top of page

Palantir daalt met 10%. Wat is er aan de hand?

In het kort:

  • Palantir daalt met bijna 10% na een downgrade door Morgan Stanley.

  • De waardering van het bedrijf zou te veel AI-hype bevatten in vergelijking met hoe goed de cijfers nu daadwerkelijk zijn.

  • Analisten zijn sceptisch over Palantir's vermogen om hun AI-producten snel om te zetten in serieuze omzet en winst.

Het is vandaag een roerige donderdag voor het spraakmakende bedrijf Palantir, bekend als voorloper in de wereld van data-analyse en Artificial Intelligence. Beleggers van het bedrijf werden opgeschrikt toen Morgan Stanley haar mening over Palantir's aandelen negatief bijstelde. Keith Weiss, hoofdanalist bij Morgan Stanley, paste zijn waardering voor het aandeel aan. Hij verlaagde het van 'equal-weight' naar 'underweight', een opvallende wijziging.


Maar wat zit er achter deze beslissing? De analisten van Morgan Stanley wijzen er vooral op dat de huidige waardering van Palantir wellicht te rooskleurig is. Ze suggereren dat er een soort "AI-euforie" heerst, een buitensporig optimisme over het potentieel van het bedrijf dat misschien niet helemaal aansluit bij de realiteit van het bedrijf. Het doet denken aan een wijze uitspraak van de legendarische belegger Warren Buffet: "Het feit dat een bedrijf (of 'baby', in zijn metafoor) de voorpagina's haalt, garandeert nog niet dat het een winnaar is." Gezien de huidige terughoudendheid rond Palantir, lijken Buffet's woorden misschien wel verrassend actueel te worden.Desondanks is het wel belangrijk te erkennen dat Palantir zeker niet stilzit. Ze hebben al diverse indrukwekkende AI-gedreven producten op de markt gebracht, die in veel sectoren als revolutionair kunnen worden beschouwd. Maar, zoals Weiss terecht opmerkt, bevindt Palantir zich nog in de beginfase van het kapitaliseren op deze innovaties. Het grote vraagstuk voor het bedrijf is nu: hoe zet je deze complexe AI-oplossingen om in tastbare bedrijfsresultaten? Het antwoord hierop zal bepalend zijn voor het toekomstige succes en waardering op de beurs.


De huidige waardering van Palantir, die 14,6 keer de verwachte toekomstige omzet bedraagt, staat in schril contrast met de 5,1 keer aan het einde van het vorige jaar. Deze cijfers suggereren dat beleggers mogelijk te optimistisch zijn geworden over Palantir's potentieel. "De waardering is vooral gebaseerd op de belofte van AI, terwijl de cijfers van het bedrijf dat niet zijn," merkte Weiss op.


Bovendien wijzen de cijfers van FactSet erop dat het gemiddelde koersdoel voor Palantir op $13,73 ligt, ongeveer 8% onder de huidige koers. Interessant is dat van de 18 analisten die Palantir volgen, er negen het bedrijf een 'verkoop' waardering geven, wat aantoont dat de negativiteit niet alleen bij Morgan Stanley ligt.Toch zien sommige deze negatieve mening van analisten als overdreven. Sinds 2018 heeft Palantir zich namelijk duidelijk op de kaart gezet met een indrukwekkende jaarlijkse groei van gemiddeld 33,8% qua omzet. Ondanks deze opmerkelijke prestatie, heeft het bedrijf zijn plek in de prestigieuze S&P 500-index nog niet weten te bemachtigen. Een van de voorwaarden hiervoor is dat Palantir consistent GAAP-winsten moet laten zien over een periode van twaalf maanden. Ook moeten ze aantonen dat ze winstgevend waren in het meest recente afgesloten kwartaal, een mijlpaal die ze gedurende de laatste drie kwartalen hebben behaald.


Het pad van Palantir is dus bezaaid met zowel prestaties als hoge verwachtingen. Ondanks dat ze sterke financiële cijfers kunnen presenteren, staan ze, dankzij een rijke waardering, voor de taak om de markt te overtuigen van hun potentieel. Voor Palantir is het belangrijk om niet alleen voort te bouwen op hun AI-capaciteiten, maar ook om uiteindelijk een solide en winstgevende strategie te laten zien die analisten en investeerders kan geruststellen over de waarde van het bedrijf op de lange termijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!