top of page

Charlie Munger op 99-jarige leeftijd overleden

In het kort:

  • Charlie Munger, de legendarische belegger en rechterhand van Warren Buffett, is op 99-jarige leeftijd overleden.

  • Munger, bekend om zijn invloedrijke beleggingen en scherpe uitspraken, speelde een cruciale rol in de groei van Berkshire Hathaway en het succes hiervan.

  • Zijn overlijden is een groot verlies voor de wereld, maar zijn nalatenschap en wijsheid zullen voortleven in de filosofie van Berkshire Hathaway.


Enorm slecht nieuws voor de beleggingswereld: Charlie Munger is op 99-jarige leeftijd overleden. Hiermee sluit Warren Buffett een tijdperk af met zijn langdurige vriend en zakenpartner. Samen vormden Buffett en Munger ruim een halve eeuw een iconisch duo aan het roer van Berkshire Hathaway en stonden ze bekend als de beste beleggers aller tijden.


Het verlies van Munger is een flinke klap voor beleggers en ook voor Berkshire Hathaway. Het bedrijf gaf aan dat Berkshire zonder Munger's inspiratie en wijsheid niet zou zijn waar het nu is. Munger's invloed op het bedrijf was enorm. In de jaren zestig, toen Buffett nog worstelde met beleggingen in deep-value aandelen, stelde Munger voor om de focus te verleggen naar kwalitatief betere bedrijven die tegen een goede prijs gekocht konden worden. Deze wijziging bleek uiterst succesvol: Buffett's vermogen groeide uit tot $120 miljard en Munger zelf hield er meer dan $2,5 miljard aan over.


Munger was ook populair onder de aandeelhouders van Berkshire Hathaway vanwege zijn scherpe en vaak ongefilterde uitspraken. Zijn kritiek op bitcoin, die hij omschreef als 'rattengif', en zijn sceptische kijk op beleggingen in aandelen zoals GameStop, toonden zijn ongezouten mening over speculatieve investeringen. Munger was ook niet bang om te wijzen op de tekortkomingen van het communisme als alternatief voor het kapitalisme.


Ondanks zijn succes en rijkdom kende Munger ook persoonlijke uitdagingen. Een echtscheiding op jonge leeftijd en het verlies van zijn zicht (hij was blind aan zijn linkeroog) waren grote tegenslagen, maar hij wist deze vrijwel altijd te overwinnen. Zijn partnerschap met Buffett bleek van onschatbare waarde; zonder Munger was Berkshire Hathaway niet geworden wat het nu is.


De afgelopen jaren bleef Munger nog een centrale figuur in de aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire Hathaway. In 2021 werd de bijeenkomst zelfs verplaatst naar Los Angeles, dichtbij Mungers woonplaats Pasadena, zodat hij erbij kon zijn.


Het overlijden van Charlie Munger markeert misschien wel het einde van een tijdperk voor Berkshire Hathaway. Zijn unieke inzichten, scherpe verstand en de samenwerking met Buffett maakten hem tot een onvervangbare figuur in de geschiedenis van de financiële wereld. Voor Buffett en beleggers is het een groot gemis, maar de wijsheid van Munger zal ongetwijfeld blijven voortleven.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!