top of page

Hoe maak je een goede marktanalyse?

In het kort:

  • Het begrijpen van de Totale Beschikbare Markt (TAM) en marktfragmentatie is cruciaal voor beleggers om groeimogelijkheden en risico's te beoordelen.

  • TAM biedt inzicht in de maximale omvang van de markt, wat beleggers helpt te begrijpen wat het groeipotentieel van bedrijven in die markt is.

  • Marktfragmentatie geeft beleggers inzicht in hoe concurrerend een markt is en welke kansen of bedreigingen dit kan bieden aan bedrijven die in die markt actief zijn.


Recentelijk kwam in onze Discord-community de vraag voorbij: hoe maak je een goede marktanalyse? Dit is een goede vraag, want veel beleggers weten vaak niet waar te beginnen. Daarom geven we je in dit artikel een aantal handige concepten en tips, waardoor het gemakkelijker wordt om een markt goed te kunnen begrijpen en te beoordelen.


Voor beleggers die een markt willen analyseren en begrijpen, zijn er twee essentiële concepten om te begrijpen: de Total Addressable Market (TAM) en de marktfragmentatie. Maar wat betekenen deze begrippen en hoe pas je ze toe? Om deze vragen te beantwoorden, zullen we dieper op deze concepten ingaan.


De total addressable market is een schatting van de totale jaarlijkse omzet of omvang van de markt die een bepaald product of een bepaalde dienst kan genereren. Het geeft beleggers een idee van het groeipotentieel van een bedrijf binnen een specifieke markt. Met een grondige analyse van de TAM kunnen beleggers kansen identificeren in markten die nog niet verzadigd zijn of die nog veel potentieel hebben voor groei.


Als voorbeeld zullen we de markt van zonne-energie aanhalen. Deze markt is nog niet verzadigd en er is nog veel ruimte voor toekomstige groei. Volgens onderzoek van Grand View Research is deze markt momenteel goed voor ongeveer $23,7 miljard per jaar. Echter verwachten zij dat de Total Adressable Market voor 2030 maar liefst $64,60 miljard is. Een jaarlijkse groei van 15,4%. Hieruit zou je kunnen opmaken dat de TAM in deze markt groot is en het groeipotentieel dus ook groot is.


Voorbeeld energie markt


Een markt met een grote TAM kan voor beleggers kortom aantrekkelijk zijn, omdat deze de mogelijkheid biedt voor een aanzienlijke groei in omzet en winst. Echter, de TAM op zichzelf is niet voldoende om een investeringsbeslissing te nemen. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om rekening te houden met het marktaandeel dat het bedrijf momenteel heeft en hoe waarschijnlijk het is dat het bedrijf zijn marktaandeel zal kunnen vergroten.


Hier komt het begrip marktfragmentatie om de hoek kijken. Marktfragmentatie verwijst naar de mate waarin een markt verdeeld is tussen verschillende concurrenten. Een gefragmenteerde markt bestaat uit een groot aantal kleine of middelgrote spelers zonder dominante leider. In contrast, een geconcentreerde markt wordt gedomineerd door een klein aantal grote spelers.


De mate van marktfragmentatie kan belangrijke implicaties hebben voor de concurrentiedynamiek en de groeimogelijkheden van een bedrijf. In een sterk gefragmenteerde markt kunnen bedrijven mogelijk marktaandeel winnen door beter te presteren dan kleinere concurrenten of door ze over te nemen. Aan de andere kant kunnen geconcentreerde markten hogere toetredingsbarrières hebben en kunnen ze minder mogelijkheden bieden voor nieuwe of kleinere spelers om marktaandeel te winnen.

Het begrijpen van de mate van marktfragmentatie kan beleggers ook helpen bij het inschatten van de waarschijnlijkheid van prijsconcurrentie, productdifferentiatie en andere factoren die het rendement van bedrijven in de markt kunnen beïnvloeden.Wanneer je deze twee concepten (TAM en marktfragmentatie) hebt toegepast, zal je waarschijnlijk merken dat je al een beter overzicht van de totale markt hebt. Dit is echter alleen bedoeld als eerste aanzet tot verder onderzoek. Vervolgens is het belangrijk om bijvoorbeeld een analyse te maken van de concurrentiepositie van het bedrijf, zijn strategische voordelen en de potentiële uitdagingen die het kan tegenkomen.


Het grondig begrijpen en evalueren van zowel de TAM als de marktfragmentatie is wel een cruciale stap in de marktanalyse voor beleggers. Deze factoren kunnen je helpen bij het identificeren van veelbelovende investeringsmogelijkheden, het inschatten van het groeipotentieel van bedrijven, en het begrijpen van de concurrentiedynamiek in verschillende marktsectoren. Door deze factoren in hun analyse te betrekken, kun je beter geïnformeerde en effectievere investeringsbeslissingen nemen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..