top of page

CEO's kopen massaal aandelen in deze industrie

In het kort:

  • 2023 is een goed jaar geweest voor de biotech-sector, met aanzienlijke winsten en ontwikkelingen voor enkele bedrijven.

  • Opmerkelijk is dat CEO's van een aantal bedrijven voor miljoenen dollars hebben geïnvesteerd in hun eigen bedrijven.

  • Hoewel deze transacties geen garantie zijn voor toekomstig succes, weerspiegelen ze wel het vertrouwen in de groeivooruitzichten van de bedrijven.


De biotech-sector is een enorm volatiele industrie. Het ene jaar worden er fantastische winsten gemaakt, maar het andere jaar zien beleggers er helemaal geen toekomst meer in. 2023 is een van de betere jaren geweest voor deze sector. In een jaar waarin een aantal biotech-bedrijven ongelooflijke winsten hebben geboekt, maken CEO's gebruik van de gelegenheid om aanzienlijke bedragen te investeren in hun eigen groeiende biotech-bedrijven. De CEO's van Cibus, OmniAb en Liquidia hebben onlangs miljoenen dollars uitgegeven om meer van hun eigen aandelen te kopen, een positieve ontwikkeling.


Hoewel deze bedrijven allemaal vrij klein zijn, met beurswaardes van minder dan $1 miljard, hebben de rendementen van deze bedrijven de stijging van 24% in de S&P 500 in 2023 verpletterd. Ze zijn zelfs in de buurt gekomen van de prestaties van tech-bedrijven in de 'Magnificent Seven'. Laten we daarom eens wat dieper ingaan op de bedrijven en de aankopen van de CEO's.


Cibus: Een Agritech Revolutie

Cibus, een bedrijf dat gespecialiseerd is in landbouwtechnologie en genetische bewerking van zaden, heeft zijn aandelen zien exploderen met een indrukwekkende stijging van 141% in 2023. Dit jaar is bijzonder belangrijk geweest voor Cibus vanwege een strategische transactie. In januari kondigde Cibus namelijk aan dat het zou fuseren met Calyxt. Als onderdeel van deze deal onderging Calyxt een omgekeerde aandelensplitsing van één op vijf, waarna de fusie met Cibus werd afgerond. Deze fusie resulteerde in een groter en sterker bedrijf.


Onlangs voerde Cibus een aandelenemissie uit van ongeveer 2,1 miljoen aandelen tegen een prijs van $9 per aandeel. De opbrengst van deze emissie wordt geschat op $20,3 miljoen, die zal worden gebruikt voor verdere ontwikkeling van nieuwe zaden en meer onderzoek en ontwikkeling. Dit legt uiteindelijk de basis voor toekomstige potentiële succesvolle producten.


Wat echter vooral de aandacht heeft getrokken, is de transactie van CEO Rory Riggs. Hij kocht maar liefst $5,5 miljoen aan aandelen in de emissie, met een gemiddelde prijs van $10,58 per aandeel, wat boven de initiële prijs van $9 lag. Na deze transactie bezit Riggs nu ongeveer 15% van het bedrijf, waardoor hij een van de grootste aandeelhouders is.


CEO Riggs benadrukt dat alles wat Cibus doet gericht is op het verhogen van de productiviteit van boeren. Hij vergelijkt de impact van Cibus op de landbouwsector zelfs met wat Tesla heeft gedaan voor de auto-industrie. Dat belooft veel interessants.


OmniAb: Vertrouwen in Technologie

OmniAb is een biotechnologiebedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van genetisch gemodificeerde dieren. Deze dieren spelen een cruciale rol in het genereren van antilichamen met menselijke sequenties, die vervolgens kunnen worden gebruikt voor therapeutische doeleinden.

Dit klinkt nogal moeilijk en abstract. Laten we het daarom eens in eenvoudigere woorden uitleggen: OmniAb houdt zich bezig met het creëren van speciale dieren die ons kunnen helpen bij het maken van geneesmiddelen. Deze dieren hebben eigenschappen die ons in staat stellen om antilichamen te produceren die vergelijkbaar zijn met die van mensen. Deze antilichamen zijn belangrijk omdat ze kunnen worden gebruikt om medicijnen te ontwikkelen die bepaalde ziekten kunnen behandelen.

Wat OmniAb uniek maakt, is hun vermogen om deze genetisch gemodificeerde dieren te leveren aan bedrijven die betrokken zijn bij medisch onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Hierdoor spelen ze een essentiële rol in de medische vooruitgang en hebben ze in 2023 aanzienlijke winsten geboekt, met een stijging van 61% op de beurs.


CEO Matt Foehr, die duidelijk vertrouwen heeft in de toekomst van zijn bedrijf, kocht onlangs voor $1 miljoen aan OmniAb-aandelen. Dit brengt zijn totale bezit op maar liefst 2,6 miljoen aandelen. Foehr benadrukt dat deze aankoop zijn geloof in het team en de technologie van OmniAb laat zien.Liquidia: Een Sprong in Pulmonale Hypertensie

Liquidia is een bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van producten voor de behandeling van pulmonale hypertensie. Dit is een ernstige aandoening waarbij de bloeddruk in de longslagaders abnormaal hoog is. Deze aandoening kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsmoeilijkheden, vermoeidheid en zelfs hartfalen. Het is dus van groot belang om effectieve behandelingen te ontwikkelen voor mensen die aan deze aandoening lijden.


Liquidia richt zich specifiek op het vinden van oplossingen voor pulmonale hypertensie. Ze werken aan het ontwikkelen van nieuwe producten en medicijnen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met deze aandoening. De stijging van 85% in de koers van Liquidia dit jaar geeft aan dat beleggers vertrouwen hebben in hun missie en de vooruitgang die ze boeken.

Recentelijk voerde Liquidia een openbare emissie uit waarbij ze 3,5 miljoen aandelen aanboden tegen een prijs van $7,16 per aandeel. Dit leverde het bedrijf naar verwachting $25 miljoen aan nieuw cash op. Deze financiële middelen zullen waarschijnlijk worden gebruikt voor verdere ontwikkeling van hun producten en klinische proeven, met als uiteindelijk doel effectievere behandelingen te bieden voor mensen die getroffen zijn door pulmonale hypertensie.


CEO Roger Jeffs van Liquidia heeft recent ook nog $1 miljoen geïnvesteerd in de aandelen van het bedrijf tijdens deze emissie. Naast zijn persoonlijke portefeuille bezit Jeffs ook aandelen via een trust en een beperkte aansprakelijkheidsmaatschappij. Dit laat zien dat Jeffs niet alleen vertrouwen heeft in de groei van Liquidia, maar ook bereid is flink te investeren om dat te bewijzen.


Hoewel