top of page

Slecht nieuws voor de Amerikaanse beurs

In het kort:

  • Fitch Ratings verlaagt de kredietbeoordeling van de Verenigde Staten van AAA naar AA+.

  • De beslissing is gebaseerd op verwachte fiscale verslechtering, verminderde governance en een toenemende schuldenlast.

  • Het Witte Huis is het oneens met de beslissing van Fitch en stelt dat het niet overeenkomt met de realiteit van het sterke economische herstel onder president Biden.

Fitch Ratings, een van de drie grootste kredietbeoordelaars ter wereld, heeft de kredietbeoordeling van de Verenigde Staten verlaagd van AAA naar AA+. Deze verlaging wordt verklaard door een verwachte verslechtering van de begroting, de verslechterde kwaliteit van bestuur en een stijgende schuldenlast.

"Het voortdurende politieke gekibbel over het schuldenplafond en de last-minute oplossingen hebben het vertrouwen in fiscaal management ondermijnd," aldus Fitch. Na deze aankondiging openden de Amerikaanse aandelenmarkten lager, waarbij de S&P 500 met ruim 1% daalt.

In mei waarschuwde Fitch al voor een mogelijke verlaging van de AAA-rating van de VS, vanwege discussie over het schuldenplafond. Het schuldenplafond is de maximaal toegestane nationale schuld die door het Amerikaanse Congres is vastgesteld. Wanneer de schuld deze limiet bereikt, moeten de wetgevers overeenstemming bereiken over het verhogen ervan, iets wat de afgelopen jaren tot veel politieke impasses heeft geleid.

President Joe Biden ondertekende een wetsvoorstel om het schuldenplafond te verhogen op 2 juni, slechts enkele dagen voor de 'X-datum' op 5 juni, de dag waarop de Amerikaanse overheid naar verwachting zonder geld zou komen te zitten.

Fitch merkte op dat de recente onenigheid over het schuldenplafond bijdraagt aan hun beslissing. Ze stellen dat er de afgelopen 20 jaar een gestage verslechtering van bestuurlijke normen is geweest, ook op fiscale en schuldgerelateerde zaken.

Fitch verwacht ook dat het tekort van de algemene overheid zal stijgen tot 6,3% van het BBP in 2023, van 3,7% in 2022. De beoordelaar stelt verder dat de bezuinigingen op niet-defensie-gerelateerde uitgaven, zoals vastgelegd in de Fiscal Responsibility Act, slechts een bescheiden verbetering zullen brengen in de middellangetermijn fiscale vooruitzichten.

Bovendien waarschuwde Fitch dat een combinatie van strakkere kredietvoorwaarden, verzwakkende investeringen en een vertraging in consumptie de economie in een "milde" recessie zou kunnen leiden in het vierde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van volgend jaar.

Het Witte Huis was het niet eens met de downgrade door Fitch. Perssecretaris Karine Jean-Pierre zei: "Het provoceert de realiteit om de Verenigde Staten te downgraden op een moment dat president Biden het sterkste herstel van elke grote economie ter wereld heeft geleverd."

Dit is niet de eerste keer dat een kredietbeoordelaar de VS heeft gedowngraded. In 2011 verlaagde Standard & Poor’s de kredietrating van het land van AAA naar AA+ nadat Washington D.C. erin geslaagd was een default te voorkomen. Destijds werd politiek risico als onderdeel van de redenering aangehaald.


In deze onzekere tijden zijn beleggers en analisten alert op elke beweging die invloed kan hebben op de wereldwijde economie. Op De Belegger blijf je altijd up-to-date omtrent het meest belangrijke nieuws met betrekking tot de aandelenmarkten.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!