top of page

Boek: University of Berkshire Hathaway – Samenvatting

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023


In het boek University of Berkshire Hathaway beschrijven Daniel Pecaut en Corey Wrenn de belangrijkste lessen die ze van Warren Buffett hebben geleerd in de afgelopen dertig jaar. Beide auteurs hebben de afgelopen decennia bijna elke aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway bijgewoond en de informatie gegeven in het boek is voornamelijk uit ‘first hand’. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste takeaways van University of Berkshire Hathaway.


Leer van anderen: Vind iemand die al heeft gedaan wat jij wilt bereiken. Volgens Buffett, maar ook andere grote beleggers zoals Mohnish Pabrai, is dit dé manier om succesvol te worden. Door simpelweg de strategie te kopiëren, zal je nagenoeg dezelfde resultaten krijgen. Buffett noemt dit 'coat-tailing' en deed het voornamelijk in zijn vroege carrière. Een ander groot voordeel van het leren van andere is dat je zelf niet de fouten hoeft te maken. Wanneer je leert van de fouten van andere krijg je zelf de wijsheid mee, maar hoef je niet om te gaan met de gevolgen van de fout. Leren van andere is cost-free: ‘andere beleggers verliezen ook geld, waardoor u niet dezelfde lessen hoeft te leren met uw eigen geld’, aldus Charlie Munger.


"I want to learn as much as I can vicariously. It's too painful to do it by personal hardship. Of course. I collect big calamities in my head and big stupidities. I do that so I can avoid them. Think of how little in the way of big calamity has ever come to Berkshire. And it's not that we don't ever have reverses and disappointments in that or never have whole businesses disappear. But averaged out, we have less misfortune than others.” - Charlie Munger

Beleggen gedurende inflatie: Een tijdloze wijsheid van Warren Buffett die vandaag de dag toch heel relevant is: beleggen in tijden van hoge inflatie. Inflatie is de vijand van elke belegger die een hoog netto-beursrendement wilt genereren. Tijdens inflatie is het allereerst belangrijk om niet te beleggen in valuta’s. Wanneer overheden meer geld bijdrukken en door inflatie de waarde van de valuta steeds minder word, is een belegging in de currency destructief. Velen denken dat goud een goede investering is in tijden van inflatie, maar volgens Buffett is goud überhaupt geen goede belegging, omdat het geen cash flow produceert. Buffett geeft daarentegen de voorkeur aan bedrijven die iets produceren (een product of dienst). Deze bedrijven moeten verder nog de mogelijkheid hebben om hun prijzen op elk moment te kunnen verhogen (pricing power) en ze moeten weinig kapitaal nodig hebben om te opereren. Airlines vallen hier meteen af, omdat ze vaak geen pricing power hebben en veel kapitaal nodig hebben om te functioneren.


Investeer in jezelf: Eén van de belangrijkste lessen van Warren Buffett is dat de beste investering een investering in jezelf is. Volgens Buffett zijn er verschillende manieren om dit te doen. Het lezen van boeken is bijvoorbeeld een goede aanpak om meer kennis te vergaren. Buffett zegt dat hij 80% van zijn dag besteed aan lezen. Buffett leest kranten, annual reports, boeken en nog veel meer. Hij leest alles waarvan hij denkt ook maar een beetje wijzer van te worden. Een andere vaardigheid die volgens Buffett iedereen zou moeten hebben is goed kunnen communiceren. Hij voegt hieraan toe dat investeren in het ontwikkelen van je communicatievaardigheden - zowel schriftelijk als in persoon - "je waarde met minstens 50 procent kan verhogen." Tot slot vind Buffett het investeren in zakelijke relaties belangrijk. Een van de beste manieren om succes te boeken is je te omringen met de juiste mensen: "You will move in the direction of the people that you associate with. So it's important to associate with people that are better than yourself."


Onderschat het hebben van gewoontes niet: Het hebben van goede gewoontes kan je een enorme boost geven, terwijl het hebben van slechte gewoontes je hele situatie kunnen opblazen. Mensen zijn gewoontedieren en hechten daarom dus veel waarde aan patronen. Patronen hebben vaak de vorm van een vicieuze cirkel: goede gewoontes zullen steeds waardevoller worden (te vergelijken met het compounding effect), terwijl slechte gewoontes zeer moeilijk te doorbreken zijn. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen met slechte gewoontes en een aantal goede gewoontes op te bouwen. Er zijn al geregeld wat goede gewoontes van Buffett voorbij gekomen zoals lezen, je omringen met succesvolle mensen en het leren van andere. Verder raden Buffett en Munger het aan om vooral de dingen te doen die je leuk vind. Apple CEO Tim Cook zei daarover het volgende: ""Do what you love, and put your whole heart into it, and then just have fun". Een andere goede gewoonte is het hebben van discipline. Mensen die succesvol zijn nemen structureel doelgerichte en zinvolle actie en geven niet zomaar op. Buffett en Munger zijn groot voorstander van discipline.


University of Berkshire Hathaway is een fantastisch boek dat toegepast kan worden op zo'n beetje alle terreinen van personal development. Buffett en Munger geven hun visie over onderwerpen als beleggen, macro-economie en personal development. Naar mijn mening is dit boek een must-read. Wil je dit boek nou zelf lezen, dan is het gemakkelijk verkrijgbaar via de grote webwinkels.
 

Nog geen lid? Hier is een cadeautje van 30% (€60,-) korting op een lidmaatschap met de kortingscode 30PROCENT. Tijdelijk geldig 😊 Lid worden kan hier.