top of page

AMD wil deze nieuwe AI-markt gaan domineren

In het kort:

  • AMD zet in op AI-gebaseerde personal computers (PC's) om te concurreren met rivalen zoals Nvidia en Intel in de snelgroeiende AI-markt.

  • Onderzoeksbureau Canalys verwacht dat in 2027 60% van de verzonden PC's AI-capabel zal zijn.

  • AMD kondigde in januari de Ryzen 8000G Series desktopprocessors aan en concurreert met Nvidia en Intel op het gebied van grafische verwerkingseenheden (GPU's), cruciaal voor AI en high-performance computing.


Terwijl de race in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) opwarmt, maakt het Amerikaanse chipbedrijf Advanced Micro Devices (AMD) een strategische zet door te investeren in AI-PC's. Deze ontwikkeling markeert een significante verschuiving in de computertechnologie, waar AMD nu directe concurrenten zoals Nvidia en Intel uitdaagt. Ondanks recente dalingen in de aandelenkoers van AMD na de bekendmaking van de resultaten van het vierde kwartaal, handhaaft Goldman Sachs-analist Toshiya Hari een koopadvies met een verhoogd koersdoel van $157 naar $180.


De Opkomst van AI-PC's

Volgens Victor Peng, president van AMD, zal de markt voor AI-PC's blijven groeien. Deze computers zijn niet zomaar standaard PC's; ze zijn ingebed met processoren die specifiek ontworpen zijn voor AI-taken, zoals real-time taalvertaling. Dit betekent een transformatie in hoe we interactie hebben met onze apparaten, waarbij de PC's niet alleen onze instructies uitvoeren, maar ook intelligente, contextgebonden reacties bieden.



Onderzoeksbureau Canalys voorspelt dat in 2027 maar liefst 60% van de verzonden PC's AI-capabel zal zijn. Dit is een reactie op de toenemende vraag naar apparaten met AI-functies, aangewakkerd door de lancering van technologieën zoals ChatGPT.


AMD speelt in op deze trend met de recente aankondiging van hun Ryzen 8000G Series desktopprocessors, die beloven immense kracht en superieure prestaties te leveren voor intensieve taken zoals gaming en contentcreatie.


Strijd om Marktdominantie in GPU's

In de strijd om de suprematie in de GPU-markt, die essentieel is voor AI en high-performance computing, staat AMD tegenover giganten zoals Nvidia en Intel. Nvidia, de huidige marktleider in GPU's voor AI-toepassingen, kondigde onlangs nieuwe GPU's aan voor het uitvoeren van generatieve AI-applicaties op PC's. Intel is ook niet achtergebleven en lanceerde in december hun Core Ultra chips om AI-programma's sneller te draaien. De vraag is nu in hoeverre AMD hierin mee kan komen.


AMD presenteerde recent zijn financiële resultaten, die een goed inzicht bieden in de huidige staat en positie van AMD in de markt. Opvallend was de groei in AMD's datacentersegment, dat een indrukwekkende omzetstijging van 38% tot $2,3 miljard liet zien. Deze cijfers staan in schril contrast met de resultaten van Intel, die in dezelfde periode een daling van 10% rapporteerde. Het onderstreept AMD's concurrentiekracht en expertise in de markt voor serverprocessors, een sector die steeds meer gedomineerd wordt door de vraag naar krachtige en efficiënte dataverwerkingsoplossingen.


Interessant is ook de ontwikkeling in AMD's klantengroep, voornamelijk bestaande uit chips voor pc's en laptops, die een aanzienlijke groei liet zien met een toename van 62% tot $1,46 miljard. Dit ondanks de algemene krimp in de pc-markt, wat wijst op AMD's vermogen om te innoveren en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Echter, de gamingsector, inclusief semi-custom processors voor spelconsoles, kende een daling van 17%, een trend die AMD toeschrijft aan vertraagde consoleverkopen.


De embedded sector van AMD, die chips voor netwerken omvat, rapporteerde eveneens een omzetdaling van 24% op jaarbasis. Dit toont aan dat, hoewel AMD succes boekt in bepaalde segmenten, het ook geconfronteerd wordt met uitdagingen in andere gebieden. De toekomst van AMD zal grotendeels afhangen van hoe effectief het bedrijf deze uitdagingen kan aangaan en blijven innoveren in de snel veranderende technologiemarkt.


AMD's Toekomstvisie en Uitdagingen

Met de verwachting dat AI een steeds groter deel van de markt zal innemen, positioneert AMD zichzelf als een belangrijke speler in deze nieuwe golf van technologische vooruitgang. "AI is niet alleen over datacenter GPU's, maar ook over servers," zei Peng, wijzend op AMD's aanzienlijke marktaandeel in deze sector. De recent gelanceerde Instinct MI300X-chips van AMD, ontworpen voor het trainen van grote taalmodellen, gaan direct de strijd aan met Nvidia's H100-chips.



Conclusie

De investering van AMD in AI-PC's en hun uitbreiding in de GPU-markt markeert een cruciaal moment in de evolutie van computing. Met de groeiende populariteit van AI en de toenemende vraag naar krachtigere, intelligentere computers, begrijpt AMD overduidelijk de urgentie om een prominente speler in deze markt te gaan worden, iets wat tot op heden nog niet echt gelukt lijkt te zijn.


Hopelijk zal AMD de komende kwartalen kunnen laten zien dat ze met name NVDIA, de absolute marktleider, bij kunnen benen of in ieder geval dichterbij kunnen komen in termen van chip-snelheid en rekenkracht.


Voor meer informatie of discussie, stuur gerust een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page