top of page

NIO rapporteert kwartaalcijfers voor het derde kwartaal

In het kort:

  • Ondanks een verlies van $542 miljoen bij een omzet van $2,6 miljard, presteerde NIO beter dan Wall Street-voorspellingen.

  • CEO William Bin Li benadrukte daarnaast de indrukwekkende jaar-op-jaar groei van 75.4%

  • Hoewel NIO aandelen het afgelopen jaar met 43% zijn gedaald, tonen de kwartaalcijfers en vooruitzichten wel tekenen van herstel.

De Chinese elektrische autofabrikant NIO heeft vandaag beter dan verwachte resultaten voor het derde kwartaal gerapporteerd, wat heeft gezorgd voor een stijging van de koers met ongeveer 5% te midden van een prijzenoorlog in de sector. Toch boekte het bedrijf een nettoverlies van $542 miljoen bij een omzet van bijna $2,6 miljard, wat wel beter is dan de door Wall Street verwachte cijfers.


CEO William Bin Li legde ook nog eens de nadruk op de forse stijging in het aantal leveringen en het sterke marktaandeel. "NIO leverde in het derde kwartaal van 2023 55,432 voertuigen, wat een prima jaar-op-jaar groei van 75.4% vertegenwoordigt en een nieuw record vestigt voor onze kwartaal leveringen", aldus Li.


Volgens de gegevens van China Automotive Technology and Research Center staat NIO zelfs op de eerste plaats in het marktsegment voor elektrische voertuigen met een prijs boven RMB300,000 in China, met een marktaandeel van maar liefst 45% in het derde kwartaal.


De focus van NIO ligt op de productie van duurdere auto's, waarbij RMB300,000 ongeveer $42,000 is. Dit plaatst NIO boven Tesla's Model 3, dat onder de $34,000 begint in China.


Voor het vierde kwartaal verwacht NIO ongeveer 48,000 voertuigen te leveren, in vergelijking met de 40,000 in hetzelfde kwartaal vorig jaar (Q4 2022). Ondanks de intense concurrentie in de sector van elektrische auto's, lijken de resultaten toch wel vrij goed, vooral voor beleggers die zich zorgen maakten over de prijzenoorlog in China.


En hoewel de aandelen van NIO het afgelopen jaar ongeveer 43% zijn gedaald, laten ze door deze kwartaalcijfers weer tekenen van herstel zien. De winstgevendheid van NIO's concurrenten XPeng en Li Auto, in combinatie met verbeterende verkoopcijfers, dragen ook nog bij aan het algemene positieve sentiment in de sector.Hoewel NIO en zijn de bovengenoemde concurrenten nog niet winstgevend zijn, tonen de recente kwartaalcijfers en vooruitzichten van NIO wel enigszins veerkracht in een hevige competitieve markt. Het blijft echter essentieel om de concurrentiedruk en de evolutie van de prijzenoorlog in de gaten te houden, aangezien deze factoren de toekomstige prestaties van NIO zullen beïnvloeden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!