top of page

Deze meevaller helpt Philips aandelen meer dan 33% omhoog

In het kort:

  • Philips heeft een schikking van $1,1 miljard bereikt in de Amerikaanse rechtszaak over de terugroeping van beademingsapparatuur.

  • Ondanks een jaar-op-jaar daling van de omzet naar 4,14 miljard euro in Q1 2024, overtrof Philips de winstverwachtingen met een kernwinst van 388 miljoen euro.

  • De aandelen van Philips stegen met 33% na bekendmaking van de schikking, ondanks een jaarlijks verlies.


Zojuist heeft Philips aangekondigd dat het een schikking heeft bereikt voor $1,1 miljard in de Amerikaanse rechtszaken over de wereldwijde terugroeping van beademingsapparaten die gebruikt worden voor slaapapneu. De schikking omvatte geen erkenning van fout of aansprakelijkheid door Philips, maar maakt nu eindelijk een eind aan de onzekerheid rondom dit juridische geschil. Dit nieuws zorgde dan ook voor een aanzienlijke stijging van 33% in de aandelenprijs van het bedrijf.


De aandelenkoers van Philips sinds de beursgang:


Deze regeling is het gevolg van een serie juridische en operationele stappen die Philips heeft genomen sinds de terugroeping van de apparaten in april 2021. De apparaten werden teruggeroepen vanwege zorgen dat het gebruikte schuim kon afbreken en potentieel kankerverwekkende stoffen kon vrijlaten. Philips heeft de productiefaciliteiten in de VS verbeterd en een door de autoriteiten goedgekeurd toestemmingsdecreet uitgevoerd. Dit is voor beleggers een grote meevaller, aangezien er veel onduidelijkheid was wat dit voor Philips zou kunnen betekenen.


Philips heeft ook afspraken gemaakt met verzekeraars om 540 miljoen euro aan productaansprakelijkheidskosten te dekken, welke verwacht wordt in het tweede kwartaal van 2024. Deze fondsen zijn bedoeld om de kosten te dekken die voortvloeien uit productaansprakelijkheidsclaims gerelateerd aan de teruggeroepen Respironics-apparaten.


Dit, samen met een voorziening van 982 miljoen euro voor de schikking, zal gefinancierd worden uit de cashflow van het komende jaar. Een voorziening in deze context is een boekhoudkundige term die verwijst naar geld dat opzij wordt gezet om toekomstige verplichtingen te dekken. In dit geval dient het om de financiële impact van de schikking op de balans van Philips te managen.


In het eerste kwartaal van 2024 leed Philips echter wel een verlies van 998 miljoen euro, maar dit werd enigszins gecompenseerd door een sterkere dan verwachte kernwinst van 388 miljoen euro, wat een stijging van 8% betekende ten opzichte van het voorgaande jaar. De totale omzet daalde licht van 4,17 miljard euro in Q1 2023 naar 4,14 miljard euro in Q1 2024. Ondanks de daling in omzet, was de winstmarge beter dan verwacht met 9,4%, dankzij efficiëntieverhogingen en kostenbeheersing.


Voor het volledige jaar 2024 verwacht Philips een vergelijkbare omzetgroei van 3-5% en een aangepaste EBITA-marge van 11-11,5%. De verwachte vrije kasstroom is verhoogd naar 0,9-1,1 miljard euro, mede dankzij de ontvangsten van de verzekeringsclaims en de resterende betalingen gerelateerd aan de economische verliesschikking. Betalingen in verband met de persoonlijke schade- en medische monitoringsschikking worden verwacht in 2025.


Deze recente ontwikkelingen bij Philips markeren een keerpunt in een van de grootste uitdagingen in de geschiedenis van het bedrijf. Hoewel de financiële resultaten gemengd zijn, geven de operationele verbeteringen en vooral deze juridische winst Philips weer meer waarde voor beleggers, zoals we direct vertaald zien in deze enorme koersstijging.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page