top of page

China is woedend op ASML & Nederland

"Hoe durft Nederland zulke exportbeperkingen op te leggen aan ASML? Dit is volstrekt onaanvaardbaar" zo klinkt het op een gedeelde van Chinese social media. Dit is na de aankondiging, gisteren over de handelsbeperkingen die Nederland ASML oplegt in samenwerking met de VS.


China is woedend over dit besluit en zal dit niet tolereren. Nederland beperkt het normale economische verkeer tussen Chinese en Nederlandse bedrijven en dat is volstrekt ongegrond. Dit besluit zal ernstige gevolgen hebben voor de relatie tussen China en Nederland, en ze eisen dan ook dat Nederland dit onmiddellijk ongedaan maakt.

Het is duidelijk dat de westerse landen proberen om China te hinderen bij het ontwikkelen van zijn technologie. Ze zijn bang dat China de chips die met deze machines worden geproduceerd zal gebruiken voor militaire doeleinden. De eén vindt dat is een totaal ongefundeerde en absurde beschuldiging. De ander zegt dat het volkomen logisch is dat het westen zich wil beschermen tegen de chinezen. China is een vreedzaam land maar houdt zich niet altijd aan internationale wetten en verdragen om te concurreren. Het is volkomen legitiem dat ze zich willen ontwikkelen op technologisch gebied en ze hebben het recht om deze machines te kopen en te gebruiken voor hun eigen economisch belang. Maar tegelijkertijd nemen de zorgen in het westen toe.


Zo zag je bijvoorbeeld de chinesen, verschillende havens in Europa opkopen.

Maar nu Nederland de export van deze machines beperkt, worden hun economische belangen ernstig geschaad. Dit is wat wereld handel betreft, een vorm van protectionisme en, iets wat het westen al jaren de chinezen kwalijk neemt. Het is dus ook niet gek dat het westen nu terug slaat.

China zal niet toestaan dat Nederland of andere landen ze hinderen bij hun ontwikkeling en groei. Ze zullen alle maatregelen nemen om hun legitieme rechten en belangen te beschermen en zullen niet aarzelen om tegenmaatregelen te nemen als Nederland deze beperkingen niet intrekt.


Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak er kritisch over. "Wij zijn resoluut tegen het Nederlandse besluit om het normale economische verkeer tussen Chinese en Nederlandse bedrijven te beperken en hebben protest ingediend bij Nederland. Natuurlijk zal China alle maatregelen nemen om onze legitieme rechten en belangen te beschermen."


Het lijkt erop dat de Amerikanen hun nationale veiligheid als een excuus gebruiken om andere landen hun wil op te leggen. Zeggen de chinezen. Nu blijkt dat Nederland ook de gevolgen ondervindt van deze exportbeperking van chiptechnologie naar China. Het is onwaarschijnlijk dat dit alles in het belang is van de internationale handel.


Mao Ning waarschuwt voor de ernstige gevolgen die dit zal hebben voor de mondiale industriële leveringsketen en de wereldeconomie. De Amerikanen en hun bondgenoten, waaronder Nederland, lijken vastbesloten te zijn om hun chiptechnologie koste wat het kost voor zichzelf te houden en China buiten de deur te houden. Het is teleurstellend dat ze ASML, dat een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van chipmachines, hierbij betrekken.


Laat hieronder je gedachten weten & houd het netjes! Let op: Tot 31 maart 2023, kun je lid worden met een mega korting! Claim het hier!

2 opmerkingen