Laten we daarom eens gaan kijken naar de belangrijkste hoogtepunten van de transacties.


Volledige verkoop aandelen Palantir

Een opvallende stap die PSP Investments heeft genomen, is het volledig verkopen van zijn positie in Palantir. Veel lezers van De Belegger kennen het bedrijf Palantir wel; het bedrijf staat dit jaar flink in de schijnwerpers vanwege zijn indrukwekkende groei. Het bedrijf had in de eerste negen maanden van dit jaar een stijging van maar liefst 150% op de beurs laten zien. De beslissing van PSP Investments om vollledig uit Palantir te stappen, ondanks de recente successen, heeft daarom veel vragen opgeroepen over de redenering achter deze transactie.


Een van de mogelijke redenen zou wellicht de tijdelijke problemen kunnen zijn waarmee Palantir te kampen heeft. Alle details hierover kun je lezen in ons recent geschreven artikel over Palantir. Hieronder vind je de link.Verkoop aandelen AT&T

Een andere opmerkelijke wijziging in de portefeuille van PSP Investments is de aanzienlijke verlaging van de positie in AT&T-aandelen. In het derde kwartaal van dit jaar verkocht het pensioenfonds 360.747 aandelen van AT&T, waardoor het totaal op 765.781 aandelen kwam. AT&T had eerder in het jaar te maken met uitdagingen, waaronder een daling van 18% in de aandelenkoers in de eerste negen maanden. Er was ook veel negatieve publiciteit rondom de milieuaspecten van het bedrijf. De recente stijging van de koers in het vierde kwartaal heeft echter vragen opgeroepen over de timing van deze verkoop.


Focus op chipmakers:

Terwijl PSP Investments zijn posities in bepaalde bedrijven heeft verminderd, heeft het tegelijkertijd zijn investeringen in de chipindustrie vergroot. Het pensioenfonds kocht maar liefst 840.614 extra aandelen van Intel in het derde kwartaal, waardoor het totaal op 1,5 miljoen aandelen kwam. Intel heeft dit jaar een sterke groei laten zien, met een stijging van 35% in de eerste negen maanden. Het pensioenfonds heeft ook zijn positie in Nvidia vergroot door 128.491 extra aandelen te kopen. Nvidia is een belangrijke speler in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en heeft bijna een verdrievoudiging van zijn aandelenkoers gezien in de eerste negen maanden van het jaar.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!