top of page

De woningprijzen blijven stijgen

In het kort:

  • Voor de derde maand achter elkaar zijn de huizenprijzen gestegen, en makelaars melden een toename in het aantal bezichtigingen.

  • Desondanks blijft de nieuwbouw achter; experts in de bouwsector zijn bezorgd over het uitblijven van effectieve maatregelen vanuit het kabinet.

  • De huizenmarkt lijkt langzaam weer in beweging te komen na een dip in de wintermaanden.


De Nederlandse huizenmarkt lijkt weer aan te trekken nadat het weer een stijging de prijzen liet zien afgelopen maand. Volgens het CBS waren in augustus de prijzen van bestaande koopwoningen 0,6% hoger dan een maand eerder. Ivor Brevé, directeur van Makelaarsland, meldt dat de belangstelling bij kopers toeneemt, het aantal bezichtigingen per huis is in augustus opgelopen naar 7,4. In 42% van de gevallen wordt de vraagprijs zelfs (fors) overboden.


Deze toename in vraag wordt gezien ondanks het huidige woningtekort en het beperkte aanbod van woningen. Bouwers en ontwikkelaars waarschuwen dat de situatie alleen maar verslechtert door het gebrek aan nieuwbouw. De NVM en Neprom uiten hun zorgen over het uitblijven van concrete plannen vanuit het kabinet om de woningbouw te stimuleren.


De stijgende trend in de huizenprijzen en de toegenomen interesse in woningen suggereren een geleidelijke beweging op de woningmarkt na een korte dip in de wintermaanden. "We hebben een drukke zomer gehad met zowel de verkoop als aankoop van woningen", aldus Brevé. Ook het aantal biedingen boven de vraagprijs lijkt een indicatie van het herstel van vertrouwen onder kopers, vooral nu de lonen zijn gestegen en de hypotheekrente is gestabiliseerd.


Dit is vooral goed nieuws voor vastgoedbeleggers. Wanneer de prijzen stijgen en de vraag hoog is, worden de eigendommen die ze bezitten immers meer waard. Dat betekent dat als ze besluiten te verkopen, ze waarschijnlijk een mooi rendement op hun investering zullen zien. Ondanks de vreugde van beleggers is er ook een keerzijde. Er zijn niet genoeg nieuwe huizen, en bouwers zeggen dat we er nog meer nodig hebben om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit woningtekort kan problemen opleveren voor mensen die op zoek zijn naar een plek om te wonen, maar het kan de waarde van bestaande woningen verder verhogen, wat wederom voordelig is voor beleggers.


Beleggen in vastgoed met weinig geld? Vraag hier meer informatie aan (#ad)

Terwijl beleggers mogelijk profiteren van stijgende prijzen, is het essentieel om naar de toekomst van de woningmarkt te kijken en naar oplossingen te zoeken voor de langdurige problemen, zoals het tekort aan nieuwe woningen. Het is een spel van evenwicht, waarin zowel kopers als bouwers hun zetten zorgvuldig moeten plannen. En ondanks het optimisme onder kopers, moet er wat ons betreft ook aandacht zijn voor de noodzakelijke balans op de woningmarkt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!