top of page

Nvidia stijgt flink na goede Cijfers

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2023

Samenvatting:


  • Nvidia's steeg op woensdagavond ruim 9% in da nabeurs nadat het bedrijf een iets hogere omzet en netto-inkomen dan Wall Street had verwacht, ondanks een jaar-op-jaar daling in beide categorieën. Het was dus niet zo slecht als verwacht.

  • De omzet van de datacenter, inclusief AI chips, steeg op jaarbasis met 11% tot $3,62 miljard.

  • Op kwartaalbasis zie je wel een flinke verbetering in de cijfers. De winst steeg met 108% en de marges met 9% naar 65%. Dat suggereert een mooie comeback van een hele lastige periode voor Nvidia.

  • Winst per aandeel: $0,88 vs verwachting van $0,81

  • Omzet: $ 6,05 miljard vs verwachtingen van $6 miljard

De Cijfers

Nvidia voorspelt $6,5 miljard aan omzet in het eerste kwartaal, hoger dan de $6,33 miljard die Wall Street verwacht.


Hoewel zowel de omzet als de winst lager waren dan de $1,32 per aandeel en $7,64 miljard aan verkopen van vorig jaar, wordt Nvidia steeds meer gezien door beleggers als een van de best gepositioneerde chipaandelen om een economische vertraging te doorstaan die de verkoop van pc's en halfgeleiders schaadt.


Nvidia heeft een succesvolle business in het verkopen van chips aan consolefabrikanten zoals Nintendo. En de grafische processoren van het bedrijf voor datacenters worden steeds meer een essentieel tool voor kunstmatige intelligentiesoftware zoals ChatGPT en de AI-chatbot van Microsoft Bing. De aandelenkoers steeg met ongeveer 45% in 2023 voorafgaand aan het earnings rapport van woensdag.


Het grootste deel van de verkoop van Nvidia's GPU's voor kunstmatige intelligentie valt onder de datacenter-categorie van het bedrijf. De omzet van de datacenters steeg op jaarbasis met 11% tot $3,62 miljard.


De omzet uit gaming was, zoals verwacht, gedaald, omdat de verkoop de afgelopen jaren sterk was gestegen. De pandemie moedigde gamers aan om hun systemen te upgraden met nieuwe grafische kaarten van bedrijven zoals Nvidia. Nvidia meldde $1,83 miljard aan gaming-omzet in het vierde kwartaal, een daling van 46% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook werd er een stuk minder chips verkocht om Crypto's mee te minen.


Andere categorieën, waaronder professionele visualisatie en automotive chips, blijven veel kleiner dan de gaming- en datacentrumactiviteiten van het bedrijf. De professionele visualisatie business (Omniverse) van Nvidia voor ontwerpers meldde $226 miljoen aan omzet, een daling van 65% op jaarbasis, en de omzet uit de automotive sector was $294 miljoen, een stijging van 135% ten opzichte van vorig jaar.
Quotes van de CEO


"AI bevindt zich op een kantelpunt en staat op het punt om breed geadopteerd te worden en in elke industrie te worden toegepast," zei Jensen Huang, oprichter en CEO van NVIDIA. "Van startups tot grote ondernemingen zien we versnelde belangstelling voor de veelzijdigheid en mogelijkheden van generatieve AI.

"We staan klaar om klanten te helpen profiteren van doorbraken in generatieve AI en grote taalmodellen. Onze nieuwe AI-supercomputer, met H100 en zijn Transformer Engine en Quantum-2 netwerkstof, is in volle productie.

"Gaming herstelt zich van de post-pandemische neergang, waarbij gamers enthousiast zijn over de nieuwe Ada-architectuur-GPU's met AI-neurale rendering," zei hij.

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..