top of page

SMCI Aandelen blijven stijgen & dit zijn de risico's die je neemt

Super Micro Computer (SMCI) heeft zich gepositioneerd als een belangrijke speler in de AI-servermarkt, met een eerste-mover voordeel. Het aandeel wordt afgelopen maanden verhandeld tussen $250 en $320 en schoot vrijdag naar $423. Dit roept vragen op vanuit lezers van De Belegger over de toekomst van SMCI en dus, de houdbaarheid van hun concurrentievoordeel in een snel evoluerende markt. Hieronder dus even de cijfers en zaken waar je rekening mee moet houden!


De markt voorspelt een jaarlijkse EPS-groei van 16% over de komende tien jaar voor SMCI. Gezien hun historische CAGR-cijfers en de groeimogelijkheden in de server- en opslagindustrie, lijkt SMCI momenteel flink ondergewaardeerd. Echter, het behoud van deze groeisnelheid tegenover toenemende concurrentie is een aandachtspunt. De PE van SMCI was voor vrijdag nog 23 en schoot dus naar 39 vanwege de verhoogde verwachtingen voor de groei.


Concurrentie en Concurrentievoordeel

SMCI concurreert niet alleen met technologieleveranciers zoals Cisco, Dell, en Hewlett Packard, maar ook met original design manufacturers zoals Foxconn en Quanta Computer. Hun concurrentievoordeel ligt in snellere aanpassing aan klantbehoeften en meer maatwerkopties. Dit voordeel is echter beperkt houdbaar gezien de gemakkelijke toegankelijkheid voor concurrenten. P/E: SMCI heeft een hogere P/E dan zijn concurrenten, wat wijst op een hogere waardering door de markt.Financiële Gezondheid

De balans van SMCI is sterk, met een aanzienlijke kasreserve die hun langetermijnschuld ruim dekt. Hun productie overwegend in de VS en beperkte blootstelling aan China positioneert hen goed voor toekomstige groei. Desalniettemin is het kritisch om insider-verkopen en de impact van aandelenemissies op aandeelhouderswaarde nauwlettend te volgen.

Kas en kasequivalenten: $543 miljoen

  • Langetermijnschuld: $105 miljoen

  • Deze cijfers duiden op een gezonde liquiditeitspositie en een beheersbare schuldenlast.


Kapitaaltoewijzing en Rendement

SMCI toont een sterk rendement op geïnvesteerd kapitaal, wat hun premium ten opzichte van de peer-groep rechtvaardigt. Echter, de recente daling in ROIC en de impact van aandelenuitgiften en inkoopprogramma's op aandeelhouders verdienen aandacht.Risico's

SMCI's afhankelijkheid van een paar leveranciers en klanten kan een risico vormen voor hun marges en bedrijfsstabiliteit. Daarnaast is hun afhankelijkheid van grote technologiebedrijven zoals Intel, AMD, en NVIDIA voor hun producten een potentieel knelpunt. Twee leveranciers zijn goed voor respectievelijk 13.5% en 30.7% van de totale aankopen.


Conclusie

SMCI is goed gepositioneerd om te profiteren van de trend in AI-servers op de korte termijn, dankzij hun snelle markttoegang. CEO Charles Liang: Bezit meer dan 6 miljoen aandelen, ongeveer 12% van het totaal uitstaande aandelen. De sterke financiële prestaties en solide balans van SMCI onderstrepen hun positie als een aantrekkelijke investering op korte termijn. Echter, de hoge waardering, samen met mogelijke risico's in leveranciers- en klantafhankelijkheid en de vraag naar de duurzaamheid van hun concurrentievoordeel, vereisen een zorgvuldige overweging voor lange termijn beleggers. Dit is een markt die snel kan omslaan maar ook een markt die de komende 2 jaar volledig in handen kan zijn van bedrijven zoals Nvidia en SMCI en kunnen ze dus flinke groei ervaren zoals ze dit vorig jaar ook hebben gedaan. Dat is de risico die je neemt.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!