top of page

ASML mag geen zaken meer doen met China

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2023

De Nederlandse regering heeft aangekondigd dat ASML niet langer oudere chipmachines naar China mag exporteren. Dit is een beslissing die twee maanden geleden is genomen in het belang van de (inter)nationale veiligheid, in samenwerking met de Verenigde Staten en andere landen maar nu pas bekend wordt gemaakt via een persbericht. De allernieuwste machines mochten al niet naar China worden geëxporteerd vanwege zorgen dat het land deze technologie zou kunnen kopiëren of gebruiken voor militaire doeleinden.

ASML is een Nederlandse producent van chipmachines en is wereldleider op dit gebied. China is een belangrijke afnemer van deze machines, die van essentieel belang zijn voor de productie van chips. China is de grootste afnemer van halfgeleiders ter wereld en heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de chipindustrie.

De beslissing om oudere ASML-machines niet meer naar China te exporteren, is het resultaat van een langdurige discussie over de export van technologie naar China en de mogelijke gevolgen hiervan. De Verenigde Staten en Nederland maken zich zorgen over de toenemende macht van China op technologisch gebied en hebben verschillende maatregelen genomen om de export van technologie naar China te beperken.

Aan de Cijfers te zien raakt het China wel degelijk. Het is echter de vraag hoe deze beperkingen de Nederlandse economie zullen beïnvloeden. ASML is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie en de beperkingen op de export naar China zullen waarschijnlijk gevolgen hebben voor de omzet van het bedrijf en de werkgelegenheid in de sector. De Nederlandse regering heeft aangegeven dat zij bereid is om het bedrijf te ondersteunen en te zoeken naar alternatieve markten voor de export van de machines.


Officieus was al bekend dat dit zou kunnen gebeuren, zeker nadat nieuwe technologie al niet mocht. Het is dus nu bevestigd via onderstaand quote uit het bericht van de minister.

De aanvullende nationale exportcontrole maatregelen betreffen zeer specifieke technologieën in de productiecyclus van halfgeleiders waarop Nederland een unieke en leidende positie heeft, zoals de meest geavanceerde Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositie”, schrijft Schreinemacher, Minister van Buitenlandse handel.

In een reactie laat ASML weten dat ze verwachten dat de nieuwe maatregelen geen gevolg hebben voor de prognose van 2023 of voor de scenario's voor de lange termijn. Ze hadden de verwachtingen a flink omhoog geschroefd.


ASML benadrukt dat de maatregelen alleen de meest geavanceerde apparaten betreffen. Wat hier exact onder zal worden bedoeld, moet nog duidelijk worden, zei het Veldhovense bedrijf woensdag. De beurs is dicht dus de koers reageert niet. Morgen wordt duidelijk hoe beleggers hierover denken.


Kans is groot dat men er rekening mee hield.
Let op: Tot 31 maart 2023, kun je lid worden met een mega korting! Claim het