top of page

Dit is hoe Just Eat Takeaway aandeel zich kan herpakken

We moeten het hebben over een van de grootste online voedselbezorgplatforms ter wereld.

Het bedrijf is erg sterk gegroeid de afgelopen jaren. In 2019 hadden ze een omzet van 415 Miljoen terwijl het inmiddels zo'n 5.5 Miljard bedraagt. De groei is echter vooral van overnames gekomen en Jiste Groen heeft teveel betaald voor vrijwel alle acquisities in een periode waar online bezorging erg belangrijk en dus duur was.


In het kort:

  • Just Eat Takeaway.com NV kondigt aan dat het voor maximaal 150 miljoen euro aan eigen aandelen gaat terugkopen

  • Het bedrijf zegt dat het zijn winstgevendheid wil verbeteren en dat het op schema ligt om dat te doen

  • Het aantal bestellingen en de bruto transactiewaarde zijn in het eerste kwartaal van 2023 gedaald ten opzichte van een jaar eerder

  • Het bedrijf verwacht dat de bruto transactiewaarde in 2023 tussen de -4% en +2% zal liggen

  • Het bedrijf zegt dat het een positieve aangepaste winst voor rente, belasting zal hebben


Volgens hun recente cijfers heeft Just Eat Takeaway.com aangekondigd dat het van plan is om voor maximaal 150 miljoen euro aan eigen aandelen terug te kopen om de winst per aandeel te verbeteren. Het bedrijf zei ook dat zijn inspanning om de algehele winstgevendheid te verbeteren "voorloopt op schema".


Het aandeleninkoopprogramma zal tot 4,2% van de bestaande aandelen terugkopen, op basis van de slotkoers van dinsdag in Amsterdam van 16,26 euro. Just Eat Takeaway heeft een marktkapitalisatie van 3,48 miljard euro.


Het programma, dat zal worden uitgevoerd door een niet nader genoemde derde partij, begint woensdag en loopt tot uiterlijk december.


Ondertussen zei Just Eat dat het totale aantal bestellingen in het eerste kwartaal van 2023 met 14% was gedaald ten opzichte van een jaar eerder tot 227,8 miljoen van 263,5 miljoen, terwijl de bruto transactiewaarde met 7,7% daalde tot 6,67 miljard euro van 7,22 miljard euro.


"Terwijl de jaar-op-jaar GTV-daling in Q1 2023 significant is, is de vergelijking met het kwartaal met de op een na hoogste GTV van de pandemie", aldus Chief Executive Officer Jitse Groen. (GTV is totale waarde van het aantal bestellingen)


De daling van de bruto transactiewaarde werd geleid door de regio Zuid-Europa & ANZ, die met 18% daalde, en Noord-Amerika, die met 11% daalde. De regio VK & Ierland daalde met 6,3%, terwijl Noord-Europa vlak was wanneer uitgesloten werd van stopgezette activiteiten in Noorwegen, Portugal en Roemenië.


Vooruitkijkend verwacht Just Eat Takeaway dat de GTV in 2023 tussen de -4% en +2% zal liggen, waarbij de groei naar het einde van het jaar zal verschuiven als gevolg van de vergelijking met de pandemische boost begin vorig jaar.


Het bedrijf zei dat het een positieve aangepaste winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie verwacht van 275 miljoen euro in 2023, verhoogd ten opzichte van de vorige richtlijn van 225 miljoen euro. Het verwacht dat de vrije kasstroom medio 2024 positief zal worden.


"Het bedrijf blijft goede vooruitgang boeken op het gebied van operationele verbeteringen die gericht zijn op bezorging en loopt nu voor op schema", zei Groen.Hoe kan Just Eat zich herpakken? Het wachten is op consistente winstgevendheid voor de geplaagde Just Eat Takeaway. Als het Jitse lukt om dit voor elkaar te krijgen dan kan het aandeel flink wat vuurwerk verwachten en zich herpakken.


Wat denken jullie hiervan? Laat het me weten in de reacties hieronder.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die beleggen ook interessant vinden!

2 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..