top of page

Hoeveel moet je beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen, is een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen: hoeveel geld kan ik missen? Beleggen brengt namelijk altijd risico's met zich mee, en je wilt niet in de problemen komen als je plotseling geld nodig hebt voor een onvoorziene uitgave. Daarom is het verstandig om een budget te bepalen voordat je gaat beleggen.


Een goede vuistregel is om minstens 15% van je inkomen te sparen of te beleggen. Dit percentage is gebaseerd op eigen ervaring. Amerikaanse universiteiten hebben meerdere studies gedaan om te simuleren wat je nodig hebt om op de lange termijn financieel onafhankelijk te worden en die stellen dat je een financieel onafhankelijk leven kunt opbouwen als je zo'n 15% van je inkomen maandelijks in een breed gespreid ETF investeert.


Natuurlijk hangt het ook af van je persoonlijke situatie en doelen hoeveel je kunt en wilt sparen of beleggen.


Hoe bereken je dan 15% van je inkomen? Dat is heel eenvoudig: je vermenigvuldigt je netto maandinkomen (dus na aftrek van belastingen en premies) met 0,15. Stel dat je 2000 euro netto per maand verdient, dan is 15% daarvan 300 euro. Dat betekent dat je elke maand 300 euro opzij kunt zetten om te sparen of te beleggen. Dat betekent ook dat je dus elk jaar een slagkracht hebt van zo'n €3.600 die je kunt laten renderen.


Maar hoe verdeel je dat bedrag dan over sparen en beleggen? Dat hangt af van je risicoprofiel, je beleggingshorizon en je spaardoelen. Een algemene richtlijn is om eerst een buffer op te bouwen voor noodgevallen, bijvoorbeeld drie tot zes keer je maandelijkse uitgaven. Daarna kun je gaan beleggen voor de lange termijn, bijvoorbeeld voor je pensioen of de studie van je kinderen. Hoe meer tijd je hebt om te beleggen, hoe meer risico je kunt nemen en hoe hoger het rendement/verlies dat je kunt verwachten.


Een voorbeeld: stel dat je 2000 euro netto per maand verdient en 1500 euro per maand uitgeeft. Dan heb je een spaarbuffer nodig van minimaal 9.000 euro (zes keer 1500 euro) en maximaal 18.000 euro (twaalf keer 1500 euro). Als je elke maand 300 euro spaart of belegt, duurt het zo'n 30 maanden om die buffer op te bouwen. Daarna kun je gaan beleggen met het resterende bedrag, bijvoorbeeld in een indexfonds of een ETF. Als je meer risico wil nemen kun je ook zelf gaan beleggen in individuele aandelen. Dit leer ik overigens aan mensen die lid zijn van ons platform! Hierbij is het belangrijk dat je een bedrijf goed op waarde kan schatten en de financiële gegevens kunt lezen.


Zo zie je dat het bepalen van een budget voor beleggen niet zo moeilijk hoeft te zijn. Het belangrijkste is dat je consistent bent en elke maand een vast bedrag opzij zet. Zo kun je profiteren van het rente-op-rente effect en op den duur een mooi vermogen opbouwen.


Hieronder zie je een simulatie van een jaarlijkse storting van 300 per maand op de lange termijn dat rendeert tegen 7% per jaar. Je kan dus een mooie €352.819 opbouwen als we er van uit gaan dat je een gemiddeld rendement haalt.


LEES OOK:

Σχόλια


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..