top of page

De Markt voor Nvidia groeit met $150 Miljard

Microsoft en Alphabet zijn niet de enige bedrijven die op de lange termijn kunnen profiteren van de race om kunstmatige intelligentie die Wall Street en de tech community op zijn kop heeft gezet.

Chip-aandelen die AI-opdrachten aansturen, zouden in de komende jaren een adresseerbare markt van meerdere miljarden dollars kunnen vertegenwoordigen voor de industrie, en Nvidia is een van de beste namen om op de opkomende trend in te spelen, zegt Bernstein. Het bedrijf heeft inmiddels de koersdoel voor Nvidia van $200 naar $260 bijgesteld.

"We schatten dat bijna 400 quadriljoen bewerkingen nodig zijn om een typische ChatGPT-zoekopdracht te voltooien (bijvoorbeeld ~500 tokens of ~2000 woorden)," schreef de chipsector analist van het bedrijf op hun website.

"Onze berekeningen suggereren daarom dat een GPU TAM van meerdere tientallen miljarden dollars per jaar mogelijk aannemelijk is zodra ChatGPT en andere grote taalmodellen op schaal zijn," voegde hij eraan toe.


Hoe zijn ze tot hun berekeningen gekomen?

Nvidia is geen onbekende in de wereld van AI en wordt beschouwd als een van de grootste pioniers in de halfgeleiderindustrie. Nvidia heeft al jaren met AI aangedreven chips ontwikkeld voor toepassingen zoals gaming en machine learning. Aandelen stegen bijna 9% vorige week nadat Nvidia een lichte beat van het fiscale vierde kwartaal rapporteerde, gestimuleerd door de vraag naar AI-chips. Mijn eigen positie is ruim $50.000 in Nvidia.


Het bedrijf is het gewend om bij elke trend een rol te spelen. Het biedt immers krachtige chips waar allerlei technologieën op kunnen innoveren. Nvidia verwacht dat de AI-wind in de rug zal blijven waaien, waarbij CEO Jensen Huang tijdens de kwartaalcijfer vragenuurtje met analisten vorige week zei dat AI op een "kantelpunt" zit en bedrijven dwingt om chips te kopen en nieuwe AI strategieën te ontwikkelen. De aandelen zijn meer dan 61% gestegen in 2023.

Volgens de berekeningen van Bernstein zouden 100 miljoen ChatGPT-zoekopdrachten per dag jaarlijkse aankopen vereisen van $1 tot $2 miljard aan Nvidia's H100 PCIe-chips. Bij één miljard zoekopdrachten per dag verwachten analisten aankopen ter waarde van $10 tot $20 miljard.

"Als een realitycheck voor de wiskunde schatten we de GPU-kosten per zoekopdracht op enkele centen... wat redelijk lijkt", voegde hij toe, waarbij Nvidia's Ampere- of A100-generatiechips en Hopper- of H100-generatiechips als de beste opties worden genoemd om grote taalmodelbelastingen aan te kunnen.


Als we de zoekopdrachten van Google toevoegen, ongeveer 10 miljard per dag.. dan kun je een simpele berekening maken dat er jaarlijks voor $150 miljard aan potentiële verkoop van H100 grafische verwerkingseenheden nodig zijn.

Je kunt ook veilig aan nemen dat de kosten per unit zullen dalen naarmate de adoptie van grote taalmodellen toeneemt, maar zelfs dan zal een flink hogere AI omzet en TAM van de GPU-markt onvermijdelijk lijken als het gebruik van grote taalmodellen, (of het nu voor zoeken of anderszins is) een blijvende trend zijn.


TAM staat voor "Total Addressable Market" en is een term uit de zakenwereld die verwijst naar de totale omvang van een markt waarbinnen een bepaald product of dienst kan worden verkocht. Dit omvat alle potentiële klanten die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in het product of de dienst, ongeacht of ze het product of de dienst daadwerkelijk kopen. Het TAM-concept helpt bedrijven te begrijpen hoe groot de vraag naar hun product of dienst zou kunnen zijn en hoeveel ze kunnen groeien in de toekomst.