Het Financieele Dagblad is in paniekmodus door "Finfluencers'
Kort gezegd
Het Financiële Dagblad (FD) wordt beschuldigd van belangenverstrengeling en mogelijke overtreding van AFM-regels, terwijl het moederbedrijf FD Media Groep kampt met een winstdaling van 80% en toenemende concurrentie van finfluencers.
Onrechtmatig gebruik van content door het FD kan leiden tot misleidende informatie en het ondermijnen van concurrentie in de mediawereld.
Een aanvraag bij het WOO is gedaan om te onderzoeken hoeveel belastinggeld er wordt uitgegeven aan het FD, om te bepalen of belastingbetalers onbedoeld bijdragen aan de praktijken van een krant die mogelijk regelgeving overtreedt en de democratie in gevaar brengt.
FD Media Groep ziet steeds meer concurrentie van finfluencers, die hetzelfde verdienmodel hanteren als het Financiële Dagblad maar meer relevante content leveren aan lezers. Dit heeft ertoe geleid dat het bedrijf flink minder profiteert van de gestegen vraag naar financiële informatie. Hierdoor verkeert het bedrijf in paniekmodus, omdat ze zich zorgen maken dat hun journalisten de baan moeten ruimen voor finfluencers die burgers van betere informatie voorzien.
Vorig jaar beschuldigde de NRC, een hoogstaande krant, het Financiële Dagblad van belangenverstrengeling. De directeur van het FD bezit aandelen en een stoel naast het management van Accell. Daarnaast zijn er documenten in handen van Rabi Safi van De Belegger waaruit blijkt dat het FD mogelijk de AFM-regels overtreedt door niet te melden of de journalist die de artikelen schrijft wel of geen aandelen bezit in het betreffende bedrijf. Het FD wil niet reageren maar de AFM is er druk mee bezig.
Het FD heeft ook stukken van De Belegger gebruikt zonder toestemming. De Belegger heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld om het FD hiervoor verantwoordelijk te houden. Het onrechtmatig gebruik van content en valse beschuldigingen, kunnen leiden tot misleidende informatie en het ondermijnen van concurrentie in de mediawereld.
Wanneer media zoals het Financiële Dagblad mogelijk de AFM-regels overtreden om koersen te beïnvloeden en concurrentie uit te schakelen hebben we een groot probleem. Een betrouwbare en onafhankelijke pers is essentieel voor een gezonde democratie, en het is cruciaal om media verantwoordelijk te houden voor hun acties.
Er is ook een aanvraag gedaan via het WOO bij de overheid, om te onderzoeken hoeveel belastinggeld er wordt uitgegeven aan het FD. Dit is van belang om te bepalen of belastingbetalers onbedoeld bijdragen aan de praktijken van een krant die mogelijk regelgeving overtreedt.
Ik moet eerlijk zeggen, ik denk wel dat de gemiddelde journalist betere kwaliteit levert en meer onderzoek doet dan de gemiddelde ‘finfluencer’ die zomaar alles online kan gooien. Maar ben wel eens dat FD verantwoording moet afleggen.