top of page

Dit groene-energie aandeel verhoogt het dividend met 6,1%

Bijgewerkt op: 16 jan.

In het kort:

  • Alliant Energy (NASDAQ:LNT) heeft haar kwartaaldividend verhoogd met 6,1% naar $0,48 per aandeel, wat een vooruitlopend rendement van 3,81% betekent. Deze stijging volgt op een consistent kwartaaldividend van $0,4525 in de voorgaande vier kwartalen.

  • Alliant Energy heeft een stabiele groei laten zien, met een verwacht middenpunt van aangepaste verwaterde EPS-groei van 5,9% voor 2023, en een vergelijkbare groeivoorspelling voor 2024. Dit weerspiegelt hun langetermijndoelstellingen voor 5% tot 7% aangepaste EPS-groei.

  • De investeringsplannen van Alliant Energy, met een uitgavenplan van $8,5 miljard tussen 2023 en 2026, richten zich op hernieuwbare generatie, batterijopslag en elektrische distributie. Dit plan wordt ondersteund door hun sterke balans, waardoor ze kunnen lenen tegen gunstige voorwaarden, en draagt bij aan hun toekomstige groei- en dividendpotentieel.


In de wereld van de energiebedrijven, waar stabiliteit en betrouwbaarheid vaak de boventoon voeren als het gaat om bijvoorbeeld dividend, maakt Alliant Energy een opvallende beweging. Met een recente aankondiging van een dividendverhoging van 6,1% naar $0,48 per aandeel, zet het bedrijf een krachtig signaal van vertrouwen en financiële gezondheid.Sterke Dividendgroei doorgaans een goed teken

Deze dividendverhoging is niet zomaar een getal; het is een weerspiegeling van Alliant Energy's solide bedrijfsmodel en toewijding aan haar aandeelhouders. Met een vooruitlopend rendement van 3,81% laat Alliant zien dat het niet alleen de huidige markt begrijpt, maar ook toekomstgericht denkt. Dit consistente kwartaaldividend van de afgelopen vier kwartalen dient als een baken van stabiliteit in een anders, helemaal nu, zeer turbulente energiemarkt.


Kijkend naar de groeiprognoses voor 2023 en 2024, met een verwachte aangepaste EPS-groei van 5,9%, lijkt het erop dat Alliant Energy haar zaakjes op orde heeft. De doelstellingen voor aangepaste EPS-groei van 5% tot 7% zijn niet alleen ambitieus, maar ook realistisch, gezien de recente prestaties van het bedrijf. Dit duidt op een uitgebalanceerde benadering van groei en stabiliteit, essentieel in de energiewereld.


Alliant Energy's gereguleerde bedrijfsactiviteiten hebben gezorgd voor een stabiele inkomstenstroom, waardoor het bedrijf al meer dan een decennium zijn jaarlijkse dividend kan verhogen. LNT betaalt al sinds 1946 ononderbroken dividend uit. Het huidige kwartaaldividend bedraagt 45,25 cent per aandeel, resulterend in een geannualiseerd dividend van $1,81.


Met een huidig dividendrendement van 3,53% overtreft Alliant Energy het gemiddelde van de S&P 500 Composite van 1,62%. Voor 2024 is het dividenddoel, onder voorbehoud van goedkeuring door de raad van bestuur, nu vastgesteld op $1,92, een stijging van 6,1% ten opzichte van het niveau van 2023.


Investeren in de Toekomst?

Het meest opvallend is misschien wel het investeringsplan van $8,5 miljard tussen 2023 en 2026. Alliant richt zich hierbij op hernieuwbare energie, batterijopslag en de uitbreiding van elektrische distributie en focus op duurzame en toekomstgerichte projecten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de lange termijn groei van het bedrijf. Door te investeren in hernieuwbare energiebronnen en infrastructuur, positioneert Alliant Energy zich als een voorloper in de transitie naar een duurzamere energietoekomst.


Door analisten wordt voor het jaar 2023 een winst per aandeel (EPS) van $2,87 verwacht voor LNT, wat een jaar-op-jaar stijging van 2,5% zou betekenen. De omzetprognose staat op $4,32 miljard, wat een verbetering van 2,67% jaar-op-jaar suggereert. Verder wordt een langetermijngroeipercentage (drie tot vijf jaar) van 6,26% voorzien, wat de solide groeipotentie van Alliant Energy onderstreept.Rendement op Eigen Vermogen (ROE)

Alliant Energy's ROE van 10,93% is hoger dan het industriegemiddelde van 10,06%, wat aangeeft dat het bedrijf zijn fondsen efficiënter gebruikt dan zijn sectorgenoten in de elektriciteitsnutsector. Dit duidt op een constructief gebruik van middelen in vergelijking met concurrenten, wat ondanks het kleine verschil positief is om te zien.


Financiële Veerkracht en Slimme Investeringen

De sterke balans van Alliant Energy maakt deze ambitieuze investeringsplannen tussen nu en 2026 mogelijk. Met de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden te lenen, kan Alliant investeren in projecten die niet alleen op korte termijn rendabel zijn, maar ook op lange termijn waarde creëren voor het bedrijf en zijn aandeelhouders. Dit duidt op een strategisch financieel beleid dat gericht is op duurzame groei.


Voor beleggers betekent dit alles goed nieuws. De combinatie van een stabiel en groeiend dividend, samen met een solide groeistrategie en investeringen in toekomstige technologieën, maakt Alliant Energy tot een aantrekkelijke optie voor zowel de korte als de lange termijn. In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, lijkt Alliant goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende vraag naar schone energie.


Conclusie

Alliant Energy staat model voor een energiebedrijf dat zijn kaarten goed speelt. Met een slimme mix van dividendgroei, duurzame investeringen en financiële stabiliteit, biedt het bedrijf zowel zekerheid als groeipotentieel. Voor beleggers die op zoek zijn naar een robuust rendement en betrokkenheid bij de energietransitie, lijkt Alliant een interessant aandeel om verder te onderzoeken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!