top of page

Alphabet doet iets unieks en stijgt met 15%

In het kort:

  • Alphabet heeft de verwachtingen van analisten overtroffen met hogere winsten in al hun belangrijke divisies, waaronder Ads, Search, YouTube en cloud services.

  • Voor het eerst in de geschiedenis kondigt het bedrijf een dividend aan van 20 cent per aandeel, wat bijdraagt aan de positiviteit onder beleggers.

  • Naast het uitkeren van dividend, heeft Alphabet besloten tot een extra terugkoop van aandelen ter waarde van $70 miljard, wat het vertrouwen in het bedrijf verder versterkt.


Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft zojuist zijn kwartaalresultaten gepubliceerd en deze waren aanzienlijk boven de verwachtingen van zowel analisten als beleggers. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $80,54 miljard voor het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 15% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar en hoger dan de verwachte $78,59 miljard door analisten van de London Stock Exchange Group. De winst per aandeel steeg naar $1,89, wat ook aanzienlijk hoger is dan de verwachte $1,51 per aandeel door analisten.


De advertentie-inkomsten blijven de grootste bijdrage leveren aan de totale omzet van Alphabet, met een forse groei in zowel de General Ad Revenue als de omzet uit YouTube-advertenties. De omzet uit YouTube's groeiden naar $8,09 miljard, ook ruim boven de verwachte $7,72 miljard van analisten. Dit laat zien dat de markt voor online advertenties weer aan het herstellen is na de uitdagingen veroorzaakt door economische problemen zoals stijgende rentes en hoge inflatie van de laatste tijd.


De omzet uit Google's cloud services zag ook een flinke groei en leverde $9,57 miljard omzet op, wat weer boven de verwachtingen van analisten ligt. Deze divisie heeft een operationele winst behaald van zo'n $900 miljoen, wat meer dan een verviervoudiging (!) is ten opzichte van vorig jaar. Dit laat zien hoe belangrijk Alphabet is in de cloudmarkt, waar het concurreert met andere big-tech bedrijven zoals Amazon Web Services en Microsoft Azure.


Een van de belangrijkste strategische richtingen voor Alphabet zijn de investeringen in artificial intelligence. CEO Sundar Pichai legt de nadruk op de rol van AI, waarbij nieuwe generatieve AI-functies worden toegevoegd aan Google Search. Het doel hiervan is voornamelijk om te kunnen concurreren met Bing en ChatGPT.


Een ander interessant ding dat door Alphabet werd aangekondigd, is de uitkering van een dividend van 20 cent per aandeel, dat in juni zal worden betaald aan aandeelhouders die geregistreerd staan op 10 juni. Dit is de eerste keer ooit dat Alphabet een dividend uitkeert. Daarnaast heeft het bedrijf ook aangekondigd dat het voor $70 miljard extra aan aandelen zal terugkopen. Beleggers reageren hier enorm positief op, waardoor de koers met ruim 15% stijgt in de nabeurs.


Ondanks de sterke financiële resultaten, heeft Alphabet wel te maken met enkele uitdagingen, waaronder protesten en ontslagen gerelateerd aan de cloud-diensten die ze leveren aan de Israëlische regering. Dit, samen met een aanhoudend antitrustproces (rechtszaken in zowel de EU als VS) en de uitdagingen rond de lancering van nieuwe AI-tools, heeft gezorgd voor een relatief negatief sentiment in de periode voor de kwartaalcijfers.



Maar de huidige resultaten laten zien dat Alphabet een bedrijf is dat niet alleen zijn huidige marktpositie versterkt, maar ook actief blijft groeien in nieuwe sectoren. In de komende dagen zullen we een gratis uitgebreide analyse publiceren over Alphabet, waarin we wat dieper ingaan op waar het bedrijf nu staat en wat we kunnen verwachten voor de komende jaren.

Heb je vagen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar support@debelegger.nl


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page