top of page

Europa bijt terug: Meta krijgt een monster boete van $1.2 Miljard

Rabi Safi

In het kort:

  • Meta, het moederbedrijf van Facebook, krijgt een recordboete van 1,2 miljard euro voor het overtreden van Europese privacyregels.

  • Het bedrijf wordt ervan beschuldigd persoonlijke gegevens van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten te hebben overgebracht voor opslag, een praktijk die in strijd is met de regelgeving.

  • Ondanks eerdere boetes blijft Meta gegevens verzamelen en opslaan in de VS, wat volgens de European Data Protection Board (EDPB) en de Ierse privacywaakhond systematische schendingen zijn.

Dit is een zware klap voor de winst van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. Het bedrijf krijgt een recordboete van maar liefst 1,2 miljard euro maar het aandeel reageert voorlopig. Waarschijnlijk omdat de Amerikaanse beurs nog open moet maar vaak beweegt het in de voorbeurs al. Wat heeft Meta gedaan om deze boete te verdienen? Simpel gezegd: ze hebben de Europese privacyregels overtreden.


Om dit in perspectief te plaatsen, de Europese privacyregels zijn opgesteld om de privacy van de gebruikers te beschermen. Ze beperken wat bedrijven met persoonlijke gegevens kunnen doen. In dit geval heeft Meta gegevens van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten gestuurd om daar te worden opgeslagen. En dat is een no-go volgens de EDPB.


"De boete is ongeëvenaard", schrijft de EDPB in een verklaring. Dit wijst erop hoe serieus de overtreding wordt genomen.

Volgens de Europese datawetgeving kunnen bedrijven worden onderzocht door de privacywaakhond van het land waar zij hun Europese hoofdkantoor hebben. Voor Meta is dit Ierland. Dit is waarom de Ierse privacywaakhond, IE DPA, deze boete heeft uitgedeeld. De belangrijkste angst hierbij is dat de overgedragen gegevens in de handen van Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen vallen. Dat is iets wat Europese waakhonden, met de Ierse IE DPA voorop, willen voorkomen.

"Overtredingen van Meta zijn systematisch en het bedrijf stuurt al jarenlang grote hoeveelheden gegevens van Europese gebruikers de oceaan over", voegt EDPB toe.

Meta is al van plan om in beroep te gaan tegen deze 'onnodige en onrechtvaardige' boete. Ze stellen dat de uitspraak geen gevolgen zal hebben voor de beschikbaarheid van Facebook in Europa. Maar deze kwestie werpt een schaduw over het bedrijf, dat al eerder grote privacyboetes kreeg van de Ierse waakhond en andere Europese privacywaakhonden.


Het is duidelijk dat de Europese privacyregels een grote bedreiging vormen voor Meta's bedrijfsmodel. En met meerdere privacy-onderzoeken in het vooruitzicht, zou dit wel eens de eerste van vele boetes kunnen zijn die Meta in de nabije toekomst zal ontvangen.


Queeny Rajkowski van de VVD is een fervent voorstander van strenge privacyregels en toezicht op techgiganten zoals Meta. Ze is van mening dat bedrijven die geld verdienen en zaken doen in Europa en Nederland zich aan de plaatselijke wetten en regels moeten houden. In een recente verklaring benadrukte ze:

Deze visie is een weerspiegeling van het groeiende sentiment onder beleidsmakers en burgers dat techbedrijven, ongeacht hun grootte of invloed, niet boven de wet mogen staan.




We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden! Download de app als je geen advertenties wil!

 

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page