top of page

Analyse: kwartaalcijfers en toekomstperspectief ASML

In het kort:

  • Bijna de helft van de omzet van ASML komt nu uit China, dat blijft bestellen gezien de naderende exportrestricties.

  • ASML verwacht een overgangsjaar in 2024 en aanzienlijke groei vanaf 2025.

  • Het Japanse Canon heeft een alternatief ontwikkeld voor ASML's EUV-machines, maar de impact lijkt vooralsnog beperkt.


ASML's groei in de Chinese markt

Bijna de helft van de omzet van ASML komt tegenwoordig uit China, ondanks exportrestricties die zijn opgelegd. Het aandeel van chipmachines voor Chinese fabrikanten is gestegen van 24 procent naar 45 procent in het afgelopen kwartaal.


Dit komt vooral doordat Chinese klanten in de afgelopen jaren extra machines hebben besteld, anticiperend op strengere exportbeperkingen. Deze restricties zijn inmiddels van kracht en worden zelfs aangescherpt door de Amerikaanse overheid. Ondanks deze beperkingen geeft ASML geen voorrang aan Chinese bestellingen. Andere chipfabrikanten hebben hun bestellingen tijdelijk verminderd vanwege een dip in de chipmarkt, waardoor Chinese klanten vanzelf naar voren schuiven in het orderboek van ASML.


Kwartaalcijfers ASML (derde kwartaal 2023)

In het derde kwartaal van 2023 boekte ASML een omzet van 6,7 miljard euro, met een winst van 1,9 miljard euro. Voor het volgende kwartaal verwacht ASML een omzet van ongeveer 7 miljard euro. Over het hele jaar wordt een omzetstijging van 30 procent voorspeld, van 21 naar ongeveer 27 miljard euro per jaar.

Voor het vierde kwartaal van 2023 verwacht ASML een omzet van 6,7 tot 7,1 miljard euro, met een brutomarge van 50 tot 51 procent.


ASML heeft momenteel een uitpuilend orderboek ter waarde van 35 miljard euro aan nieuwe opdrachten. Dit vereist dat de capaciteit in Veldhoven wordt uitgebreid om aan de vraag te voldoen. In 2018 maakte ASML in één jaar tijd 224 lithografiesystemen, en dit jaar lijkt de grens van 400 machines te worden bereikt.


De recente kwartaalcijfers van ASML waren grotendeels in lijn met de verwachtingen. Beleggers zullen nu vooral uitkijken naar de vooruitzichten voor de laatste drie maanden van 2023. Het is duidelijk dat de chipmarkt zich in een interessante fase bevindt, waarbij ASML zowel te maken heeft met groeipotentieel als met geopolitieke uitdagingen, met name in de relatie tussen de Verenigde Staten en China.


Toenemende vraag uit China

ASML's grootste klant, de Taiwanese chipgigant TSMC, heeft ook pas op de plaats gemaakt vanwege de dalende vraag naar processors als gevolg van wereldwijde economische onzekerheid. Dit heeft geleid tot een afname van het aandeel van EUV-machines in ASML's cijfers. In 2022 kwam 46 procent van de omzet uit deze machines, maar in het derde kwartaal van 2023 is dat gedaald naar 35 procent. De EUV-systemen mogen niet naar China worden geëxporteerd.


In eenvoudige bewoordingen maakt EUV-technologie het mogelijk chips kleiner te maken en zo krachtiger te worden, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Deze technologie wordt gebruikt om de moeilijkste delen van een chip te maken, terwijl andere delen met verschillende systemen worden geproduceerd. Beide technologieën zijn nodig en zullen nog lange tijd naast elkaar bestaan.


ASML's stabiliteit tijdens de chipdip

De chipindustrie verkeert momenteel in een dip, waarbij de vraag naar chips is afgenomen, met name in de verkoop van consumentenelektronica. Dit heeft invloed op ASML, maar de omzet blijft tijdens deze dip stabiel omdat er nog steeds vraag is naar volwassen chiptechnologie, met name voor toepassingen zoals het moderniseren van elektriciteitsnetwerken en de productie van elektrische auto's. ASML kan deze machines blijven leveren aan China, aangezien ze geen bedreiging vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid.


Voor 2024 verwacht ASML een overgangsjaar, maar vanaf 2025 wordt aanzienlijke groei voorspeld. De verwachting is dat de vraag naar nieuwe chipmachines zal stijgen, en daardoor zal het percentage van de omzet uit China vanzelf weer dalen.


Canon's opkomst als concurrent van ASML

ASML verliest wellicht zijn monopolie op EUV-technologie doordat het Japanse bedrijf Canon heeft aangekondigd vergelijkbare machines te gaan verkopen. Hoewel Canon beweert nu te kunnen opschalen, is het nog onduidelijk hoe de prestaties en prijzen van hun technologie zich verhouden tot die van ASML. Klanten willen een kostenefficiënt alternatief voor de dure machines van ASML, maar de investeringen in chipfabrieken zijn zo hoog en risicovol dat experimenten met nieuwe cruciale apparatuur niet worden getolereerd. Canon zal zich dus eerst moeten bewijzen voor het op grote schaal machines zal kunnen leveren aan de chipindustrie.


ASML's vooruitzichten en uitdagingen in 2024

ASML blijft positief over de lange termijn, vanaf 2025, waarin aanzienlijke groei wordt verwacht, ondersteund door de adoptie van kunstmatige intelligentie en de verschuiving naar elektrisch rijden. Echter, voor 2024 is er onzekerheid in de cijfers en analisten verwachten een groei van slechts ongeveer 5 procent, wat veel lager is dan in voorgaande jaren. De impact van Canon's technologie lijkt vooralsnog beperkt te zijn, en veel hangt af van de ontwikkelingen in de markt voor geheugenchips.


ASML staat voor de uitdaging om zich voor te bereiden op 2024, dat mogelijk als een overgangsjaar wordt beschouwd, voordat de aanzienlijke groei vanaf 2025 weer wordt hervat. Beleggers kijken vooral uit naar de outlook van ASML voor de laatste drie maanden van dit jaar en de aanpak van de uitdagingen die in 2024 kunnen ontstaan.


Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!