top of page

Shopify veroorzakt ophef: massaontslagen en kwartaalcijfers

Kort gezegd:

  • Shopify verandert de timing van de kwartaalcijfers op donderdag, nu vóór opening van de markt.

  • Shopify aandelen hebben een mooie comeback gemaakt in 2023.

  • De verwachtingen zijn dat de omzet in Q1 met ongeveer 19% zal stijgen.

  • Shopify richt zich op het uitbreiden van diensten voor verkopers en het nastreven van duurzame winstgevendheid.

Aangepaste kwartaalcijfers


Shopify heeft de timing van zijn kwartaalcijfers aangepast terwijl werknemers zich schrap zetten voor mogelijke ontslagen. In plaats van de resultaten te rapporteren na sluiting van de beurs op donderdag, zullen ze nu voor de opening van de markt worden gepresenteerd, om 8:30 uur ET (14:30 onze tijd).

De angst onder werknemers groeit dat Shopify van plan is om binnen enkele dagen werknemers te ontslaan. Volgens werknemers zijn er verschillende teambijeenkomsten en andere evenementen geannuleerd. De gevolgen worden begin volgende maand verwacht. Werknemers vrezen dat minder mensen positief zullen worden beoordeeld in deze "impact reviews".


Shopify heeft het afgelopen jaar vaak gesproken over het doel om een efficiëntere en meer gefocuste organisatie op te bouwen. In maart introduceerde het bedrijf een nieuw kader om werknemers in te delen als managers of "crafters", met als doel meer werknemers te stimuleren individuele bijdragen te leveren.


Shopify verwachtte dat er onder dit kader minder managers zouden zijn. In juli vorig jaar ontsloeg Shopify 10% van zijn personeel, ofwel ongeveer 1.000 mensen, vanwege een verkeerde inschatting van de langetermijneffecten van de pandemie op de e-commerce sector.


Kwartaalcijfers komen eraan


Shopify staat op het punt om enkele prangende vragen van beleggers te beantwoorden. Het aandeel van het e-commerce platform is in 2023 gestegen, omdat beleggers hopen dat de verkoopdip van vorig jaar overdreven was. Het bedrijf heeft immers een enorm groeipotentieel, aangezien het zijn aanzienlijke aanwezigheid in zowel online als offline retail verder uitbreidt.

Deze optimistische visie wordt getest wordt elk kwartaal getest en ik ben benieuwd naar prognose voor 2023. De meeste analisten verwachten een omzetstijging van ongeveer 19%. Dit zou een bescheiden vertraging betekenen ten opzichte van de stijging van 26% die Shopify eind 2022 realiseerde.

Shopify wil zijn basis van webwinkels blijven uitbreiden en tegelijkertijd de relatie met deze klanten verdiepen. Diensten zoals internationale verkoop, betalingsverwerking en kapitaalfinancieringsprogramma's zijn bemoedigende stappen om het platform onmisbaar te maken voor veel handelaren.


Groei alleen zal echter niet voldoende zijn om de aandelenkoers van Shopify te ondersteunen. Analisten zoeken ook naar tekenen dat het bedrijf op weg is naar duurzame winstgevendheid. Dit kwartaal kan dit al bevestigen, dankzij kostenbesparingen en recente prijsverhogingen.