top of page

Dit moet er gebeuren volgende week voor de beurs om verder te stijgen

In het kort:

  • Inflatiegegevens van komende week kunnen de kans op een renteverlaging in september vergroten, terwijl beleggers zich afvragen hoelang aandelen hun recordhoogtes kunnen vasthouden.

  • De S&P 500 steeg afgelopen week met 1,5%, de Dow Jones met 0,5% en de Nasdaq met 2,6%, mede door "positieve" economische signalen zoals de onverwachte stijging van het werkloosheidspercentage.

  • Belangrijke inflatiecijfers zoals de consumentenprijsindex (CPI) en producentenprijsindex (PPI) worden volgende week verwacht en zullen cruciaal zijn voor de marktverwachtingen en de strategie van beleggers.


Na een tumultueus begin van het jaar, heeft een verbeterend inflatiebeeld beleggers hoop gegeven dat de Federal Reserve binnenkort de rente kan verlagen. Terwijl de centrale bank in hun laatste "dot plot" slechts één renteverlaging van een kwart procentpunt in 2024 aangaf, prijzen markten momenteel twee verlagingen in, met de eerste in september, volgens de CME FedWatch Tool. Spannend dus, want als we ook maar een béétje afwijken van de verwachting kun je een dip verwachten.


De hoop op renteverlagingen wordt ondersteund door signalen van een afkoelende arbeidsmarkt. Het niet-agrarische (non-farm) banenrapport (geen bananen) van juni toonde bijvoorbeeld een grotere stijging van het aantal banen dan verwacht, maar ook een onverwachte stijging van het werkloosheidspercentage tot 4,1%, het hoogste niveau sinds oktober 2021.


Verwachtingen voor inflatiecijfers

Volgende week worden belangrijke inflatiecijfers gepubliceerd die cruciaal zijn voor de verwachtingen van beleggers. De consumentenprijsindex (CPI), die donderdag verschijnt, wordt verwacht een lichte verbetering te laten zien, met een jaar-op-jaar stijging van 3,1% in juni, vergeleken met 3,3% in mei, volgens economen gepeild door FactSet. Speciale aandacht gaat uit naar de kerninflatie in diensten, met name de kosten van onderdak, die tot nu toe hardnekkig hoog zijn gebleven.


Ross Mayfield, beleggingsstrateeg bij Baird, merkt op dat de vertraging in de doorwerking van dalende woningprijzen naar de CPI-maatregelen voor onderdak verrassend traag is geweest. "Als er een moment komt waarop de onderdak-CPI daalt naar de niveaus die we zien in real-time huurindicatoren zoals Zillow, kan dit onverwachte neerwaartse druk op de CPI veroorzaken," aldus Mayfield.


De producentenprijsindex (PPI), die vrijdag wordt verwacht, zal ook nauwlettend worden gevolgd. Deze index, die groothandelsprijzen meet, wordt gezien als een leidende indicator voor toekomstige inflatie. Economen verwachten een lichte stijging van de PPI tot 2,3% in juni, van 2,2% in mei.


Marktsentiment en verwachtingen

Naast inflatiegegevens zullen beleggers ook de consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan in de gaten houden, die vrijdag wordt gepubliceerd. Deze index biedt inzicht in hoe consumenten de economie en inflatieverwachtingen beoordelen.


De S&P 500 heeft dit jaar een stijging van 16% laten zien en bereikte nieuwe recordhoogtes. Dit roept echter zorgen op over een mogelijke correctie. Sommige beleggers adviseren om vast te houden aan marktleiders zoals megacap tech-aandelen, vanwege hun groeipotentieel en sterke balansen. Anderen raden aan om portefeuilles te diversifiëren om beter bestand te zijn tegen eventuele terugvallen.Vooruitblik op de kwartaalcijferseizoen

Volgende week begint het winstseizoen voor het tweede kwartaal, met resultaten van grote banken zoals Citigroup, Wells Fargo en JPMorgan Chase. Ook bedrijven zoals PepsiCo en Delta Air Lines zullen hun cijfers presenteren, wat meer inzicht zal geven in de gezondheid van de consumentensector.Belangrijke data volgende week

  • Maandag 8 juli: Consumentenkrediet (mei) om 15:00 uur

  • Dinsdag 9 juli: NFIB Small Business Index (juni) om 06:00 uur

  • Woensdag 10 juli: Groothandelsvoorraden (mei) om 10:00 uur

  • Donderdag 11 juli: Consumentenprijsindex (juni) om 08:30 uur, Initiële werkloosheidsclaims (07/06) om 08:30 uur, Schatkistbegroting (juni) om 14:00 uur

  • Vrijdag 12 juli: Producentenprijsindex (juni) om 08:30 uur, Consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan (juli) om 10:00 uur


De komende week zal cruciaal zijn voor de inflatievooruitzichten en de bredere markten. Positieve inflatiecijfers kunnen de kans op renteverlagingen vergroten, wat bullish zou zijn voor aandelenmarkten. Beleggers zullen nauwlettend de aankomende gegevens volgen om hun beleggingsstrategieën aan te passen en in te spelen op mogelijke marktbewegingen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!