top of page

China en de VS hebben elkaar nodig

In het kort:

  • Pragmatische benadering: Yellen benadrukt het belang van een constructieve en eerlijke economische relatie met China, ondanks verhoogde spanningen en veiligheidskwesties.

  • Geen zero-sum game: De VS en China zoeken samenwerking op gebieden zoals klimaat en schuldverlichting, maar blijven strikt op nationale veiligheidsbelangen.

  • Handelsbetrekkingen blijven sterk, maar Amerikaanse investeringen in sommige delen van de Chinese economie kunnen worden beperkt ter bescherming van het Amerikaanse veiligheidsbelang.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft onlangs een toespraak gehouden waarin ze een pragmatische houding ten opzichte van China liet zien. Ze zei dat het loskoppelen van de Chinese en Amerikaanse economieën rampzalig zou zijn. Dit lijkt een stap terug te zijn van de harde taal over de handelsoorlog, maar het Amerikaanse veiligheidsbelang blijft de hoogste prioriteit.


Ze wil een constructieve en eerlijke economische relatie met China opbouwen, ondanks de toegenomen spanningen tussen de supermachten. Ze erkent ook dat de relatie tussen de VS en China niet alleen maar winnen of verliezen is. Dit betekent dat Washington op sommige gebieden, zoals nationale veiligheid, streng zal zijn, terwijl het op andere gebieden, zoals klimaat en schuldverlichting voor arme landen, zal zoeken naar samenwerking.

Ondertussen blijven de handelsrelaties tussen de VS en China sterk, zelfs als er politieke conflicten zijn. De toespraak van Yellen laat zien hoe de twee supermachten echt met elkaar omgaan: ze hebben elkaar nodig.


Lees meer over China

Maar volgens persbureau Bloomberg wil de regering-Biden Amerikaanse investeringen in sommige sectoren van de Chinese economie beperken. Hoewel dit niet in strijd is met de toespraak, laat het zien dat het Amerikaanse veiligheidsbelang boven alles gaat, ook als dat economisch nadelig is.


Kortom, de toespraak van Yellen geeft een dubbele boodschap: er is mogelijkheid tot samenwerking op sommige vlakken, maar concessies op het gebied van veiligheid zijn onmogelijk. Het zal boeiend zijn om te volgen hoe deze pragmatische houding zich verder zal ontwikkelen in de toekomst.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page