top of page

Dit is hoe BYD met deze nieuwe EV de hele markt kan gaan veranderen

In het kort:

  • BYD's Seagull, een compacte elektrische auto uit China, kan met zijn lage prijs de hele EV markt gaan veranderen.

  • BYD heeft vorig jaar Tesla al ingehaald als wereldleider in de productie van elektrische auto's.

  • De mogelijke introductie van Chinese EV's zoals de Seagull in de VS zou dramatische gevolgen kunnen hebben voor de lokale auto-industrie.


De BYD Seagull, met zijn startprijs van slechts 69.800 yuan (minder dan $10.000), stelt een nieuwe standaard voor elektrische voertuigen (EV's) wereldwijd. Deze prijsstelling is niet alleen opvallend vanwege de enorme laagdrempelige toegankelijkheid, maar ook omdat het BYD lukt winst te maken op een punt waar veel Amerikaanse en Europese autofabrikanten moeite hebben om hun elektrische modellen winstgevend te krijgen.


Dit prijsniveau kan een aanzienlijke verschuiving in de EV-industrie teweegbrengen, waarbij consumenten in grotere getale naar elektrische voertuigen kunnen overstappen.


Een dreiging voor gevestigde automerken

BYD's succes en de groeiende aanwezigheid van Chinese EV-fabrikanten op internationale markten vormen een uitdaging voor traditionele automerken. Met 1.57 miljoen verkochte batterij-elektrische voertuigen in het afgelopen jaar - een enorme sprong van slechts 130,970 volledig elektrische voertuigen in 2020 - heeft BYD Tesla ingehaald als de grootste producent van elektrische voertuigen ter wereld.


Deze ontwikkeling heeft geleid tot waarschuwingen van onder andere Elon Musk, die stelt dat Chinese automakers zonder handelsbarrières hun concurrenten, waaronder Tesla zelf, zullen "vernietigen".Ondanks zijn lage prijs biedt de Seagull erg mooie specificaties, uiteraard in vergelijking tot de enorm lage prijs. Het voertuig heeft een geschat bereik van ongeveer 306 kilometer (tot 402 kilometer voor de ietwat duurdere modellen) op een enkele lading, met een topsnelheid van ongeveer 129 km/u en 74 pk.


Hoewel deze specificaties achterblijven bij veel huidige EV's in de VS, biedt de Seagull een vergelijkbare rijervaring met EV's zoals de Chevrolet Bolt, Nissan Leaf, en BMW i3, maar dan tegen een aanzienlijk lagere prijs. Dit, gecombineerd met de efficiënte constructie en de bron van onderdelen, maakt de Seagull een potentiële gamechanger in de EV-markt.


Reacties en tegenmaatregelen

De mogelijke komst van goedkope Chinese auto's op de Amerikaanse markt heeft geleid tot bezorgdheid binnen de Amerikaanse auto-industrie en bij beleidsmakers. Sommige voorstellen omvatten het aanzienlijk verhogen van de tarieven op Chinese auto-importen om de lokale industrie te beschermen. Dit onderstreept de bredere geopolitieke en economische spanningen tussen de VS en China, waarbij de auto-industrie een nieuw front in deze concurrentiestrijd lijkt te worden.De BYD Seagull symboliseert een belangrijk keerpunt voor de wereldwijde auto-industrie. De combinatie van lage prijs, prima specificaties (zeer goed in vergelijking tot de concurrentie), en winstgevendheid voor BYD, zet traditionele autofabrikanten onder druk om hun strategieën te heroverwegen.


Terwijl de wereld zich steeds meer richt op duurzaamheid en elektrificatie, kunnen de acties van Chinese EV-makers zoals BYD de toekomst van mobiliteit vormgeven en versnellen. Dit roept belangrijke vragen op over hoe traditionele automerken en overheden zullen reageren op deze disruptieve veranderingen. De komende tijd zullen we dan ook in de gaten houden in hoeverre overheden de Chinese inmenging op de Westerse EV markten tegen zullen gaan. Het is echter zeker dat als BYD vrij spel krijgt, het snel kan gaan.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl