top of page

Roku zet sterke cijfers neer, aandelen stijgen

In het kort:

  • Roku rapporteert zojuist een netto-omzet van $882 miljoen in Q1 2024, een stijging van 19% jaar-op-jaar, met een aangepast verlies per aandeel van 35 cent.

  • Het aantal actieve accounts steeg naar 81,6 miljoen, een toename van 1,6 miljoen.

  • Voor Q2 verwacht Roku een netto-omzet van $935 miljoen en een brutowinst van $410 miljoen, echter projecteert het wel een nettoverlies van $65 miljoen.


Roku heeft zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 bekendgemaakt, waarbij het bedrijf opmerkelijke groei in zowel omzet als een groei in klanten liet zien. Met een totale netto-omzet van $882 miljoen, wat een toename van 19% ten opzichte van het voorgaande jaar betekent, heeft Roku de verwachtingen van Wall Street duidelijk overtroffen. Deze prestatie bestaat uit een stijging van de platforminkomsten tot $754,9 miljoen en een stijging in apparaat verkopen naar $126,5 miljoen.


De omzet van $881,5 miljoen die Roku heeft gerapporteerd is 3,7% hoger dan de analistenverwachtingen van $850,3 miljoen. De aangepaste EBITDA kwam uit op $40,9 miljoen, een enorme stijging van de verwachte $2,8 miljoen. Het verlies per aandeel (EPS) was -$0,35, wat tevens veel beter was dan de verwachte -$0,62.


De aandelenkoers van Roku op het moment van schrijven:

Klantgroei en streaming uren als belangrijkste maatstaven

Roku's actieve accounts zijn gegroeid tot 81,6 miljoen, een jaarlijkse groei van 14%, met een indrukwekkende toename van 1,6 miljoen accounts in het eerste kwartaal alleen. De streaming-uren hebben eveneens een sterke stijging laten zien, met een totaal van 30,8 miljard uur in het kwartaal, een toename van 23% ten opzichte van vorig jaar.


Ondanks de indrukwekkende omzetgroei meldde Roku een nettoverlies van $50,9 miljoen, wat echter een aanzienlijke verbetering is vergeleken met het verlies van $193,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Deze verbetering laat Roku's sterk verbeterde operationele efficiëntie zien in deze periode.


Voor het tweede kwartaal van 2024 projecteert Roku een netto-omzet van $935 miljoen en een brutowinst van $410 miljoen, echter wel een nettoverlies van $65 miljoen. Dit toont aan dat het bedrijf voorbereid is op normale seizoensgebonden uitgaven, die naar verwachting de aangepaste EBITDA enigszins zullen matigen ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar.


Een uitdaging voor Roku blijft de Average Revenue Per User (ARPU), die over de laatste twee jaar een daling van 3,2% heeft laten zien. In dit kwartaal groeide de ARPU echter wel weer met 4,4% jaar-op-jaar tot $10,80 per gebruiker, wat aangeeft dat er ruimte is voor verbetering in hoe effectief Roku inkomsten genereert per gebruiker.


Roku's resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 tonen een mooie groei en operationele vooruitgang, ondanks de uitdagingen van een competitieve markt. Met een strategische focus op zowel ad-ondersteunde aanbiedingen als abonnementsdiensten blijft Roku een sterke en groeiende speler in de streaming-industrie.


De verwachtingen voor het komende kwartaal reflecteren een realistisch beeld van geplande uitgaven en potentiële groei. De zojuist gerapporteerde resultaten zijn dus zeker beter dan verwacht, echter zien we dat beleggers nog niet zo goed weten wat ze ermee aan moeten, met een sterke stijging van ruim 8% direct na de publicatie, maar op dit moment een gematigde koersstijging van 0,56%.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

2 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page