top of page

ECB verlaagd rente voor het eerst sinds 2019

In het kort:

  • De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente verlaagd van 4% naar 3,75%, ondanks aanhoudende inflatiedruk.

  • De inflatieprognoses voor 2024 en 2025 zijn respectievelijk verhoogd naar 2,5% en 2,2%.

  • Verdere renteverlagingen dit jaar zijn onzeker, maar een volgende verlaging in september wordt waarschijnlijker geacht dan in juli.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag, donderdag 6 juni, een renteverlaging aangekondigd, de eerste sinds 2019. Deze stap, ondanks de aanhoudende inflatiedruk in de eurozone, markeert een significante verschuiving in het monetaire beleid na een periode van negen maanden waarin de rente stabiel werd gehouden.


De renteverlaging brengt het belangrijkste rentetarief van de ECB terug naar 3,75%, een daling van 0,25% ten opzichte van de vorige 4%. Dit besluit was breed verwacht door de markten, die deze verlaging volledig hadden ingeprijsd.


In de nieuwste macro-economische projecties heeft de ECB haar jaarlijkse gemiddelde inflatievooruitzichten voor 2024 verhoogd naar 2,5%, een stijging ten opzichte van de eerdere prognose van 2,3%. Voor 2025 is de prognose aangepast naar 2,2% van de eerder geschatte 2%. De verwachting voor 2026 blijft onveranderd op 1,9%.


De markten anticiperen slechts één verdere renteverlaging dit jaar, Dean Turner, hoofd econoom voor de eurozone bij UBS Global Wealth Management, stelde echter dat een volgende renteverlaging in juli onwaarschijnlijk is en dat september een realistischer doel is, gezien de recente inflatiecijfers. Met deze renteverlaging loopt de ECB voor op de Amerikaanse Federal Reserve, die nog worstelt met de inflatie in de VS. Canada was recent de eerste G7-natie die de rente verlaagde in de huidige cyclus, gevolgd door Zweden en Zwitserland.


Lindsay James, investeringsstrateeg bij Quilter Investors, merkte op dat deze verlaging het einde markeert van een van de meest agressieve renteverhogingscycli in decennia. James benadrukte dat deze stap de ECB een voorsprong geeft op de Bank of England en de Federal Reserve, die mogelijk nog enkele maanden verwijderd zijn van soortgelijke maatregelen. Ze voegde toe dat centrale banken voorzichtig willen zijn om niet te ver van elkaar af te wijken, vooral gezien de huidige politieke risico's.De recente renteverlaging van de ECB markeert een cruciale stap in het Europese monetaire beleid, met implicaties voor zowel de markten als de bredere economie. Terwijl verdere verlagingen dit jaar onzeker blijven, kan de huidige economische context wijzen op een vervolg in september.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..