top of page

UiPath aandeel daalt hard na sterke cijfers: dit is waarom

In het kort:

  • UiPath Inc. boekte in het vierde fiscale kwartaal een nettowinst van $33,9 miljoen, de omzet steeg naar $405 miljoen.

  • JPMorgan verhoogde de beoordeling van UiPath met een koersdoel van $28, wijzend op stabilisatie in de groei van de jaarlijks terugkerende omzet en verbeteringen in de marge.

  • Analisten zijn positief over de toekomst van UiPath, met voorspellingen van aanhoudende groei.


UiPath, bekend om zijn rol binnen de ontwikkeling van automatiseringssoftware, heeft een verrassende winst geboekt in het vierde fiscale kwartaal, waarmee het niet alleen de verwachtingen van analisten overtreft maar ook een nieuw tijdperk van winstgevendheid inluidt. Toch daalt het aandeel vandaag met ruim 7% op het moment van schrijven, in dit artikel kijken we naar de kwartaalcijfers van UiPath en wat de reden voor deze daling kan zijn.


De aandelenkoers van UiPath (PATH) sinds de beursgang:


De kwartaalcijfers

UiPath heeft in het laatste kwartaal een indrukwekkende nettowinst van $33,9 miljoen geboekt, een opmerkelijke verbetering ten opzichte van het verlies van $27,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dit markeert de eerste keer dat het bedrijf op GAAP-basis winstgevend is, een mijlpaal die de effectiviteit van zijn strategie en de waarde van zijn AI-gedreven productaanbod onderstreept.


Met een verstevigde omzet van $405 miljoen, een aanzienlijke sprong van $309 miljoen het jaar ervoor, en een jaarlijkse terugkerende omzet die met 22% is gestegen naar $1.464 miljard, staat UiPath stevig aan de leiding van de automatiseringsindustrie.



Als we kijken naar de toekomst heeft UiPath een conservatieve maar strategische voorspelling gedaan voor het eerste fiscale kwartaal, met een verwachte omzet van tussen de $330 miljoen en $335 miljoen. Dit is iets lager dan de marktverwachtingen, wat we duidelijk terugzien in de aandelenkoers van UiPath (PATH).


Deze lagere verwachting weerspiegelt de seizoensgebonden patronen waarbij UiPath voor nu een voorzichtige houding inneemt voor het volgende kwartaal. Voor het volledige fiscale jaar projecteert UiPath echter een omzet van tussen de $1.555 en $1.560 miljard, wat wijst op een gezonde groeiverwachting voor het bedrijf gedurende het aankomende jaar.


Analisten optimistisch over UiPath's traject

De recente financiële prestaties van UiPath hebben analisten ertoe aangezet hun koersdoelen te verhogen. Dit optimisme is gebaseerd op de accelererende groei, verbeterde marges, en de eerste kwartaalwinst op GAAP-basis. De groei werd voornamelijk aangedreven door nieuwe zakelijke kansen en een diepere penetratie bij bestaande klanten, wat een voortzetting van het positieve momentum dit jaar suggereert.


UiPath's succes is ook te danken aan het vermogen van het bedrijf om te innoveren en strategische partnerschappen aan te gaan. Met de lancering van Autopilot, nieuwe ontwikkelaarsf-uncties, een contract met het Amerikaanse ministerie van Defensie (DOD), en uitgebreide samenwerkingen met Google en Deloitte, heeft UiPath zijn positie in de markt verstevigd. Deze initiatieven verbeteren niet alleen de productiviteit voor gebruikers maar openen ook de deuren naar nieuwe zakelijke mogelijkheden en versterken de overgang naar automatisering voor een breder scala aan ondernemingen.



De toekomst voor UiPath

Afsluitend, de financiële gezondheid van UiPath is solide, met een sterke kaspositie van $1,9 miljard en bijna geen schulden. Deze positieve financiële indicatoren, gecombineerd met de strategische investeringen en innovaties van het bedrijf, positioneren UiPath gunstig voor aanhoudende groei en succes in de toekomst.


Met zijn recente prestaties heeft UiPath bewezen dat het niet alleen een pionier is in de technologische revolutie van AI en automatisering maar ook een solide financiële entiteit die klaar is om zijn marktleiderschap te consolideren en uit te breiden. Terwijl we vooruitkijken, lijkt UiPath in een goede positie te zijn om te profiteren van de groeiende vraag naar automatiseringsoplossingen, waardoor het een aantrekkelijke keuze blijft voor investeerders die geïnteresseerd zijn in AI gerelateerde automatiseringsbedrijven.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page