top of page

Dit eiland verdient onverwachts miljoenen aan AI

In het kort:

  • Anguilla, een klein Caribisch eiland, heeft enorm geprofiteerd van de groei in AI door registratiekosten te heffen voor domeinnamen met de extensie ".ai".

  • Dit heeft in 2023 ruim $32 miljoen opgebracht, meer dan 10% van het BNP.

  • De inkomsten uit domeinregistraties zijn gebruikt voor maatschappelijke projecten zoals gratis gezondheidszorg voor ouderen, de bouw van scholen en het verbeteren van de infrastructuur.


Het eiland Anguilla, gelegen in de Caribische Zee, heeft een onverwachte maar enorme financiële meevaller gehad dankzij de explosieve groei van kunstmatige intelligentie. Zoals wij in Nederland de domeinnaam .nl hebben, heeft Anquilla de domeinnaam .ai, een domeinnaam die meer relevant is dan ooit. In 2023 alleen al brachten de registratiekosten voor .ai domeinen meer dan $32 miljoen in het laatje, wat aanzienlijk bijdraagt aan het nationale bruto binnenlands product (BBP), aangezien het nu meer dan 10% van het BBP is. Vincent Cate, de beheerder van het .ai domein voor Anguilla, rapporteerde eerder dat er momenteel meer dan 20,000 domeinnamen per maand worden geregistreerd, wat neerkomt op meer dan 700 registraties per dag.


Deze domein-extensie, oftewel kort voor Artificial Intelligence, trekt namelijk grote tech bedrijven en startups aan die hun identiteit in de AI-sector willen vestigen. Met registratiekosten variërend van $140 tot duizenden dollars bij veilingen, is deze bron van inkomsten buitengewoon lucratief gebleken voor het eiland.


De opbrengsten van de .ai domeinregistraties zijn door de Anguillaanse regering geïnvesteerd in diverse sociale en infrastructurele projecten. Dit omvat bijvoorbeeld gratis gezondheidszorg voor ouderen, de bouw van scholen, en verbeteringen aan de lokale infrastructuur, waaronder het vliegveld. Van juli 2022 tot december 2023 is het totaal aantal geregistreerde .ai domeinen wereldwijd met 146% gestegen, van minder dan 100,000 in 2020 tot 353,928 aan het einde van 2023.


De recordverkoop van de domeinnaam you.ai voor $700,000 in oktober 2023 is een duidelijk teken van de grote waarde die techbedrijven en startups hechten aan .ai domeinen. Deze domeinen worden steeds vaker gezien als essentieel voor bedrijven die zichzelf willen linken aan AI, iets wat de bewoners van Anquilla zeker geen probleem zullen vinden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page