top of page

Verzekeraars blijven verliezen op de beurs

In het kort:

  • Grote Nederlandse verzekeraars zoals NN, ASR en Aegon ervaren momenteel problemen, als gevolg van een recente rechterlijke uitspraak over woekerpolissen.

  • NN heeft het zwaarst te verduren, met een koersdaling van bijna 19% op één dag, gevolgd door een extra tijdelijk verlies van 4% de volgende dag.

  • NN gaat in beroep tegen de uitspraak, en het is nu afwachten wat de verdere gevolgen zullen zijn voor alle betrokken verzekeraars en hun klanten.


Voor Nederlandse verzekeraars zijn het momenteel geen goede tijden. Vooral verzekeraars als NN, ASR en Aegon zitten in zwaar weer. Ze zien hun aandelen flink dalen na een uitspraak van de rechter over zogenoemde woekerpolissen. NN is het kind van de rekening. Het bedrijf verloor bijna 19% van zijn aandelenwaarde. Zo’n sterke daling komt niet vaak voor. Daarom werd er zelfs even gestopt met de handel in aandelen van NN. En vandaag, de dag na de daling van 19%, ging er nog eens 4% van de aandelenwaarde af, maar dit is alweer aan het opkrabbelen.


Ook ASR heeft het moeilijk. Hun aandelen werden in een dag zo'n 14% minder waard. Aegon, een ander groot verzekeringsbedrijf, had iets minder last van de situatie. Daar daalden de aandelen met ongeveer 5%. Maar wat is er precies aan de hand? Hier hebben we het al in eerder artikel uitgebreid over gehad, dus als je die nog niet hebt gelezen, klik dan even op het artikel hieronder.


Lees ook: Nederlandse verzekeringen keihard onderuit

Om het toch nog even kort samen te vatten: Deze daling heeft alles te maken met een beslissing van de rechter over de zogenoemde woekerpolissen. Dit zijn verzekeringen waarbij klanten zouden moeten profiteren van beleggingswinsten, maar door allerlei kosten veel geld mislopen. NN, ASR en Aegon hadden hun klanten niet goed genoeg verteld over deze kosten. Hierdoor kregen klanten veel minder geld dan beloofd was. Vooral voor NN is dit een probleem, omdat het bedrijf bijna twintig jaar geleden al onduidelijk was over deze kosten.


Klanten zijn al jaren aan het strijden voor een compensatie. Door de recente uitspraak van de rechter is de kans groter dat er nieuwe claims tegen NN zullen komen. Aegon heeft ook problemen, ook al hebben ze hun Nederlandse tak (inclusief de woekerpolissen) vorig jaar verkocht aan ASR. Ze hebben namelijk nog 30% van de aandelen in ASR en voelen dus ook de gevolgen van deze situatie. Dit laat zien hoe ver de gevolgen van dit probleem reiken in de financiële wereld.


NN is het niet eens met de uitspraak van de rechter en gaat in beroep. Ze vinden dat de rechter anders heeft beslist dan in eerdere, soortgelijke zaken. Volgens berekeningen van onder andere IEX is de kans groot dat het totale schadebedrag voor NN Group beheersbaar blijft. In dat licht zou je je kunnen afvragen hoe terecht deze afstraffing is. Het is voor nu vooral afwachten hoe dit alles zich verder zal ontvouwen en welke gevolgen het zal hebben voor de betrokken verzekeraars en hun klanten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op www.debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page