top of page

Deze 6 Aandelen worden verplicht van de beurs getrapt in Nederland

In het kort:

  • Zes kleine beursgenoteerde bedrijven, die al sinds april 2021 op het strafbankje zaten, hebben hun deadline gemist om een accountant te vinden die hun jaarrekening controleert.

  • En nu heeft Euronext besloten om het delistingsproces in gang te zetten. Dat betekent dat deze bedrijven van de beurs worden gehaald.

De reden voor deze actie is om de reputatie, stabiliteit en kwaliteit van de Nederlandse kapitaalmarkt te waarborgen. Maar de betrokken bedrijven zeggen dat ze gewoon geen accountant kunnen vinden omdat er te weinig beschikbaar zijn. Ze willen dat Euronext hen helpt door te lobbyen voor meer accountants of door de regels te veranderen.

Maar volgens de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) is het niet alleen een tekort aan accountants dat een probleem vormt. Ze zeggen dat accountants soms weigeren omdat ze niet genoeg kennis hebben van een bepaalde sector of omdat de bedrijven hun administratie niet goed op orde hebben.


Onze Minister van Financiën, Sigrid Kaag zegt tijdens een debat: 'Een beursgenoteerd bedrijf die geen accountant bereid weet te vinden om de jaarrekening te controleren, heeft natuurlijk een enorm probleem',

Dus wat gebeurt er nu?


De zes bedrijven krijgen bericht van Euronext over het delistingproces en hebben dan twee weken om te reageren. Daarna begint het delistingproces, dat zes maanden duurt. Als ze in die tijd toch nog een accountant vinden, mogen ze blijven. Zo niet, dan moeten ze op zoek naar alternatieven, zodat hun aandeelhouders niet met onverhandelbare stukken blijven zitten.

Sommige bedrijven zien hun kans schoon om te vertrekken, Lavide bijvoorbeeld, is van plan om een nieuwe notering in Parijs te krijgen, terwijl Alumexx overweegt om naar Brussel te gaan. Maar van de andere vier bedrijven weten we nog niet wat ze van plan zijn. Voor Value8, IEX Group & Nedsense kan het in Juni al afgelopen zijn. Mochten ze alsnog een accountant vinden en de stukken tijdig en netjes leveren dan kunnen ze genoteerd blijven.


Ik kreeg een berichtje op Instagram hieromtrent van een accountant:

Dus, daar hebben we het! Een behoorlijk heftige situatie voor deze bedrijven. Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.


We steken erg veel tijd in het schrijven en delen van top content! Als je even een like en een reactie achterlaat, weten we wat je leuk vindt en maken we meer van dat soort content! Je laat overigens ook blijken dat je ons werk waardeert!1 opmerking

1 Comment


Je kan je afvragen wat de toegevoegde waarde van een accountantsverklaring überhaupt is. Kijk naar de grote beursschandalen in het verleden Ahold, Shell, het failliet gaan van een financiële instelling Imtech etc. We proberen hiermee een schijnveiligheid te creëren die er in mijn ogen niet is.

Like

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..