top of page

Waarom dit AI-automatiseringsbedrijf hard gedaald is

In het kort:

  • UiPath, een marktleider in AI-gedreven automatisering is sinds de beursgang hard gedaald.

  • UiPath heeft zijn inkomsten snel zien groeien, desondanks laat de aandelenkoers een steile daling zien de afgelopen jaren.

  • Ondanks een omzetprognose die onder de verwachtingen lag blijft UiPath's jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) stijgen met 22% tot $1,46 miljard.


Terwijl de AI-revolutie de wereld steeds verder verovert, is er één bedrijf dat relatief onder de radar is gebleven, ondanks dat het een interessante speler is in het veld van AI gerelateerde automatisering: UiPath. Met een mooie groei en een sterk partnerschapsecosysteem, staat UiPath op de voorgrond als het gaat om AI-gedreven automatisering binnen bedrijven.


De aandelenkoers van UiPath sinds de beursgang:



Een platform voor AI-automatisering

UiPath is een pionier in AI-gedreven automatisering die organisaties helpt hun efficiëntie te verhogen en kosten te besparen door routinematige taken te automatiseren. Van gegevensinvoer tot het invullen van formulieren en het ontwikkelen van apps, UiPath biedt een breed scala aan tools om bedrijven te helpen slimmer en efficiënter te werken.


De strijd om de voorhoede in robotic process automation (RPA) is echter hevig, met UiPath, Automation Anywhere, Blue Prism en Microsoft's Power Automate als de belangrijkste spelers. Elk van deze platforms biedt unieke mogelijkheden en functies, waardoor de keuze voor bedrijven die hun processen willen automatiseren uitdagend is.


UiPath springt tussen deze bedrijven uit door zijn gebruiksvriendelijke interface en partnerschappen die onderstrepen dat veel bedrijven vertrouwen hebben in het product. Het platform is vooral gericht op Windows-desktopgebruikers. Belangrijke organisaties zoals Airbus, NASA en HP vertrouwen op UiPath voor hun automatiseringsbehoeften, mede dankzij de geoptimaliseerde ontwikkelingsfuncties die ervaren gebruikers ten goede komen. Dit platform was volgens de Deloitte Technology Fast 500-enquête in 2019 de nummer één als het gaat om deze vorm van bedrijfsautomatisering in Noord-Amerika.


Groeiende inkomsten en klantuitbreiding

Wat interessant is om te zien is UiPath zijn vermogen om niet alleen nieuwe klanten aan te trekken, maar ook om de omzet bij bestaande grote ondernemingsklanten te verhogen. Met een netto dollarbehoud van 123% in het fiscale jaar 2023 en 119% in 2024, is het duidelijk dat klanten die eenmaal beginnen met UiPath, hun gebruik uitbreiden. Dit wordt verder ondersteund door een indrukwekkende groei van grote ondernemingsklanten de afgelopen jaren, wat de duurzaamheid en aantrekkelijkheid van UiPath's aanbod onderstreept.


Analyse van de kwartaalcijfers? Lees dan: UiPath aandeel daalt hard na sterke cijfers: dit is waarom

Naast directe verkopen zet UiPath sterk in op partnerschappen met toonaangevende bedrijven zoals SAP, Microsoft, Deloitte en Ernst & Young om zijn klantenbestand uit te breiden. Deze strategische samenwerkingen openen deuren naar nieuwe markten en versterken de positie van UiPath als een essentiële speler in de AI-industrie.


Met een versnelde omzetgroei in het fiscale jaar 2024 en een sterke financiële basis, waaronder $1,9 miljard aan netto kasreserve en $309 miljoen aan aangepaste vrije kasstroom, blijft UiPath een bedrijf om in de gaten te houden.


Waarom het aandeel gedaald is

De recente daling van UiPath aandelen volgde op de bekendmaking van de resultaten van het vierde kwartaal van 2023 en een omzetprognose voor het volgende kwartaal die onder de verwachtingen van Wall Street lag. Daarnaast viel de netto nieuwe ARR (annual recurring revenue) tegen met een jaar-op-jaar daling van 9%.


De netto retentieratio vertoonde ook een neerwaartse trend, eindigend op 119% voor het kwartaal, een daling ten opzichte van 121% in Q3 en 123% in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Verder daalde het aantal klanten ten opzichte van het vorige kwartaal en lag daarmee onder de verwachtingen van analisten. Opmerkelijk is wel dat het bedrijf voor het eerst GAAP-winstgevendheid bereikte, een direct resultaat van een grotere focus op kostenbeheersing.


Positief was wel dat in het afgelopen kwartaal June Yang, voormalig VP van Cloud AI en Industry Solutions bij Google Cloud, toetrad tot de raad van bestuur van het bedrijf. In het algemeen was dit laatste kwartaal dus een gemengd kwartaal, waarbij beleggers waarschijnlijk bezorgd zijn over de aankomende resultaten in het eerste kwartaal van fiscaal 2025.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page