top of page

Meta onthult nieuwe AI chips & vertelt hoeveel Nvidia Chips ze gebruiken

In het kort:

  • Meta, voorheen bekend als Facebook, onthult twee nieuwe op maat gemaakte computerchips bedoeld voor kunstmatige intelligentie en videobewerking.

  • Deze onthulling komt te midden van Meta's 'jaar van efficiëntie', een kostenbesparende strategie die leidt tot het ontslag van 21.000 medewerkers.

  • De nieuwe hardware zal naar verwachting bijdragen aan geavanceerdere taken in de metaverse, zoals virtual reality, augmented reality, en generatieve AI.

Heb je ooit gehoord van 'generatieve AI'? Inmiddels hopelijk wel, anders leef je onder een steen! Dit verwijst naar AI tech die in staat is om overtuigende tekst, afbeeldingen en video's te creëren. Maar daarover later meer.

In oktober 2021 verraste Mark Zuckerberg ons allemaal door Facebook te rebranden naar Meta, waarmee hij de ambitie van het bedrijf om zich te richten op de ontwikkeling van de metaverse onderstreepte. De metaverse, een virtuele wereld waarin mensen kunnen communiceren en interactie hebben met een computergegenereerde omgeving, was een tijdje hottopic maar inmiddels naar de achtergrond geschoven omdat het nog erg vroeg is tot dat de metaverse een ding wordt.


Nu heeft Meta, voor het eerst publiekelijk, zijn interne siliciumchipprojecten onthuld. De onthulling komt te midden van Meta's 'jaar van efficiëntie', een kostenbesparende strategie die leidt tot het ontslag van 21.000 medewerkers. Beleggers houden Meta's uitgaven in AI en aanverwante datacenterhardware nauwlettend in de gaten & vandaag krijgen we te zien waar ze mee bezig zijn geweest.

Volgens Alexis Bjorlin, vicepresident infrastructuur bij Meta, rechtvaardigen de verbeterde prestaties van de chips de uitgaven, ondanks de hoge kosten voor het ontwerpen en bouwen van hun eigen computerchips. Een van de nieuwe chips, de Meta Scalable Video Processor (MSVP), wordt gebruikt om video's te verwerken en te verzenden naar gebruikers, terwijl het energieverbruik wordt verminderd. Bjorlin merkte op dat er geen commercieel beschikbaar product was dat deze taak zo efficiënt kon uitvoeren. Meta moet dagelijks 4 miljard video's processen.

De andere chip, de Meta Training and Inference Accelerator (MTIA), is ontworpen om verschillende AI-specifieke taken aan te pakken. De MTIA-chip is specifiek bedoeld voor "inference", een fase waarin een getraind AI-model een voorspelling doet of actie onderneemt.


"We hebben niet hoeven adverteren hiervoor, en we hoeven dit niet te adverteren, maar de wereld is geïnteresseerd," zei Bjorlin.

De nieuwe hardware zal naar verwachting bijdragen aan geavanceerdere taken in de metaverse, zoals virtual reality, augmented reality, en ja, je raadt het al, generatieve AI. Meta heeft zelfs een generatieve AI-gestuurde codeerassistent ontwikkeld om hun ontwikkelaars te helpen bij het creëren en bedienen van software.


Dus daar heb je het. Terwijl we getuige zijn van de opkomst van de metaverse, zien we ook dat Meta aanzienlijke inspanningen levert om voorop te blijven lopen in de technologie van kunstmatige intelligentie. Check dit filmpje om te zien hoe AI compleet nieuwe werelden kan genereren in de metaverse.

Naast deze op maat gemaakte chips heeft Meta ook de tweede fase van de bouw van haar supercomputer, de Research SuperCluster (RSC), voltooid. De supercomputer, die onder andere gebruikt wordt voor het trainen van Meta's LLaMA-taalmodel, bevat 16.000 Nvidia A100 GPU's.


Aparna Ramani, vicepresident engineering bij Meta, vertelde dat het bedrijf blijft geloven in het bijdragen aan open-source technologieën en AI-onderzoek om de technologische veld te stimuleren. In tegenstelling tot andere technologiebedrijven, heeft Meta haar LLaMA-taalmodel ter beschikking gesteld aan onderzoekers om van te leren. Hoewel dit model later aan het publiek werd gelekt, wat leidde tot de ontwikkeling van apps die de technologie gebruiken, blijft Meta vasthouden aan haar open wetenschap- en samenwerkingsfilosofie.

Terwijl we vooruit kijken, kunnen we verwachten dat Meta's investeringen in AI, en de daaruit voortvloeiende innovaties, een grote rol zullen spelen in de realisatie van de metaverse. Deze nieuwe hardware en de voortdurende ontwikkelingen zijn duidelijke tekenen van Meta's toewijding om de weg te banen naar de toekomst van virtuele realiteit, augmented reality, en ja, de generatieve AI.

Het is ongetwijfeld een spannende tijd om getuige te zijn van deze technologische ontwikkelingen. En zoals Alexis Bjorlin zei: "De wereld is geïnteresseerd." En inderdaad, dat zijn we.Alle informatie is gehaald uit Meta's website als bron. Je kan dit filmpje bekijken die ze zelf hebben geupload!

Laat altijd een like achter als je een artikel tof vindt! Dan maken we meer ervan!


21 - 25 Juni gaan we met de community naar Spanje! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar dus wees er snel bij! Lees hier meer informatie! Je mag ook een partner meenemen!