top of page

Amazon kan enorme winstgroei gaan zien volgens analisten

In het kort:

  • Amazon verwacht een omzetgroei van 12% jaar-op-jaar tot $142,6 miljard in het eerste kwartaal, met een aanzienlijke winststijging tot 84 cent per aandeel.

  • Amazon Web Services (AWS) wordt verwacht een omzetgroei van 15% te rapporteren, voortbouwend op de aanhoudende vraag naar cloud diensten en de integratie van AI-technologieën.

  • De advertentieverkoop, een snelgroeiend segment van Amazon, zou naar verwachting met 23,5% stijgen tot $11,74 miljard.


Als een van 's werelds grootste bedrijven, met een marktkapitalisatie van meer dan $1,8 biljoen, blijft Amazon een dominante speler in zowel e-commerce als cloud computing. Het in Seattle gevestigde bedrijf, vaak omschreven als "The Everything Store", blijft innovaties in AI en reclame gebruiken om zijn groei te stimuleren. Deze week staat de eerste kwartaalrapportage van het bedrijf op de agenda, en analisten zijn optimistisch over de resultaten.


De aandelenkoers van Amazon sinds de beursgang:


De verwachte sterke groei in zowel omzet als winst per aandeel (EPS) voor Amazon in het komende kwartaal is opmerkelijk. Met een voorspelde omzetgroei van 11,85% naar $142,5 miljard en een nog indrukwekkendere toename van 167,7% in de EPS naar $0,83 ten opzichte van een jaar geleden, staan beleggers mogelijk aan de vooravond van een waarschijnlijk zeer positieve rapportage van dit eerste kwartaal van 2024.


Buto kwartaalinkomen van Amazon sinds 2010:


Deze hoge verwachtingen suggereren dat Amazon blijft profiteren van zijn sterke en leidende positie in zowel de retail- als cloudcomputing markten, en dat zijn investeringen in automatisering en AI aanzienlijk bijdragen aan efficiëntieverbeteringen en kostenverlaging.


EPS van Amazon sinds 2010:


De historie van Amazon om de verwachtingen van analisten te overtreffen, draagt bij aan een positief beleggerssentiment op dit moment. Met vier opeenvolgende kwartalen waarin het zowel omzet- als winstverwachtingen heeft overtroffen, kan het vertrouwen van investeerders in de aanhoudende groei en het management van het bedrijf worden versterkt.



Waar komt de groei vandaan?

AWS (Amazon Web Services) blijft een pijler van stabiliteit en groei voor Amazon. Na een groeivertraging in 2022, zijn er nu duidelijke tekenen van herstel met verwachte opbrengsten van $24,56 miljard voor dit kwartaal, wat een mooie jaar-op-jaar groei van 15% zou betekenen. Deze positieve trend in AWS wordt versterkt door de sterke prestaties van directe concurrenten zoals Microsoft Azure en Google Cloud, die hebben bijgedragen aan de algemene dynamiek in de cloud-sector. AWS is nog steeds marktleider in de cloud sector:


Cloud marktaandeel per aanbieder in Q4 2023:

BRON: Statista


Amazons reclamebusiness, een ander snelgroeiend segment, lijkt ook rooskleurige vooruitzichten te hebben met een verwachte groei van 23,5% tot $11,74 miljard. De introductie van videoadvertenties op Amazon Prime aan het eind van januari biedt nieuwe mogelijkheden voor omzetgroei.


Dit segment profiteert aanzienlijk van de hoge verkeersvolumes op Amazons e-commerce platform. De sterke inkomsten van uit advertenties van bedrijven als Roku, Meta, Alphabet en Snap vorige week zouden kunnen betekenen dat ook Amazon hier mooie cijfers neer kan gaan zetten.



Amazon heeft zich sterk gericht op kunstmatige intelligentie (AI) en technologische innovaties, vooral via zijn cloud computing arm, AWS. In 2024 zou Amazon zijn leiderschapspositie kunnen versterken door zijn investeringen in AI verder op te voeren, wat niet alleen de dienstverlening aan AWS-klanten verbetert, maar ook nieuwe bedrijfsmodellen en inkomstenstromen genereert. Door de ontwikkeling van AI-technologieën te versnellen, kan Amazon beter concurreren met Microsoft en Google, die ook zwaar investeren in dit segment.


CEO Andy Jassy beschouwt AI als de "grootste technologische transformatie sinds de cloud" en ziet mogelijkheden voor Amazon om te profiteren van de toenemende vraag naar Amazon Web Services (AWS) en de ontwikkeling van AI-platformtools zoals Amazon Bedrock en Amazon Q, een AI-gedreven codeerassistent. Amazon heeft reeds een aanzienlijke klantenbasis voor Bedrock, met grote namen zoals Delta Air Lines, Intuit, en Pfizer.


Amazon heeft aanzienlijke groeimogelijkheden in opkomende markten, waar e-commerce nog in de kinderschoenen staat. Door lokale partnerships aan te gaan en zijn diensten aan te passen aan lokale behoeften, kan Amazon zijn wereldwijde voetafdruk uitbreiden en toegang krijgen tot nieuwe klantsegmenten.



Met het eerste kwartaalverslag in het vooruitzicht, blijven de ogen van investeerders gericht op Amazon voor tekenen van aanhoudende groei in zowel de retail- als AWS-segmenten. De groeiende invloed van AI en de uitbreiding van de reclamemogelijkheden zullen waarschijnlijk cruciale factoren zijn in de toekomst van Amazon.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page