top of page

Warren Buffett's Gouden Gok: 40% Eigenaar van dit Ondergewaardeerde Bedrijf

In het kort:

  • DaVita (NYSE: DVA), een aanbieder van dialyse, wordt gezien als het goedkoopste aandeel in het portfolio van Warren Buffett's Berkshire Hathaway.

  • Het bedrijf heeft een prijs-naar-winst-naar-groei (PEG) ratio van slechts 0.45, wat duidt op een sterke verwachte groei van meer dan 18% jaarlijks over de volgende vijf jaar.

  • Institutionele beleggers bezitten 48% van DaVita, met Berkshire Hathaway als grootste aandeelhouder met 40%, wat de invloed van institutionele beleggers en het vertrouwen in het bedrijf benadrukt.


In de wereld van beleggingsgoeroes is Warren Buffett een levende legende, bekend om zijn scherpe oog voor ondergewaardeerde aandelen. Tussen de glanzende parels in zijn indrukwekkende Berkshire Hathaway portfolio schittert er één aandeel bijzonder fel: DaVita (NYSE: DVA), een bedrijf dat zich specialiseert in dialysezorg.


Dit aandeel steekt met kop en schouders boven de rest uit, niet vanwege een spectaculaire koersstijging of een flashy sector, maar vanwege zijn absurd lage prijs-naar-winst-naar-groei (PEG) ratio van slechts 0.45.


De aandelenkoers van DaVita sinds de beursgang:


Waarom is DaVita zo Goedkoop?

De dialysemarkt zou niet direct de rode loper uitrollen in het wereldje van glamoureuze beleggingen. Toch heeft DaVita, met een marktkapitalisatie van een respectabele $10 miljard en een koerssprong van meer dan 30% in het afgelopen jaar, bewezen dat het meer dan alleen een stabiele speler is.


Deze indrukwekkende prestatie staat in schril contrast met de gemiddelde waarderingen binnen de gezondheidszorgsector en wijst op een onderwaardering die zelfs de meest sceptische waardebelegger doet watertanden.Het geheim achter de lage PEG-ratio van DaVita schuilt in de torenhoge verwachtingen van Wall Street, die een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van meer dan 18% voor de komende vijf jaar voorspellen. Met nierziekte als de snelst groeiende niet-infectieuze ziekte in de VS, lijkt DaVita goed gepositioneerd om van deze zorgwekkende trend te profiteren.


De verwachtingen voor Q4

Vandaag, nadat de beurs gesloten is rapporteert DaVita de kwartaalcijfers voor 2023 en het vierde kwartaal. De verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn bijzonder positief, met een geschatte winst per aandeel (EPS) van $1,53. Deze prognose vertegenwoordigt een indrukwekkende groei van 38% ten opzichte van de $1,11 per aandeel van een jaar geleden. Deze toename is een duidelijk teken van de financiële gezondheid en groeicapaciteit van DaVita. Bovendien wordt een omzetstijging van 3% naar een totaal van $3 miljard verwacht voor hetzelfde kwartaal, wat de gestage groei en de solide vraag naar dialysebehandelingen onderstreept.


Voor het gehele fiscale jaar 2023 schetst het beeld een al even rooskleurige toekomst. DaVita's totale verkoop wordt verwacht met 3% te stijgen naar $12 miljard, terwijl de jaarlijkse winst per aandeel naar verwachting met 22% zal toenemen naar $8,07. Deze cijfers benadrukken niet alleen de financiële veerkracht van DaVita maar ook zijn vermogen om consistent aan de verwachtingen van investeerders te voldoen.Een Institutionele Favoriet

Niet alleen Buffett heeft zijn zinnen gezet op DaVita; het bedrijf geniet ook van aanzienlijke belangstelling van institutionele beleggers, gekenmerkt door een mix van pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, en beleggingsfondsen die samen 48% van het bedrijf in handen hebben. Berkshire Hathaway spant de kroon met een eigenaarsaandeel van 40%, wat de strategische betrokkenheid en het vertrouwen in de toekomst van DaVita onderstreept.


Terwijl inkomstenjagers hun heil elders moeten zoeken vanwege het ontbreken van een dividend, kunnen zowel waarde- als groeibeleggers niet om DaVita heen. De vooruitzichten voor nierdialyse lijken voor het komende decennium gunstig, ondanks mogelijke bedreigingen door nieuwe medicijnen op lange termijn. Buffett zelf heeft sinds 2014 niet meer bijgekocht, maar de onmiskenbare institutionele steun en de sterke financiële groei spreken boekdelen.


De Rol van Insiders en het Algemene Publiek

Naast de zwaargewichten van institutionele beleggers, is er ook een aanzienlijk eigendomsbelang door insiders van het bedrijf, die samen ongeveer $105 miljoen waard zijn. Dit niveau van betrokkenheid van insiders, vaak gezien als een teken van vertrouwen in het bedrijf, biedt een extra laag van geloofwaardigheid. Tegelijkertijd houdt het algemene publiek, voornamelijk individuele beleggers, een bescheiden maar niet te negeren 11% van het bedrijf, wat natuurlijk opvalt als we kijken naar de rest van de verdeling van de aandelen in dit bedrijf.Conclusie

DaVita staat als een baken van stabiliteit en groeipotentieel in een sector die zowel uitdagingen als kansen kent. De aanzienlijke institutionele en insider eigendomsbelangen, gecombineerd met sterke waarderingsindicatoren, maken DaVita een aantrekkelijke keuze voor zowel de behoedzame waardebelegger als de optimistische groeibelegger. In de schaduw van de grootse Warren Buffett blijft DaVita de aandacht houden van beleggers.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!