top of page

Wat is er aan de hand in de VS?

In het kort:

  • De inflatie in de Verenigde Staten versnelde in augustus, voornamelijk als gevolg van stijgende benzineprijzen.

  • De kerninflatie, exclusief voedsel en energie, bleef vertragen.

  • De Federal Reserve zal naar verwachting haar huidige rentetarieven handhaven, ondanks de stijging van de inflatie.


In augustus versnelde de inflatie in de Verenigde Staten, voornamelijk als gevolg van stijgende benzineprijzen. Het Consumer Price Index (CPI), een veelgebruikte maatstaf voor inflatie, steeg met 3,7% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, vergeleken met de stijging van 3,2% in juli.


Op maandbasis stegen de prijzen gemiddeld met 0,6% in augustus, in vergelijking met een stijging van 0,2% in juli. Echter, de kerninflatie, die voedsel- en energieprijzen uitsluit, bleef vertragen tot 4,3% van 4,7% voor de 12 maanden eindigend in augustus. Deze verlaging geeft aan dat de 11 renteverhogingen van de Federal Reserve hun weg vinden binnen de Amerikaanse economie. Het Federal Reserve-bestuur hecht het meeste belang aan de kerninflatie aangezien de kerninflatie beter de onderliggende trend laat zien van inflatie.Het inflatierapport van woensdag houdt waarschijnlijk de Federal Reserve op koers voor een pauze in de renteverhogingen volgende week wanneer de centrale bankfunctionarissen bijeenkomen om het monetaire beleid te bespreken. Aandelen op de Amerikaanse markt lieten na de publicatie van het CPI-rapport lichte stijgingen zien, met de Dow die 0,1% omhoog ging, de S&P 500 0,2% hoger en de Nasdaq Composite 0,4% winst.


De stijgende energieprijzen, met name de benzineprijzen, waren de belangrijkste bijdrage aan de versnelling van de CPI in augustus, waarbij de benzine-index van de CPI met 10,6% steeg ten opzichte van de voorgaande maand, aanzienlijk meer dan de stijging van 0,2% in juli. De algemene energie-index, inclusief benzine, steeg met 5,6% in augustus ten opzichte van juli. Stijgende kosten voor huisvesting bleven ook bijdragen aan de inflatie.President Joe Biden erkende de stijging van de benzineprijzen en noemde het investeren in schone energie als een belangrijke stap richting meer energiezekerheid.


Wereldwijde olieprijzen zijn de laatste tijd gestegen doordat OPEC+-landen de productie hebben verminderd en de vraag is gestegen. Een dodelijke overstroming in Libië deze week heeft de olie-export verstoord, wat de prijzen aan de pomp zal opdrijven. Het nationale gemiddelde voor gewone benzine stond op woensdag op $3,85 per gallon, het hoogste niveau in 10 maanden. Benzineprijzen zijn zeer zichtbare indicatoren van inflatie, dus meer pijn aan de pomp kan ook de stemming van Amerikaanse consumenten drukken.

Economen verwachten niet dat volatiele energieprijzen de vertraging van de inflatie in de komende maanden zullen voorkomen.


Er wordt verwacht dat De Federal Reservede de rentetarieven volgende week onveranderd zal laten vanwege verschillende factoren die de vertraging van de inflatie vergemakkelijken. Hierin spelen een zwakkere consumentenbesteding en een koelere Amerikaanse arbeidsmarkt sterk mee.


Financiële markten zien een kans van 97% dat de Federal Reserve besluit om te pauzeren, volgens de CME FedWatch Tool, terwijl de kans op een verdere pauze in november lager is, ongeveer 58%.


Fed-functionarissen hopen nog steeds dat ze een zogenaamde "zachte landing" kunnen realiseren, een scenario waarin de inflatie vertraagt naar het doel van de Federal Reserve van 2% zonder een sterke stijging van de werkloosheid of een recessie. De inflatie in de VS, zoals gemeten door de CPI, is gestaag afgenomen sinds het hoogtepunt van vier decennia in juni 2022, toen de CPI 9,1% noteerde.


Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..