top of page

Hierdoor bevind Nederland zich in een recessie

Rens Boukema

In het kort:

  • Nederlandse economie krimpt met 0,2% in het derde kwartaal, wat het derde opeenvolgende kwartaal van krimp markeert.

  • Investeringen nemen af en consumptie groeit niet, het CBS meldt dan ook na meer dan twee kwartalen krimp nu een voortzetting van de recessie.

  • Ondanks deze aanhoudende recessie wordt er geen grotere economische crisis verwacht.

Het lijkt erop dat de Nederlandse economie haar neerwaartse spiraal voortzet, met een krimp van 0,2% in het derde kwartaal. Voor het derde opeenvolgende kwartaal rapporteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een daling van het bruto binnenlands product (bbp). Deze cijfers wijken af van de verwachtingen van economen, die vooraf een iets kleinere krimp van 0,1% hadden voorspeld.


Investeringen nemen af, ook consumptie groeit niet

Bedrijfsinvesteringen daalden met 1,8%, met name in vervoermiddelen, machines, en gebouwen. Ook bleek de consumptie in het derde kwartaal niet te groeien, waardoor de neerwaartse trend werd voortgezet. Opmerkelijk is dat de consumptie door de overheid de enige stijging liet zien in het binnenland, met een stijging van 0,6%.


De meest recente cijfers van het CBS over september tonen een zichtbare economische zwakte. Huishoudens kochten gemiddeld bijna 2% minder dan een jaar eerder, met een daling in de verkoopvolumes van de detailhandel. Consumenten gaven ook minder uit aan diensten zoals verzekeringen, openbaar vervoer, de kapper en restaurantbezoeken.



Export onder druk, maar handelssaldo verbeterd

De export daalde met 1,6%, maar door een nog sterkere daling in de import (-2,3%) verbeterde het handelssaldo op zichzelf wel in het derde kwartaal, wat in dat opzicht een positieve bijdrage leverde aan de economische groei. Desondanks staat de export nog steeds onder druk, met september als de maand met de grootste krimp sinds mei 2020.


Nederland doet het slechter dan buurlanden

In vergelijking met buurlanden presteert Nederland economisch minder goed, met een krimp van 0,2% terwijl België (+0,1%), Duitsland (-0,1%), en Frankrijk (0,5%) gemiddeld lichte groei vertonen. De gemiddelde groei van de economie in Europa lag op 0,1% het afgelopen kwartaal.


Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS voorziet echter geen economische crisis, wijzend op een lage werkloosheid en beperkte faillissementen. Hij verwacht echter wel verdere krimp in het huidige kwartaal.


Econoom Jan-Paul van de Kerke van ABN Amro wijst er echter op dat de ommekeer naar betere cijfers nog niet is ingezet. Er wordt gewezen op wereldwijde zorgen over stijgende rentetarieven en exportverwachtingen die samenhangen met de zwakte in het buitenland.


Ondanks sterke loon groei verwacht van de Kerke dat de consumptie pas later weer positieve cijfers zal laten zien. Wereldwijd hebben hoge rentes op het moment veel invloed, en investeringen hangen samen met exportverwachtingen. De zwakte in het buitenland vertaalt zich in zwakte binnen Nederland. ABN Amro, dat eerder uitging van een bbp-groei van 1,1% in 2024, verwacht nu dat deze cijfers naar beneden gesteld zullen moeten worden.



Conclusie

Hoewel Nederland technisch gezien in een recessie verkeert met drie opeenvolgende kwartalen van krimp, lijkt een directe economische crisis vooralsnog niet aanstaande. De komende weken zal het CBS meer gegevens ontvangen, wat kan leiden tot bijgestelde cijfers. Het CBS zal kort voor kerst met een tweede raming komen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

 

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page