top of page

Berkshire Hathaway blijft aandelen van dit bedrijf kopen

In het kort:

  • Berkshire Hathaway zag zijn winst per aandeel in het eerste kwartaal met 41% stijgen tot $5,19, met een omzetgroei van 5% tot $89,9 miljard.

  • Het bedrijf verhoogde zijn belang in Occidental Petroleum tot bijna 29% door de aankoop van 252,3 miljoen extra aandelen in juni.

  • Berkshire Hathaway heeft een recordhoeveelheid aan contanten van $188,99 miljard, wat de investeringsmogelijkheden vergroot.


Berkshire Hathaway, geleid door de legendarische investeerder Warren Buffett, heeft in het eerste kwartaal van 2024 indrukwekkende resultaten geboekt. De winst per aandeel steeg met 41% tot $5,19, wat de verwachtingen van analisten overtrof. De totale omzet groeide met 5% tot $89,9 miljard, ondersteund door sterke prestaties in diverse sectoren waarin het bedrijf actief is.


De aandelenkoers van Berkshire Hathaway sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De operationele winst van Berkshire Hathaway steeg met 39% tot $11,222 miljard, voornamelijk door significante winsten in verzekerings-onderwriting en beleggingsinkomsten uit verzekeringen. Dit toont de kracht van Berkshire's verzekeringsactiviteiten, waaronder bekende namen zoals Geico en General Re.


Ondanks een daling van 64% in de totale nettowinst tot $12,702 miljard, was deze afname kleiner dan analisten hadden gevreesd. Buffett benadrukt dat investeerders zich moeten richten op de operationele winst in plaats van de nettowinst, omdat de schommelingen in aandelenwinsten en -verliezen per kwartaal vaak misleidend zijn.


De nettowinst van Berkshire Hathaway sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


In het eerste kwartaal van 2023 heeft Berkshire Hathaway enkele strategische wijzigingen in zijn aandelenportefeuille doorgevoerd. Het bedrijf heeft zijn positie in Apple met 13% verminderd door de verkoop van 116,19 miljoen aandelen, maar blijft nog steeds een aanzienlijk belang van ongeveer 789,4 miljoen aandelen houden. Daarnaast heeft Berkshire zijn volledige belang in Paramount Global van 63,3 miljoen aandelen verkocht, een beslissing die volgens Buffett zelf aanzienlijke verliezen met zich meebracht.


Berkshire heeft ook zijn positie in Chevron verminderd en bezit nu ongeveer 122,9 miljoen aandelen van het oliebedrijf. Deze wijzigingen weerspiegelen Buffett's voortdurende evaluatie van de waarde en toekomstperspectieven van de bedrijven waarin Berkshire investeert.Berkshire Hathaway blijft zijn positie in de energiesector versterken door een steeds groter belang in Occidental Petroleum te verwerven. In juni 2024 kocht Berkshire 252,3 miljoen extra aandelen, waardoor het totale belang in het bedrijf nu 28,5% bedraagt. Dit volgt op eerdere goedkeuringen om tot 50% van het oliebedrijf te kunnen verwerven, hoewel Buffett heeft aangegeven geen volledige controle over Occidental te willen verkrijgen.


De aandelenkoers van Occidental Petroleum sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Deze strategische zet benadrukt Berkshire's vertrouwen in de langetermijnvooruitzichten van Occidental en de bredere energiesector. Occidental CEO Vicki Hollub wordt geprezen door Buffett voor haar beheer van het bedrijf, wat een belangrijke factor was in zijn beslissing om de investeringen voort te zetten.


James Shanahan, een aandelenanalist bij Edward Jones, benadrukte dat Buffett juist nu geïnteresseerd lijkt te zijn en meer OXY-aandelen koopt wanneer de aandelenkoers rond of onder de $60 zakt. Dit patroon lijkt een bodem te hebben gelegd voor de aandelenkoers van Occidental. Berkshire’s $15,4 miljard positie in Occidental maakt het tot de zesde grootste aandelenholding van het conglomeraat.


Naast Occidental blijft Berkshire sterk betrokken bij energie-investeringen. Chevron (CVX) blijft een top vijf holding, ondanks dat het bedrijf onlangs een deel van zijn positie heeft verkocht. Samen met de preferente aandeleninvestering in OXY bedraagt Berkshire's weddenschap op olie bijna $43 miljard. Dit totale bedrag heeft schommelingen tussen de $41 en $51 miljard gekend sinds het eerste kwartaal van 2022, toen Berkshire begon met het kopen van OXY-aandelen.


Buffett is een uitgesproken voorstander van Occidental Petroleum en prijst de CEO van het bedrijf, Vicki Hollub, openlijk. Hij speelde ook een cruciale rol bij het financieren van Occidental's overname van Anadarko Petroleum in 2019. In december kondigde Occidental aan dat het CrownRock uit Midland, Texas, zou kopen voor $12 miljard, als onderdeel van een reeks consolidatiemaatregelen in de Permian Basin.


Na de aankondiging van de overname, kocht Berkshire Hathaway in drie dagen tijd bijna $600 miljoen aan OXY-aandelen. Dit werd gezien als een groot teken van vertrouwen in Occidental’s strategie en toekomstplannen.


Occidental heeft recent enkele van zijn activa te koop aangeboden om de overname van de privé-bezette olie- en gasproducent te financieren. In mei vertelde Hollub aan Yahoo Finance dat het bedrijf de aandeleninkoopprogramma’s de komende jaren zou verminderen om zich te concentreren op het verlagen van de schuld. Vorig jaar keerde Occidental $600 miljoen aan dividenden uit, kocht het voor $1,8 miljard aan gewone aandelen terug, en loste het $1,5 miljard aan preferente aandelen af.


Na een daling van 5% in 2023, na een stijging van 119% het jaar ervoor toen de olieprijs piekte, blijft Occidental een aantrekkelijke investering voor Berkshire. De aandelenprestatie in 2022 maakte het de best presterende aandeel van de S&P 500 (^GSPC).


Berkshire Hathaway's contante reserves bereikten een recordhoogte van $188,99 miljard aan het einde van het eerste kwartaal van 2024. Dit is een stijging van $167,6 miljard in het voorgaande kwartaal. Deze aanzienlijke hoeveelheid contanten biedt het bedrijf de flexibiliteit om snel te handelen wanneer aantrekkelijke investeringsmogelijkheden zich voordoen.


In hetzelfde kwartaal kocht Buffett voor $2,6 miljard aan eigen aandelen terug, een stijging ten opzichte van $2,2 miljard in het vorige kwartaal. Deze terugkoop strategie toont het vertrouwen van het management in de eigen aandelen en draagt bij aan de waardecreatie voor de aandeelhouders.


Warren Buffett heeft Greg Abel als zijn opvolger aangewezen. Abel, die de niet-verzekeringsactiviteiten van het bedrijf leidt, wordt gezien als een solide keuze om het bedrijf in de toekomst te leiden. Deze consolidatie van macht binnen Berkshire Hathaway verzekert continuïteit en stabiliteit in het management, wat cruciaal is voor het vertrouwen van investeerders.Ondanks enkele zorgen over de corporate governance vanwege de gedecentraliseerde managementstijl van Berkshire Hathaway, blijft de diversificatie van inkomstenstromen een sterk punt voor het bedrijf. Ze zijn namelijk actief in diverse sectoren zoals verzekeringen, nutsvoorzieningen, spoorwegen, en detailhandel, wat zorgt voor een stabiele en voorspelbare inkomstenbasis.


Wall Street verwacht dat de winstgroei van Berkshire Hathaway in 2024 zal vertragen tot 10% en in 2025 tot 3%. Deze projecties zijn lager dan de groei die veel groeibeleggers zoeken, maar weerspiegelen een stabiele en voorspelbare groei die aantrekkelijk kan zijn voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit.


Berkshire Hathaway blijft een solide investering dankzij de sterke winstgroei, strategische investeringen in de energiesector, en een robuuste cashpositie. Hoewel de aandelenprestaties soms achterblijven bij de S&P 500, biedt het conglomeraat een stabiele en gediversifieerde beleggingsmogelijkheid onder het leiderschap van Warren Buffett en zijn aangewezen opvolger, Greg Abel. Ik ben erg benieuwd naar de verdere transacties van Berkshire Hathaway in de komende kwartalen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..