top of page

Dit AI-bedrijf kan gaan knallen volgens Morgan Stanley

In het kort:

  • Dell ziet een sterk stijgende vraag naar AI-servers, wat kan leiden tot een koerswinst van bijna 25% volgens Morgan Stanley.

  • De recente prestaties van Dell overtroffen de verwachtingen van Wall Street, wat de aandelen al bijna 10% deed stijgen.

  • Analisten zien Dell als een van de belangrijkste spelers in de AI-servermarkt, wat het bedrijf in een voordelige positie plaatst ten opzichte van concurrenten.

De wereld is in de ban van Artificial Intelligence. Veel bedrijven proberen een plekje te veroveren binnen deze opkomende sector, en Dell is daarbij geen uitzondering. Sterker nog, volgens sommigen analisten zou dit bedrijf wel eens een van de koplopers kunnen worden in de wereld van AI. Een van deze optimisten is Erik Woodring, analist bij Morgan Stanley. Hij gelooft dat de toegenomen vraag naar AI-servers de koers van Dell in de toekomst een aanzienlijke boost zou kunnen geven.


Wat vooral Woodring's aandacht trok, was de indrukwekkende groei van Dell's de aanvraag naar servers van Dell. De waarde van al deze toekomstige orders is inmiddels al opgelopen tot een indrukwekkende $2 miljard. Deze backlog, in combinatie met de stijgende vraag naar AI-diensten, zou volgens hem een cruciale rol kunnen spelen in de prestaties van het aandeel Dell op korte termijn.Het is ook opmerkelijk dat Woodring onlangs Dell naar voren heeft geschoven als dé beste keuze binnen de IT-hardwaresector. Hiermee heeft Dell de vroegere koploper, Apple, van de troon gestoten. Deze verschuiving benadrukt de groeiende invloed en het potentieel van Dell in de steeds competitievere tech-wereld. Toch is dit slechts een mening en kunnen we er daarom weinig conclusies over trekken.


Deze positieve kijk van Morgan Stanley volgt op indrukwekkende kwartaalresultaten van Dell, die de verwachtingen van Wall Street overtroffen. Dit resulteerde in een bijna 10% stijging van het aandeel. De onderneming overtrof niet alleen de verwachtingen op het gebied van omzet en winst, maar gaf ook een positievere vooruitblik dan analisten hadden voorspeld.


Maar de cijfers vertellen slechts een deel van het verhaal. Naast het feit dat Dell de marktverwachtingen over omzet en winst heeft overtroffen, gaf het bedrijf ook aan optimistischer naar de toekomst te kijken dan veel analisten hadden durven voorspellen. Dit getuigt van het vertrouwen dat het bedrijf heeft in zijn huidige strategie en toekomstige groeipotentieel.Erik Woodring heeft hierbij een interessant inzicht gedeeld. Volgens hem is Dell het eerste bedrijf binnen hun uitgebreide analyseportfolio dat direct baat heeft bij de investeringen in generatieve AI. Dit is een opvallende conclusie. Woodring wijst er verder op dat Dell in de komende twee jaar een ambitieus doel heeft gesteld: de productie van tussen de 15.000 en 25.000 servers. De verwachting is dat vooral software-as-a-service (SaaS) bedrijven hier de vruchten van zullen plukken.


Wat het helemaal bijzonder maakt, is dat deze groei in AI-servers volgens Woodring 'slechts' een aanvullende mogelijkheid voor Dell is, zonder dat dit ten koste gaat van de algemene vraag naar servers. Met dit in gedachten lijkt Dell daadwerkelijk een voorsprong te hebben. De vraag naar AI-servers is namelijk groter dan het aanbod, en Woodring is ervan overtuigd: Dell zit op de voorste rij om maximaal te profiteren van deze groeiende trend.

Bron: Earnings Presentation Dell Q2 2024

Naast de belofte van Artificial Intelligence wijst Morgan Stanley op meerdere andere elementen die kunnen bijdragen aan een rooskleurige toekomst voor het bedrijf. Zo kent het bedrijf een voorspelbare stabiliteit in hardware-uitgaven en een doordacht kostenbeheer dat Dell heeft geïmplementeerd. Deze ontwikkelingen geven Dell een concurrentievoordeel, waardoor het zichzelf in een hogere categorie plaatst dan rivalen zoals HP.Maar het is niet alleen Morgan Stanley dat positief is over de toekomst van Dell. Verschillende analisten en banken delen deze visie. Evercore ISI, een onderzoeksbureau, bestempelde Dell bijvoorbeeld als het "AI-bedrijf waar je wellicht nog niet van hebt gehoord".


Toni Sacconaghi van Bernstein voegt hier nog aan toe dat hij gelooft dat Dell een solide en blijvende speler is en blijft op de lange termijn. Hij benadrukt de mogelijke voordelen voor het bedrijf wanneer het wordt opgenomen in belangrijke indexen en vanwege hun sterke rendement op kapitaal.


Als we dit allemaal samenvoegen, is het duidelijk: Dell staat volgens analisten aan de vooravond van wellicht een gouden tijdperk. Het bedrijf is niet alleen gepositioneerd om te profiteren van de AI-revolutie, maar heeft ook de strategie en visie om zich als dominante speler in de tech-wereld te vestigen.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..