top of page

Dit is waarom Palantir aandelen met 10% dalen

In het kort:

  • Palantir staat momenteel in de schijnwerpers, maar niet helemaal om de reden die ze waarschijnlijk zouden willen.

  • Onlangs uitte het Amerikaanse leger tijdens een presentatie zorgen over hun contract met Palantir.

  • Deze ontwikkeling kan een belangrijke impact hebben op Palantir, aangezien het bedrijf sterk afhankelijk is van contracten met de federale overheid.


De aandelen van het tech-bedrijf Palantir doen het de afgelopen tijd erg goed. Dit jaar alleen al steeg het aandeel met maar liefst 200%. Toch is het aandeel de afgelopen dagen met meer dan 10% gedaald, omdat steeds meer analisten zich negatief beginnen uit te spreken over een aantal ontwikkelingen rondom het bedrijf. Wat zeggen ze dan precies? Dat gaan we in dit artikel bespreken.


De kern van het probleem rond Palantir draait om de vraag wie eigendom is van alle data die Palantir verwerkt. In hun werk met overheidsinstanties, zoals het Amerikaanse leger, verzamelt en analyseert Palantir namelijk enorme hoeveelheden gegevens. Deze data zijn vaak zeer gevoelig en kunnen cruciale informatie bevatten over nationale veiligheid of militaire operaties. De vraag wie eigenaar is van deze data – Palantir of de overheid – is dus van groot belang. Dit is niet alleen een kwestie van privacy en veiligheid, maar ook van controle over hoe deze informatie wordt gebruikt en gedeeld.


Deze zorgen kwamen vooral aan het licht tijdens een recente presentatie van het Amerikaanse leger. Tijdens deze bijeenkomst kwamen er opmerkingen naar voren die suggereren dat er spanningen zijn tussen het Amerikaanse leger en Palantir. Deze spanningen draaien om de eigendomsrechten van data die worden gebruikt als onderdeel van Palantir's vierjarige contract van 458 miljoen dollar voor het Army Data Platform. Dit contract, dat in december 2019 van start ging, nadert nu het einde.


Louie DiPalma, analist bij William Blair, merkte op dat deze spanningen van het leger en het plan om 'maximaal gebruik te maken van open-source leveranciers' sterk suggereren dat het vernieuwde contract van Palantir aanzienlijk lager zal uitvallen dan de oorspronkelijke 458 miljoen dollar. DiPalma vermoedt dat het leger Palantir een tweejarig contract zal aanbieden en een toekomstig systeem zal opbouwen met meerdere leveranciers, wat zou leiden tot een vermindering van de jaarlijkse omzet met ongeveer 116 miljoen dollar.


En hoewel de analyse van William Blair zich alleen toespitst op één contract, is Palantir wel heel erg afhankelijk van federale overheidscontracten en staat het bedrijf bekend om zijn werk in defensie en inlichtingen. Door deze spanningen zouden ze mogelijk dus een hele belangrijke klant kunnen verliezen.


En wat betekent dit voor de koers van de aandelen? De afgelopen dagen zijn deze natuurlijk al met 10% gezakt, maar volgens DiPalma verwachten analisten de komende 12 maanden nog een extra forse daling als gevolg van de druk op nieuwe defensiecontracten.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!