Beurzen stijgen na lagere inflatiecijfers - wat is er aan de hand?
In het kort:
Inflatie in de VS koelt onverwacht af naar 2,8%, minder dan de voorspelde 2,9%, wat hoop biedt voor beleggers.
De financiële markten reageren enthousiast met stijgende beurskoersen, terwijl beleggers hopen op renteverlagingen door de Federal Reserve nu de inflatiedruk afneemt.
Ondanks stijgende woning- en voedselprijzen, zoals eieren met een jaarlijkse toename van 58,8%, blijft de kerninflatie gematigd, hoewel handelsspanningen de toekomst onzeker maken.
Een onverwacht mild inflatierapport biedt een sprankje hoop voor beleggers na forse beursdalingen van de afgelopen dagen. De consumentenprijsindex (CPI), een brede maatstaf voor de kosten van goederen en diensten in de VS, steeg in februari met een bescheiden 0,2% ten opzichte van de vorige maand. Dat is minder dan de 0,3% die economen hadden voorspeld. Op jaarbasis komt de inflatie nu uit op 2,8%, een daling ten opzichte van de 2,9% die werd verwacht.
Dit nieuws, gepubliceerd door het Bureau of Labor Statistics, zorgde voor een golf van opluchting op de financiële markten en de grootste beurzen stegen direct. De inflatiecijfers van februari laten zien dat de prijsstijgingen afvlakken, na een stevige toename van 0,5% in januari. Ook de kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, groeide met slechts 0,2% op maandbasis en 3,1% op jaarbasis – beide 0,1 procentpunt lager dan de prognoses van Dow Jones.
Dit is een welkome verrassing in een tijd waarin de angst voor stagflatie – een combinatie van hoge inflatie en lage groei – toeneemt. De gematigde inflatie biedt ruimte voor optimisme, vooral nu de handelsmaatregelen van president Donald Trump de volatiliteit flink opvoert.
Na de publicatie van het rapport veerden de futures van de aandelenmarkten op, terwijl de rentes op staatsobligaties stegen. Beleggers lijken te hopen dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dankzij deze cijfers meer manoeuvreerruimte krijgt om de economie te stimuleren door renteverlagingen in te voeren.

Dit is de eerste inflatiedaling sinds september 2024, na een periode waarin de inflatie maand na maand toenam.
Wat drijft de inflatie?
Een nadere blik op de cijfers onthult waar de prijsdruk vandaan komt – en waar deze afneemt. Woningkosten, die meer dan een derde van de CPI uitmaken, stegen met 0,3%. Dat is minder dan in januari, maar nog steeds goed voor ongeveer de helft van de maandelijkse CPI-stijging. Vooral de geschatte huurprijzen die huiseigenaren voor hun woningen zouden kunnen vragen, blijven een belangrijke factor. Voedsel- en energieprijzen stegen beide met 0,2%. Binnen de voedselcategorie sprongen eieren eruit met een stijging van 10,4% in februari, wat de jaarlijkse toename op maar liefst 58,8% brengt. Ook rundvlees werd 2,4% duurder, wat de bredere categorie van vlees, gevogelte en vis met 7,7% op jaarbasis opdrijft.
Daarentegen laten sommige sectoren een gemengd beeld zien. Tweedehands auto’s stegen met 0,9% en kleding met 0,6%, terwijl autoverzekeringen een bescheiden stijging van 0,3% noteerden – hoewel die op jaarbasis met 11,1% zijn gestegen. Luchtvaarttarieven daarentegen daalden met 4% in februari en staan nu 0,7% lager dan een jaar geleden. Deze verschillen illustreren hoe ongelijk de inflatiedruk over de economie is verdeeld.
Reactie van de markten
De financiële markten reageerden direct op het inflatienieuws. Futures op de Dow Jones Industrial Average stegen met 312 punten, een plus van 0,8%, na twee dagen van forse verliezen waarin de index 1.300 punten inleverde. De S&P 500-futures klommen met 1,2%, terwijl de Nasdaq 100-futures met 1,7% stegen, mede dankzij een herstel van techreuzen als Nvidia en Tesla. Tesla, dat deze week al 17% verloor, staat al op een stijging van 7% en Nvidia op 5%.
Toch blijft de stemming voorzichtig. De afgelopen maand verloren de S&P 500, Dow en Nasdaq respectievelijk 8%, 6,6% en 11,3%. Grote technologiebedrijven, die de daling leidden, beginnen tekenen van herstel te tonen, maar de onzekerheid over het handelsbeleid blijft een zware last.
“De CPI-cijfers van februari laten verdere vooruitgang zien in het beteugelen van de inflatie” - Kay Haigh van Goldman Sachs Asset Management.

De rol van de Federal Reserve
De Federal Reserve staat voor een dilemma. 19 maart kondigen ze de nieuwe rentestand aan, en de verwachting is dat de rente gehandhaafd blijft tussen 4,25% en 4,5%.

Handelsoorlog
Het inflatierapport komt op een cruciaal moment. De handelsspanningen tussen de VS en de rest van de wereld escaleren snel. Vandaag treden Trump’s importheffingen van 25% op staal en aluminium in werking, wat onmiddellijk een reactie uitlokte van de Europese Unie. De EU kondigde tegenmaatregelen aan ter waarde van 26 miljard euro aan Amerikaanse importproducten, die vanaf april van kracht worden. Daarnaast heeft Trump een heffing van 20% opgelegd aan Chinese goederen.
Deze tarieven kunnen inflationair zijn doordat de kosten van geïmporteerde goederen groter worden, wat uiteindelijk bij de consument komt te liggen. Tot nu toe lijken de effecten echter beperkt. De Federal Reserve beschouwt de heffingen als eenmalige schokken zonder blijvende impact op de lange-termijninflatie. Maar als de handelsoorlog intensiveert, kan dat veranderen. Een aanhoudende stijging van de kosten zou de inflatie structureel kunnen verhogen en de economische groei verder afremmen.
Maar de markten anticiperen wel op een reële kans op renteverlagingen in mei, met een totale daling van 0,75 procentpunt tegen het einde van 2025. Het milde inflatierapport biedt meer ruimte voor renteverlagingen.

De economische groei vertoont intussen zorgwekkende signalen. Volgens de GDPNow-tracker van de Atlanta Fed krimpt het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal van 2025 met 2,4% vooral door een sterke daling in net exports (export min import). Dat zou de eerste negatieve groei in drie jaar betekenen. Een recessie is nog niet zeker, maar de combinatie van dalende groei en aanhoudende handelsspanningen vergroot de risico’s.

Ondanks de vooruitzichten zien sommige analisten kansen. Neem Crocs, de schoenenfabrikant die recent een koersdaling doormaakte door de onrust van importheffingen. Loop Capital upgraded nu het aandeel van ‘houden’ naar ‘kopen’, met een koersdoel dat 12% groei voorspelt omdat het bedrijf de productie uit China verschuift om de impact van de heffingen te beperken.
De afkoeling van de inflatie in februari is een positieve ontwikkeling, maar het bredere plaatje blijft complex. Een handelsoorlog kan de kosten flink opdrijven, terwijl de economische groei afzwakt. De Federal Reserve heeft nu meer bewegingsruimte, maar de kans op een recessie loert om de hoek.
コメント