top of page

Apple stelt “Apple intelligence” uit voor Europeanen

Niet zo lang geleden bespraken we vol enthiousiasme over Apple's nieuwe vorm van AI. Apple heeft helaas onlangs aangekondigd dat de lancering van enkele van zijn nieuwste kunstmatige intelligentie (AI) producten in Europa zal worden uitgesteld. Dit besluit is genomen vanwege de complexe en strenge eisen van de nieuwe Europese regelgeving, de digitale markten wet (DMA), die bedoeld is om de invloed van grote technologiebedrijven te beperken en eerlijke concurrentie te bevorderen.De producten die hierdoor getroffen zijn, omvatten Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing, die alle recentelijk zijn onthuld als onderdeel van het nieuwe iPhone-besturingssysteem, iOS 18. Deze functies, die innovatieve AI-toepassingen integreren in de dagelijkse functionaliteiten van Apple-apparaten, zullen voorlopig niet beschikbaar zijn voor Europese gebruikers.


Volgens Apple zouden de strenge regels van de DMA kunnen leiden tot veiligheidsrisico's in verband met de AI-toepassingen. Dit heeft niet alleen betrekking op privacy en databescherming, maar ook op de manier waarop concurrenten toegang krijgen tot Apple's platformen, een kernaspect van de DMA die poortwachters zoals Apple verplicht hun platformen open te stellen voor concurrenten.


Deze vertraging markeert een significante ontwikkeling in de manier waarop tech-giganten zoals Apple opereren binnen de Europese markt, waar regelgeving steeds meer gericht is op het cureren van technologische innovaties binnen strikte grenzen. Dit benadrukt de uitdagingen waarmee globale bedrijven geconfronteerd worden wanneer zij hun diensten in verschillende regio's met uiteenlopende juridische landschappen willen uitrollen.Ondanks de uitdagingen heeft de Europese Commissie duidelijk gemaakt dat ze openstaan voor innovatie en dat tech-bedrijven welkom zijn om hun diensten in Europa aan te bieden, zolang ze zich maar houden aan de opgestelde regels. Deze situatie onderstreept het delicate evenwicht tussen innovatie stimuleren en consumenten beschermen, een thema dat steeds centraler staat in discussies over de toekomst van technologie en regelgeving op wereldschaal.


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!