top of page

Dit kun je leren van Warren Buffetts Aandeelhoudersbrief

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2023

Buffett blijft optimistisch, ondanks forse verliezen bij Berkshire.

Aandelen en obligaties daalden in 2022 nadat centrale banken de rente snel verhoogden om de inflatie in te dammen. Maar Buffett behield zijn gevoel van optimisme in zijn jaarlijkse brief aan investeerders op zaterdag, en zei dat hij nog steeds gelooft in de veerkracht van de Amerikaanse economie.

"Ik beleg al 80 jaar - meer dan een derde van het leven van ons land. Ondanks de neiging - bijna enthousiasme - van onze burgers voor zelfkritiek en zelftwijfel, heb ik nog nooit een tijd gezien waarin het zinvol was om een ​​lange termijn weddenschap tegen Amerika te maken," zei Buffett in de brief.

Warren Buffett, die over het algemeen wordt beschouwd als een van 's werelds beste beleggers, publiceert de brieven al meer dan een halve eeuw. Hij deelt niet alleen de cijfers van zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, maar ook zijn gedachten over alles, van esoterische boekhoudregels tot zijn afkeer van overmatig risico nemen.

De brief van zaterdag biedt lezers een glimp van hoe Buffett, 92, kijkt naar wat uiteindelijk een wankelende periode voor de markten bleek te zijn. Ook de portefeuille van Warren Buffett kreeg een klap, met Berkshire die in 2022 een verlies leed, grotendeels als gevolg van investeringsverliezen.


Even kort de cijfers


Berkshire boekte een verlies van $22,82 miljard in 2022 en een daling van 54% in het inkomen van het vierde kwartaal, van $39,65 miljard in 2021 naar $18,16 miljard, volgens de jaarlijkse brief van Buffett aan de aandeelhouders op zaterdag.


De operationele winst daalde met 8% naar $6,71 miljard, vergeleken met $7,29 miljard het voorgaande jaar.


Berkshire kocht voor $2,6 miljard aan eigen aandelen in het vierde kwartaal, waarmee het totaal aan terugkopen voor het hele jaar uitkwam op $7,9 miljard.


Ondanks de verliezen merkte Buffett op dat "Berkshire een goed jaar had in 2022", aangezien de operationele winst steeg naar een recordhoogte van $30,8 miljard en de totale omzet met 9,4% steeg tot $302,1 miljard.


Het bedrijf merkte op dat sommige van de verliezen het gevolg waren van slechte wisselkoersen, aangezien de Amerikaanse dollar aan waarde verloor, met een inflatiepiek van 9,1% in juni 2022.


Buffett verwacht dat de winsten van het bedrijf "betekenisvol positief zullen zijn in de komende decennia" en voegde eraan toe dat de verliezen in het vierde kwartaal, die "regelmatig en gedachteloos door de media worden belicht", beleggers "volledig verkeerd informeren".


Berkshire koopt flink bij in 2022