top of page

Duitse broker Scalable wordt massaal gepromoot maar is het wel betrouwbaar?

In het kort:

  • Scalable, de nieuwste Duitse broker die door een menigte financiële influencers wordt geprezen, lijkt een verontrustende trend te volgen. Ze zijn niet zo rooskleurig als ze lijken, zeker niet voor de kleine belegger.

  • Naast hoge abonnementskosten en de verborgen kosten van hun zogenaamde 'lage tarieven', heeft Scalable ook de wervelwind van een grote rechtszaak achter de rug door een aanzienlijk datalek.

  • Dit roept grote vraagtekens op over de veiligheid en integriteit van deze broker. Gebruikers, wees gewaarschuwd.

Nu we de samenvatting hebben gehad, laten we wat dieper duiken in deze zee van rode vlaggen.

Als je op sociale media bent geweest, Youtube filmpjes hebt bekeken of een willekeurige financiële artikel hebt gelezen, heb je waarschijnlijk gehoord van Scalable, de nieuwste sensatie op de brokermarkt. Het lijkt erop dat elke financiële influencer het platform de hemel in prijst. Uit onderzoek van De Belegger blijkt dat het platform €60 betaalt aan aan influencers, per aangebrachte klant. Jouw click is dus €60 euro waard voor de promotors van het bedrijf!

Maar zoals het oude gezegde luidt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. En Scalable is daarop geen uitzondering.

De eerste grote rode vlag die mij opviel, is de prijsstelling. Scalable adverteert met lage tarieven, maar die zijn in werkelijkheid vrij hoog, vooral voor de kleine belegger. Je moet minimaal 500 euro per maand investeren om de abonnementskosten te dekken, anders zijn de transactiekosten te hoog. Dit is een groot probleem, omdat je bij kleinere bedragen een te groot deel van je rendement opgeeft.


En dat is nog niet alles. Dit soort brokers hebben een bekende strategie: ze halen klanten binnen met advertenties in de krant & finfluencers met lage kosten, en dan verhogen ze de kosten na een jaar om flink te cashen. Vergeet niet dat de hoge commissies die ze betalen aan de influencers nog terugverdiend moeten worden. En raad eens wie uiteindelijk die kosten betaalt? Juist ja, jij, de klant.

Maar laten we nu eens kijken naar de grootste zorg die ik heb met Scalable: hun datalek. Scalable heeft onlangs een grote rechtszaak achter de rug vanwege een aanzienlijk datalek. Dit is een gigantische rode vlag. Een datalek van deze omvang toont een schrijnend gebrek aan veiligheidsmaatregelen. En als broker, waar veiligheid van het grootste belang is, zijn dergelijke blunders erg serieus. Zeker als je ook nog eens een rechtszaak verliest waar je €2.500 per getroffen klant mag betalen.

Ook heeft Scalable een zeer lage score op Trustpilot vanwege de slechte klanten service. En laten we eerlijk zijn, in de wereld van vandaag is de mening van de klant koning. Als de klanten niet tevreden zijn, dan is er waarschijnlijk iets mis. Grote klanten zullen niet snel aangetrokken zijn tot slechte service omdat het van cruciaal belang kan zijn als er iet mis gaat. Kleine klanten betalen gewoon teveel.

Dus, na alles raad ik het bedrijf niet persé af maar het moet worden benaderd met voorzichtigheid. Gezien ze bij finfluencers massaal reclameblokken inkopen, is het handig om ook de gevaren en negatieve kanten ervan te belichten zodat je goed geïnformeerd bent!


Het is cruciaal om te onthouden dat brokers zich in een concurrerende markt bevinden en ze zullen vaak proberen klanten aan te trekken met aantrekkelijke aanbiedingen en beloftes. Maar zoals we hier zien, kunnen die beloftes soms leiden tot problemen.

Investeren gaat over meer dan alleen het rendement op je investering. Het gaat ook over veiligheid, vertrouwen en transparantie. Dus voordat je je geld in een platform zoals Scalable stopt, doe je onderzoek en zorg ervoor dat je comfortabel bent met de voorwaarden, kosten, en - belangrijker nog - de veiligheidsmaatregelen.


Wil je dit soort onafhankelijke posts blijven steunen? Word dan lid via de app of laat een like achter als teken van waardering!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..