top of page

Wat is er aan de hand met Enphase Energy en SolarEdge?

Bijgewerkt op: 20 okt. 2023


In het kort:

  • Zowel SolarEdge Technologies als Enphase Energy, toonaangevende bedrijven in de zonne-energiemarkt, hebben aanzienlijke financiële tegenvallers aangekondigd, wat heeft geleid tot aanzienlijke dalingen in hun aandelenkoersen.

  • SolarEdge wees op onverwachte annuleringen en vertragingen van bestellingen van Europese distributeurs, terwijl Enphase Energy te maken heeft met druk op aandelenkoersen als gevolg van aanhoudende onzekerheid in de markt en prijsdruk.

  • Beleggers kijken met argusogen naar de toekomst van de zonne-energiesector, de komende kwartalen zullen cruciaal zijn om te bepalen of deze bedrijven hun financiële prestaties kunnen herstellen en of er nieuwe groeikansen zullen ontstaan.


SolarEdge weet verwachtingen niet waar te maken

Op 19 oktober 2023 daalden de aandelen van SolarEdge Technologies (NASDAQ: SEDG) met maar liefst 18,4% na het bekendmaken van aanzienlijke tegenvallers in de financiële resultaten voor het derde kwartaal. SolarEdge wees op "aanzienlijke onverwachte annuleringen en uitstel van bestaande bestellingen van Europese distributeurs," als gevolg van hogere voorraadniveaus dan verwacht en een trager dan verwachte installatietempo.*


Het derde kwartaal zag ongewoon lage installatiesnelheden, met name in september, terwijl normaal gesproken een stijging wordt verwacht. Als gevolg hiervan verwacht SolarEdge aanzienlijk lagere inkomsten, brutowinst en operationele winst in het derde kwartaal, met nog lagere inkomsten in het vierde kwartaal van 2023 vanwege het aanhoudende proces van voorraadafbouw.


SolarEdge miste zijn verwachtingen voor het derde kwartaal naar een omzet van $720 miljoen tot $730 miljoen, vergeleken met de eerdere verwachting van $880 miljoen tot $920 miljoen en een analistenconsensus van $910 miljoen. De brutomarge en operationele winstverwachtingen werden ook naar beneden bijgesteld.


Scotiabank handhaafde zijn 'Sector Perform'-advies voor SolarEdge Technologies, maar verlaagde het koersdoel naar $170 vanaf $345. De destocking-cyclus lijkt vergelijkbaar te zijn met die in de Verenigde Staten, zij het met enige vertraging.


Enphase Energy kampt met leveringsproblemen

Enphase Energy (NASDAQ: ENPH) zag zijn aandelen met 6,1% dalen op dezelfde dag. Scotiabank verlaagde het advies voor dit zonne-energiebedrijf van 'Sector Outperform' naar 'Sector Perform' en verlaagde het koersdoel van $180 naar $140.


Scotiabank noemt het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn aanzienlijke verbetering in de macro-economische omgeving te verwachten is. In een onzekere vraagomgeving en met prijsdruk in veel waardeketens binnen de residentiële zonne-energie, ziet Scotiabank risico's voor de winstmarges van Enphase. BMO Capital verlaagde eerder die week ook het advies voor Enphase om vergelijkbare redenen.


Conclusie

De financiële tegenvallers bij SolarEdge en Enphase hebben de zonnepaneelmarkt opgeschud en beleggers zijn nu voorzichtiger geworden met betrekking tot de vooruitzichten voor de zonne-energiesector. De volgende kwartalen zullen cruciaal zijn om te bepalen of deze bedrijven hun financiële prestaties kunnen herstellen en of er een nieuwe groeicyclus in de zonne-energiesector kan beginnen.


Dit nieuws komt op een moment dat de wereldwijde overgang naar schone energiebronnen steeds urgenter wordt, en het zal interessant zijn om te zien hoe deze tegenvallers de groene energiemarkt beïnvloeden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..