top of page

Warren Buffett heeft een recordbedrag aan cash

In het kort:

  • Berkshire Hathaway's $189 miljard cash reserve (18% van de totale portefeuille) zorgt voor vraagtekens bij veel beleggers en analisten.

  • Een aanzienlijk deel van de cash reserve is essentieel voor Berkshire's omvangrijke verzekeringsactiviteiten, die aanzienlijke liquiditeit vereisen om toekomstige claims te dekken.

  • Ondanks de aanzienlijke cash positie investeert Warren Buffett geduldig en gericht, en laat hij zich niet leidden door marktfluctuaties.

Warren Buffett, de beroemde investeerder achter Berkshire Hathaway, heeft een recordbedrag van $189 miljard in cash op de balans staan. We hebben gezien dat dit heeft geleid tot veel speculaties dat hij mogelijk een beurscrash anticipeert. Maar dit is niet helemaal juist. Het is namelijk belangrijk om te begrijpen dat deze cash positie niet noodzakelijkerwijs een signaal is van een verwachte economische neergang, maar waarschijnlijk juist een doordachte strategie is die past bij de unieke structuur van het bedrijf.


De cash positie vertegenwoordigt ongeveer 18% van de totale portefeuille van Berkshire Hathaway, een percentage dat in overeenstemming is met het lange termijn gemiddelde sinds 1997. Dit suggereert dat hoewel het bedrag in absolute zin groot lijkt, het relatief consistent is met de financiële strategie van het bedrijf over langere tijd.


Een significante reden voor het aanhouden van een dergelijke hoeveelheid is cash is de aard van Berkshire Hathaway's model, vooral de grote rol die de verzekeringsactiviteiten spelen. Verzekeringsmaatschappijen moeten namelijk voldoende reserves hebben om eventuele toekomstige claims van verzekerden te kunnen dekken. Dit is vooral cruciaal voor Berkshire, gezien de omvang en het bereik van zijn verzekeringsoperaties, die een breed scala aan risico's dekken.


Buffett zelf heeft aangegeven dat er minimaal ongeveer $30 miljard als permanente kasreserve moet worden aangehouden specifiek voor deze verzekeringsactiviteiten. Echter, Chris Bloomstran, een fondsbeheerder die Berkshire Hathaway grondig heeft bestudeerd, gelooft dat een realistischer reservebedrag zelfs nog hoger is, rond de $82 miljard. Hij argumenteert dat dit bedrag noodzakelijk is om het bedrijf te beschermen tegen potentiële grote verliezen die binnen een jaar kunnen voorkomen. Deze benadering benadrukt de voorzichtigheid en de noodzaak om grote financiële buffers te onderhouden als bescherming tegen de volatiliteit en risico's van de verzekeringsindustrie.


Ondanks deze grote reserve is er overigens nog wel een fors bedrag beschikbaar voor investeringen. Door de omvang van Berkshire Hathaway zijn er helaas wel beperkte investeringsmogelijkheden die een redelijke impact kunnen hebben op het bedrijf. Buffett staat bekend om zijn geduldige benadering, wachtend op de perfecte kansen, zelfs als dat betekent dat er tijdelijk lagere rendementen worden geaccepteerd, zoals momenteel het geval is met contanten en kortlopende staatsobligaties die meer dan 5 procent rendement opleveren.Een goed voorbeeld hiervan is Buffett's investering in Apple in 2016. Ondanks dat de aandelenmarkten toen dichtbij recordhoogtes waren en Berkshire een recordhoeveelheid aan cash had, koos Buffett ervoor om een groot aandeel in Apple te kopen, wat uiteindelijk een van de meest lucratieve beleggingen in de geschiedenis van Berkshire Hathaway bleek te zijn. Dit voorbeeld laat zien dat, hoewel de mogelijkheden voor investeringen die een aanzienlijke invloed hebben op Berkshire beperkt zijn, Buffett geen kansen uitsluit op basis van hoe hoog de beurzen staan of wat analisten verwachten.


Beleggers en analisten zouden daarom wat voorzichtiger moeten zijn met het trekken van voorbarige conclusies op basis van Berkshire's cash positie. Buffett's trackrecord en methodische benadering van beleggen geven aan dat, hoewel hij soms wat conservatief kan lijken, zijn strategieën gericht zijn op lange termijn waardecreatie en niet noodzakelijkerwijs voorspellend zijn voor korte termijn bewegingen in de economie of op de beurs.

留言


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!