top of page

JustEat Takeaway is aan het Wankelen

Bijgewerkt op: 13 mrt.

Als het aan de Nederlandse tech/miljardair Jitse Groen lag dan stond het aandeel vele malen hoger dan nu. De CEO van JustEat, moeder onderneming van de Nederlandse tak: Thuisbezorgd, voelt zich vaak niet begrepen door de media, vindt dat JustEat geen concurrentie heeft terwijl het barst van de maaltijd bezorgers en vindt dat boodschappen bezorgen niets gaat opleveren. JustEat Takeaway staat inmiddels 43% lager dan zijn piek.


Jitse Groen viel Uber CEO aan in April en de twee hadden flinke ruzie. Groen beschuldigde zijn concurrent ervan diens plannen via de krant naar buiten te hebben gebracht om de beurskoers van Just Eat Takeaway te drukken. Daarbij impliceerde hij dat Uber die tactiek vaker gebruikt. Dara Khosrowshahi, de CEO van Uber reageerde op Groens tweet met het advies om wat minder op de aandelenkoers op korte termijn te letten en meer aandacht aan de techniek en operaties van zijn bedrijf te besteden. Op zijn beurt besloot Groen de Uber-baas ook wat advies te geven. "Ga anders eerst belasting betalen, geef je bezorgers minimumloon en betaal sociale premies voor je een oprichter advies gaat geven hoe hij zijn bedrijf moet leiden."


Ook vandaag keldert JustEat met bijna 4% weer wegens een concurrent. Deliveroo, die wel boodschappen wilt bezorgen is een flinke doorn in het oog van Jitse. Het aandeel Just Eat Takeaway - dat geen boodschappen bezorgt, staat op vandaag, na het nieuws op een verlies van een kleine 4%.


De activistische belegger Cat Rock drong daar deze week wel op aan in een brief en wilt dat Jitse Groen mee gaat in de tijd door in te spelen op consumenten behoefte. Jitse vindt dat JustEat focus moet hebben.


Cat Rock zegt het volgende:


“However, JET management failed to fix the deep and damaging undervaluation of its equity by taking tangible action to unlock the value of its portfolio. In fact, the Capital Markets Day only highlighted the magnitude of the problem – today, JET trades at less than 8x 2022 normalized EBITDA based on management’s long-term margin guidance.


A deeply depressed stock price poses a real risk to JET’s business, limiting its financial and strategic flexibility, inviting competitors to invest in its markets, and leaving the Company vulnerable to takeover bids well below its long-term intrinsic value. JET must take substantive and immediate action to solve this valuation problem."


Cat Rock vindt dat Just Eat flink is ondergewaardeerd en wilt veranderingen zien. Of dat ook daadwerkelijk zo is moet nog blijken. Voorlopig investeert Jitse Groen flink om het bedrijf nog verder te laten groeien en maakte dit jaar al meer dan 446 Miljoen dollar verlies in twee kwartalen. Vorig jaar kwam dat uit op 151 Miljoen in het hele jaar.


Zelf vind ik de maaltijd bezorg wereld erg niet inspirerend en veel te lage marges om echt een goede business case te bouwen voor zowel JustEat als andere maaltijd bezorgers. Daarnaast is de concurrentie moordend en is het nog te onduidelijk welke businessmodel het uiteindelijk gaat overleven. Dat neemt niet weg dat er geen kansen liggen voor Jitse om de markt te veroveren en alle critici van zich af te slaan. Aan zelfvertrouwen geen gebrek.


Wat denk jij... Kan deze excentrieke CEO daadwerkelijk zorgen dat JustEat een winnaar wordt en blijft in deze markt?


Bespreek het hier op Discord. 

Nog twee dagen om je kortingscode te verzilveren: OKTOBER - Lid worden kan hier.

3 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page