top of page

Dit staat je te wachten deze week (+ terugblik op afgelopen maand)

In het kort:

  • De kwartaalcijfers van verschillende bedrijven, waaronder Disney, The Trade Desk en Palantir, komen volgende week naar buiten.

  • Inflatiecijfers blijven een hot topic; de Consumer Price Index (CPI) en de Producer Price Index (PPI) worden respectievelijk op donderdag en vrijdag vrijgegeven.

  • De consumentensentimentindex van de Universiteit van Michigan, een belangrijke graadmeter voor het consumentenvertrouwen, wordt op vrijdag gepubliceerd.

2023 leek een glansrijk jaar voor de aandelenmarkt, maar de overgang van juli naar augustus bracht wat rimpels met zich mee. Terwijl het banenrapport van juli aangaf dat de arbeidsmarkt langzaam afkoelde, kwam Apple toch met een gemengd kwartaalrapport. De echte verrassing kwam echter van Fitch Ratings, die Amerika een onverwachte afwaardering gaf. Dit had tot gevolg dat zowel de S&P 500 als de Dow Jones Industrial Average hun winstreeks van drie weken afbraken. De Nasdaq, sterk gericht op technologieaandelen, daalde met bijna 3%.Wat brengt de volgende week?

Na een drukke periode van kwartaalrapporten in de afgelopen drie weken zijn er nog een aantal bedrijven die zich klaarmaken voor het publiceren van hun resultaten. Het inflatiecijfer van juli zal voornamelijk in het middelpunt van de belangstelling staan. Economen voorspellen dat de Consumer Price Index (CPI) een jaarlijkse inflatie van 3,3% zal laten zien voor juli, een stijging ten opzichte van de 3% in juni. Deze 3% was overigens de kleinste stijging in consumentenprijzen in meer dan twee jaar.


Volgens economen van Wells Fargo lijkt het erop dat de inflatie in juli licht is gestegen met 0,2%. Ze geven aan dat de inflatie over het algemeen lijkt af te nemen, ondanks kleine maandelijkse veranderingen. Ze denken echter wel dat deze daling de komende tijd wat kan vertragen. Ook is het interessant om de Core CPI in de gaten te houden. Dit is de inflatie waarbij voedsel- en energieprijzen, die doorgaans erg volatiel zijn, worden uitgesloten. Hier verwacht men een stijging van 4,8% op jaarbasis.


Aankomende week zullen we meer te weten komen over de inflatie met de publicatie van de Consumer Price Index (CPI) op donderdag, gevolgd door de Producer Price Index (PPI) op vrijdag. Het wordt boeiend om te zien of de cijfers de recente trends volgen of dat er verrassingen op komst zijn.

Jobs, jobs, jobs

Het banenrapport van juli liet zien dat de Amerikaanse economie vorige maand 187.000 banen heeft toegevoegd, wat minder was dan verwacht. Het werkloosheidspercentage daalde gelukkig wel naar 3,5%. Bob Schwartz van Oxford Economics gaf een positieve draai aan de situatie: "Het recente banenrapport is zo evenwichtig als je kunt hopen. Het vermindert de angst voor een recessie en geeft hoop voor diegenen die geloven dat de FED de rente niet zou moeten verhogen."


De komende kwartaalcijfers

Met een nieuw winstseizoen in volle gang, staat de financiële wereld op het punt weer een reeks boeiende resultaten te zien. Van entertainment giganten zoals Disney tot technologische zwaargewichten zoals Palantir, er zijn enkele opmerkelijke namen die deze week hun financiële gezondheid bekend zullen maken.


Beginnend op maandag zijn BioNTech, Palantir Technologies en Paramount Global de eerste die hun cijfers presenteren. Dit dient als opwarmertje voor dinsdag, wanneer bedrijven zoals Take-Two Software en United Parcel Service hun cijfers bekendmaken. Maar de echte blockbuster zou wel eens woensdag kunnen zijn, met de publicatie van Walt Disney's cijfers, gezien hun recente expansie in streamingdiensten en de impact van de sluitingen van hun themaparken tijdens de pandemie.


Woensdag publiceert ook het populaire groeiaandeel The Trade Desk haar cijfers. De verwachtingen voor dit bedrijf zijn zoals gewoonlijk hoog en we zullen hier op De Belegger uitgebreid verslag van doen.Niet te vergeten, donderdag publiceren Alibaba, Brookfield en Ralph Lauren haar kwartaalcijfers. Vooral de resultaten van de Chineze E-Commerce gigant zullen veel aandacht gaan krijgen. Na de fantastische cijfers van Amazon wordt er veel verwacht van Alibaba.


Samenvattend:

Terwijl de beurs een uitdagende start van augustus kent, zullen zowel beleggers als economen de komende weken gespannen naar de komende financiële en economische rapporten kijken. Voor nu is het onmogelijk om te voorspellen hoe de markt hier uiteindelijk op zal reageren. Het is cruciaal om als belegger op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen, aangezien ze van invloed zijn op veel bedrijven en uiteindelijk ook de bredere economische outlook.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!