top of page

Dit kun je leren van Warren Buffetts Aandeelhoudersbrief

Bijgewerkt op: 12 mrt.

Buffett blijft optimistisch, ondanks forse verliezen bij Berkshire.

Aandelen en obligaties daalden in 2022 nadat centrale banken de rente snel verhoogden om de inflatie in te dammen. Maar Buffett behield zijn gevoel van optimisme in zijn jaarlijkse brief aan investeerders op zaterdag, en zei dat hij nog steeds gelooft in de veerkracht van de Amerikaanse economie.

"Ik beleg al 80 jaar - meer dan een derde van het leven van ons land. Ondanks de neiging - bijna enthousiasme - van onze burgers voor zelfkritiek en zelftwijfel, heb ik nog nooit een tijd gezien waarin het zinvol was om een ​​lange termijn weddenschap tegen Amerika te maken," zei Buffett in de brief.

Warren Buffett, die over het algemeen wordt beschouwd als een van 's werelds beste beleggers, publiceert de brieven al meer dan een halve eeuw. Hij deelt niet alleen de cijfers van zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, maar ook zijn gedachten over alles, van esoterische boekhoudregels tot zijn afkeer van overmatig risico nemen.

De brief van zaterdag biedt lezers een glimp van hoe Buffett, 92, kijkt naar wat uiteindelijk een wankelende periode voor de markten bleek te zijn. Ook de portefeuille van Warren Buffett kreeg een klap, met Berkshire die in 2022 een verlies leed, grotendeels als gevolg van investeringsverliezen.


Even kort de cijfers


Berkshire boekte een verlies van $22,82 miljard in 2022 en een daling van 54% in het inkomen van het vierde kwartaal, van $39,65 miljard in 2021 naar $18,16 miljard, volgens de jaarlijkse brief van Buffett aan de aandeelhouders op zaterdag.


De operationele winst daalde met 8% naar $6,71 miljard, vergeleken met $7,29 miljard het voorgaande jaar.


Berkshire kocht voor $2,6 miljard aan eigen aandelen in het vierde kwartaal, waarmee het totaal aan terugkopen voor het hele jaar uitkwam op $7,9 miljard.


Ondanks de verliezen merkte Buffett op dat "Berkshire een goed jaar had in 2022", aangezien de operationele winst steeg naar een recordhoogte van $30,8 miljard en de totale omzet met 9,4% steeg tot $302,1 miljard.


Het bedrijf merkte op dat sommige van de verliezen het gevolg waren van slechte wisselkoersen, aangezien de Amerikaanse dollar aan waarde verloor, met een inflatiepiek van 9,1% in juni 2022.


Buffett verwacht dat de winsten van het bedrijf "betekenisvol positief zullen zijn in de komende decennia" en voegde eraan toe dat de verliezen in het vierde kwartaal, die "regelmatig en gedachteloos door de media worden belicht", beleggers "volledig verkeerd informeren".


Berkshire koopt flink bij in 2022


Cash Positie van Berkshire Hathaway

De volatiliteit afgelopen jaar bood Berkshire de mogelijkheid om in te stappen en aandelen te kopen. Terwijl Berkshire in 2021 voornamelijk zijn eigen aandelen terugkocht, richtte het zich in 2022 meer op het investeren in andere bedrijven - het openen van nieuwe posities in mediabedrijf Paramount en bouwmaterialenfabrikant Louisiana-Pacific en snel de grootste aandeelhouder van Occidental Petroleum worden.

Eind 2022 was Berkshire de grootste aandeelhouder van acht bedrijven:

  • American Express

  • Bank of America

  • Chevron

  • Coca-Cola

  • Moody's

  • Occidental

  • Paramount Global

Berkshire kan grote investeringen doen omdat zijn verzekeringsactiviteiten miljarden dollars aan float genereren, of premies die klanten vooraf betalen, die Berkshire op zijn beurt in de beurs kan investeren. De overname vorig jaar van de eigendoms- en ongevallenverzekeraar Alleghany hielp zijn verzekeringsfloat te vergroten - wat Buffett een buitengewoon bezit voor Berkshire noemde - tot $164 miljard vorig jaar, aldus Buffett.


Verzekeringsfloat is het geldbedrag dat een verzekeringsmaatschappij ontvangt van verzekeringsnemers in de vorm van premiebetalingen, maar dat nog niet is uitgegeven om claims te betalen. Dit geld wordt bewaard op de balans van de verzekeringsmaatschappij en kan worden geïnvesteerd om inkomsten te genereren, totdat er een claim moet worden uitbetaald. Dit is waardevol voor verzekeringsmaatschappijen zoals Berkshire Hathaway, omdat ze het kunnen gebruiken om te beleggen en inkomsten te genereren voordat ze het geld daadwerkelijk moeten gebruiken om claims te betalen. Het vergroten van de verzekeringsfloat kan het vermogen van een verzekeringsmaatschappij om te beleggen en rendement te behalen vergroten.


Hoe blijft Berkshire het beter doen dan de S&P 500?


Hoe beslissen Buffett en rechterhand Charlie Munger waar ze dat geld moeten investeren?


Beiden hebben gezegd dat ze zich onthouden van het baseren van hun beslissingen op waar ze denken dat rentetarieven, olieprijzen of andere factoren die de markten beïnvloeden, over een jaar zullen zijn. Dat laten ze over aan macro-speculanten.

"Ondanks dat economen, politici en veel van het publiek meningen hebben over de gevolgen van die enorme onbalans, pleiten Charlie en ik onwetendheid en geloven we stellig dat korte termijn economische en marktvoorspellingen erger zijn dan nutteloos", zei hij in de brief van vandaag.

In plaats daarvan richten de twee zich op het investeren van het geld van Berkshire op "een manier die op de lange termijn een acceptabel resultaat zal opleveren en die het ongeëvenaarde uithoudingsvermogen van het bedrijf zal behouden wanneer er beurspaniek of ernstige wereldwijde recessies zich voordoen", zei hij.


Berkshire meldde dat het aan het einde van 2022 een kaspositie had van $128,6 miljard, lager dan een bijna-record van $146,7 miljard aan het einde van 2021, maar hoger dan het derde kwartaal.

Hoewel Berkshire's oorspronkelijke bedrijf, een textielbedrijf in New England, niet meer bestaat, zei Buffett dat Berkshire in staat is gebleven om rendementen aan aandeelhouders te leveren vanwege zijn focus op wat hij de Amerikaanse wind in de rug noemt.


Aandeleninkoop betaalt zich flink uit

"Amerika zou het prima hebben gedaan zonder Berkshire. Het omgekeerde is niet waar", zei hij. In zijn brief verdedigde Buffett ook de praktijk van aandeleninkoop. Berkshire gaf bijna $8 miljard uit aan het terugkopen van zijn aandelen in 2022, lager dan een record van $27 miljard het voorgaande jaar.


Hoewel critici van inkoop van aandelen beweren dat bedrijven beter af zouden zijn als ze dat geld in hun bedrijven investeren, zeggen voorstanders, zoals Buffett, dat ze voordelig kunnen zijn voor aandeelhouders als ze worden uitgevoerd wanneer de aandelenkoers van een bedrijf lager is dan de waarde ervan.

"Wanneer je te horen krijgt dat alle aandeleninkopen schadelijk zijn voor aandeelhouders of voor het land, of bijzonder voordelig voor CEO's, dan luister je naar een economische ongeletterde of een welbespraakte demagoog", zei hij.

Buffett, de CEO van Berkshire, heeft lang volgehouden dat operationele winsten een betere weerspiegeling zijn van hoe het met Berkshire gaat, omdat boekhoudregels vereisen dat het bedrijf ongerealiseerde winsten en verliezen uit zijn enorme beleggingsportefeuille opneemt in zijn netto-inkomen. Volatiele markten kunnen ervoor zorgen dat het netto-inkomen van Berkshire aanzienlijk verandert van kwartaal tot kwartaal, ongeacht hoe het met de onderliggende bedrijven gaat.

"Koerswinsten zijn zeker enorm belangrijk geweest voor Berkshire in de afgelopen decennia, en we verwachten dat ze in de komende decennia op een betekenisvolle manier positief zullen zijn", zei meneer Buffett in zijn brief.


"Maar hun kwartaal-op-kwartaal schommelingen, regelmatig en ondoordacht op de voorpagina's van de media, misleiden beleggers volledig" eraan toevoegend dat hij en Munger aandeelhouders aanmoedigen om in plaats daarvan te focussen op de operationele winst van Berkshire.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page